Alegeri locale 2020. Povestea lui Tushar, tânărul indian stabilit în România care vrea să-i convingă pe tineri să voteze
Tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt românii cu cea mai slabă prezență la vot, arată statisticile oficiale. Mulți cred că alegerea lor nu poate face diferența și preferă să stea acasă. Total greșit, atrag atenția sociologii, care spun că un buletinul de vot valid pune bazele României viitoare. De asta e conștient și Tuși, un indian de 20 de ani, care are cetățenie română și care împreună cu cel mai bun prieten al său au creat "Generația VOT", o comunitate în mediul online menită să-i convingă pe cei de vârsta lui că votul lor contează.
De ce fac profesorii grevă acum
Pîrvulescu spune că Petre Daea ar trebui să demisioneze
Cum i-a încurcat Biden discursul lui Putin
Cum va fi războiul din Ucraina?
Cine îi ia locul lui Merkel?
De ce nu știu politicienii cât costă pâinea
Miza buletinului fără adresă. Explicațiile lui Cristian Pîrvulescu
Cristian Pîrvulescu: Iohannis nu ar trebui să intervină în criza din coaliție
Pîrvulescu, despre ordinul privind carantina: Pentru USR e o problemă suplimentară
Tushar Advani, votant: „Într-o seară eram în balconul lui Cristi și ne gândeam la statisticile de la alegerile trecute - cum oameni de vârsta noastră nu prea au ieșit la vot și ne-am gândit ce putem să facem în direcția asta. Am început o inițiativă prin care vrem să încurajăm tinerii să iasă la vot, să fie pe limba tuturor. În loc să fie ceva obligație - uite trebuie să votez, e dreptul tău, e obligația ta - venim cu mesaje faine și cool ca să îi încurajăm, ca o invitație.”
Și așa a luat naștere "Generația VOT" – o comunitate apărută în online, dar care vrea să facă lucruri în offline.
Tushar Advani: „Tatăl meu s-a stabilit aici de peste 25 de ani și eu de 5 ani acum sunt aici și văd ca viitorul meu și viitorul tuturor imigranților și chiar oamenilor care trăiesc aici este aici. Și este cumva responsabilitatea mea să fiu parte activă din societate și să lucrez în a face societatea să fie mai bună. Și primul și un lucru foarte simplu pe care pot să îl fac este să votez.”
Nu doar că va merge la urne, dar va fi și observator în secțiile de votare pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară corect. Suspiciunile de fraudă la vot reprezintă unul dintre motivele pentru care mulți cred că votul lor nu contează, așa că stau acasă.
Mădălina Chițu, jurnalist Digi24: 1 din 2 români a venit la vot în iunie 2016, adică la alegerile locale anterioare. Giurgiu a fost județul cu ce mai mare prezență la vot, asta în timp ce Capitala a numărat cei mai puțini votanți.
Tinerii de vârsta lui Tuși sunt o minoritate atunci când vine vorba de mersul la vot. Cele mai recente statistici legate de prezența la urne arată că majoritatea celor care votează intră în categoria de vârstă 45-64 de ani și cei mai puțini sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Reporter: Duminică mergi la vot?
Bărbat: Nu merg, pentru că nu sunt din București și sunt tocmai din Vaslui, altfel aș fi mers.
Bărbat: Mergem la vot. Eu zic că important e pentru toată lumea.
Femeie: Nu merg la vot. Din păcate lucrez. Știu că votul meu contează, dar sincer nu cred că ar avea rost.
Cristian Pîrvulescu: „Tinerii vor pleca în continuare spre alte țări pentru că vor fi nesatisfăcuți de o Românie pe care nu au făcut efortul minim să o impulsioneze să o schimbe”
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Pentru mobilizarea lor la vot e nevoie de campanii inteligente care să se adreseze mediilor care le frecventează pentru că mediul este mesajul iar copii, mă refer la tineri, la cei de peste 18 ani nu sunt pe rețelele clasice sociale, cu atât mai puțin pe televiziuni. Ar trebui ca după 16 ani să poată să aibă cunoștințe politice solide, pentru că nu le au. În școală, pe motiv că nu se face politică în școală, nu se face nici ceea ce se numește știință politică sau politologie.”
Tushar Advani, votant: „Pentru mine să votez îmi dă într-un fel drept că pot să comentez pentru lucrurile pe care le face persoana pe care am ales-o. Dacă persoana face o treabă bună pot să zic – uite noi am făcut asta.”
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Dacă ei nu vor participa, România nu se va reforma și situațiile negative se vor multiplica și îi vor afecta în viața lor de zi cu zi. Tinerii vor pleca în continuare spre alte țări pentru că vor fi nesatisfăcuți de o Românie pe care nu au făcut efortul minim să o impulsioneze să o schimbe.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News