Video Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 10 februarie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 16 august
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 25 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 24 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 13 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 11 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 4 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 2 iunie
OM VERSUS CALCULATOR
Garry Kasparov, mare maestru al șahului, este înfrânt pentru prima oară de Deep Blue, un computer făcut de americanii de la IBM special pentru a juca șah.
A fost pentru prima dată când o minte electronică bătea campionul mondial en-titre în timpul regulamentar de joc. Dar au urmat alte cinci partide. Kasparov a câștigat 4-2.
IBM îi dublează viteza lui Deep Blue iar anul următor cere revanșa. Campionul rus a fost înfrânt de computerul american. Deep Blue a fost demontat după victorie.
1840 - NUNTA CARE A SCHIMBAT NUNȚILE
Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu Prințul Albert de Saxa-Coburg-Gotha, vărul ei. Mireasa a intrat în Capela Regală de la Palatul St. James în rochie albă.
Nu a fost prima mireasă care s-a îmbrăcat în alb. Dar Regina Victoria a popularizat această culoare deoarece înalta societate copia tot ce făcea tânăra suverană.
Victoria a încălcat cutuma regală, dar a lăsat o moștenire care încă dăinuie în lumea occidentală. Rochia în sine există și acum. Este păstrată în colecția Familiei Regale.
1947 - PACEA POSTBELICĂ
Cinci țări, printre care și România, care au fost aliate într-un fel sau altul cu Germania nazistă, semnează cu aliații Tratatele de Pace de la Paris. Era finalul războiului.
Prin acest document, România primea oficial înapoi Ardealul de Nord, anexat de Ungaria. Dar, în același timp, se formaliza pierderea Basarabiei și Cadrilaterului.
Bulgaria, care rămănea cu Balcic și celelalte regiuni primite de la Hitler, a fost singura dintre țările semnatare care a păstrat teritoriile primite înainte de 1945.
1940 / DESENE NEMURITOARE
Lumea îi cunoştea pe motanul Tom şi pe şoricelul Jerry. Desenele animate create de William Hanna şi Jo Barbera prindeau viaţă pentru prima dată.
161 de scurtmetrajele, care ţineau între 6 şi 10 minute, au fost creionate în jurul celor două personaje. Costurile de producţie erau uriaşe: 50.000 de $ per episod.
În cei 17 ani din versiunea iniţială, "Tom & Jerry" au câştigat 7 premii Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, mai multe decât orice altă serie de animaţie.
1942 / PRIMUL DISC DE AUR
Glenn Miller câştiga primul disc de aur pentru vânzarea a peste 1,2 milioane de exemplare din piesa "Chattanooga Choo Choo".
Glenn Miller, cântăreţ american de jazz, a fost cel ma bine vândut artist din 1939 până în 1942, conducând una dintre cele mai cunoscute trupe: "Glenn Miller Orchestra".
În cei patru ani, Miller a avut 16 albume situate pe primul loc și 69 de melodii de top, mai multe decât Elvis Presley (10 şi 38) sau Beatles (10 şi 33).
1996 / ŞAH MAT DIGITAL
Inginerii şi programatorii IBM îi făceau o ofertă greu de refuzat campionului mondial la şah, Gary Kasparov: o partidă de şah cu un supercalculator.
Competiţia dintre mintea umană şi cea digitală era de fapt o revanşă după ce cu un an înainte Kasparov câştigase jocul de şah cu computerul IBM Deep Blue.
Deep Blue avea 256 de procesoare care îi permiteau să calculeze 200 de mld. de mişcări pe tabla de şah în timpul regulamentar. Deep Blue ieşea câştigător.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News