Live

Alegeri prezidențiale 2019. Procedura de votare, pas cu pas

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Procesul de votare la Alegeri Prezidențiale 2019 se desfășoară, în România, duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, iar în diaspora după următorul program: vineri, 8 noiembrie, între orele 12:00 și 21:00, sâmbătă, 9 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00 și duminică, 10 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00. Votarea se poate prelungi până la ora 23:59. Pe www.digi24.ro găsiți procedura de votare, precum și alte informații utile despre procesul de votare. În ziua votului, tot pe www.digi24.ro veți găsi prezența la vot și rezultate la alegeri prezidențiale 2019 de la Biroul Electoral Central actualizate în timp real.

Citește și: Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019. Cine sunt cei 14 pentru Cotroceni

Alegeri prezidențiale 2019, procedura de votare

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Cum se pune stampila corect pe buletinul de vot

Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.

După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Selly încurajează tinerii să meargă la vot: „Gândiți-vă la viitorul vostru”. Are însă și un avertisment

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024: Câți români sunt înscriși în Registrul electoral pentru a merge la vot duminică, 24 noiembrie

Alegeri prezidențiale 2024: Cum arată buletinul de vot din primul tur, în România și străinătate

Partenerii noștri