Live

Alegeri parlamentare 2020 Romania. Care este diferența dintre un senator și un deputat

Data actualizării: Data publicării:
Palatul Parlamentului din București. Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images

Alegerile parlamentare din 2020 vor avea loc pe 6 decembrie, iar cu această ocazie sute de deputați și senatori vor fi aleși în funcție. În prezent, există 465 de parlamentari, dintre care 329 de deputați și 136 de senatori. 

În cadrul alegerilor parlamentare din Romania, prima diferență dintre senatori și deputați este legată de numărul acestora. Există 136 de senatori și 329 de deputați, iar asta ține de norma de reprezentare, fiind prevăzut un post de deputat la 73.000 de locuitori și un post de senator la 168.000 de români.

Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților

O altă diferență între senatori și deputați, în cadrul alegerilor parlamentare din 2020, este tipul de cameră de care aparțin fiecare.

Senatul este camera superioară a Parlametului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară. Parlamentul din România este bicamera și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare. Ședințele celor două camere se desfășoară separat, însă pot exista și sedințe comune, potrivit articolului 65 din Constituția României.

În comparație cu alte țări cu parlamente bicamerale, diferența dintre atributele celor două camere este mică, o lege trebuind să fie votată de ambele camere pentru a fi promulgată. În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe. Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații.

Proiectele de legi și propunerile legislative se supun spre dezbaterea primei camere sesizate, care trebuie să se pronunțe într-un termen de 45 de zile (60 de zile în cazuri speciale) altfel proiectul este considerat adoptat. După adoptarea sau respingerea proiectului sau a propunerii legislative, cealaltă Cameră decide definitiv, iar dacă aceasta este de acord, propunerea este adoptată, altfel este rolul primei camere sesizate de a da o decizie definitivă.

Cum se aleg deputații și senatorii

Nu există diferențe între senatori și deputați privind felul în care sunt aleși: vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București. Alegerile au loc o dată la 4 ani.

Asemănări între senatori și deputați

Există o serie de asemănări între senatori și deputați, prevăzute în Statutului deputaților și senatorilor.

Totodată, potrivit articolului 71 din Constituţie, nimeni nu poate fi în acelaşi timp deputat şi senator, iar calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricarei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

Care este structura Camerei Deputaților

Camera Deputaților este camera inferioară a Parlamentului României, având în componență 329 de deputați.

Este una din cele două camere a Parlamentului bicameral al României, iar membrii săi sunt aleși prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României.

Structurile interne ale Camerei sunt constituite din Biroul permanent, grupurile parlamentare şi comisiile parlamentare.

Deputaţii beneficiază de imunitate parlamentară, care are ca scop garantarea independenţei acestora împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii de gândire şi acţiune ale acestora. Deputaţii beneficiază de imunitate de la data validării mandatului. Imunitatea se păstreaza pe toată durata mandatului de parlamentar.

Ce salariu are un deputat

Deputații au o indemnizație netă de 12.000 de lei. La această sumă se mai adaugă sumele primite pentru funcționarea cabinetului parlamentar, pentru locuință și combustibil, sau diverse diurne.

Cel mai mare venit brut din Camera Deputaților îl are președintele, de 23.920 de lei pe lună.

Care este structura Senatul României

Senatul României este una din cele două camere ale Parlamentului României. Membri ei sunt aleși prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României.

Există 136 de senatori, iar structurile interne ale Senatului sunt constituite din Biroul permanent, grupurile parlamentare şi comisiile parlamentare.

Senatorii se bucură de imunitate parlamentară pe toată durata mandatului. Imunitatea are ca scop garantarea libertății de exprimare a senatorului și protejarea acestuia împotriva urmăririlor judiciare respective, abuzive sau șicanatoare.

Ce salariu are un senator

Un senator are o indemnizație netă de aproximativ 12.000 de lei pe lună. Cel mai mare venit brut din Senatul României îl are președintele, de 23.920 de lei pe lună.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

Ciprian Șerban, noul președinte al Camerei Deputaților. A trecut prin partidele lui Dan Diaconescu și Gabriel Oprea

Senatul şi Camera Deputaţilor și-au ales președinții: Ilie Bolojan și Ciprian Șerban. Câte voturi au obținut

Partenerii noștri