Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 26 martie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 16 august
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 25 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 24 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 13 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 11 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 4 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 2 iunie
2000 - PRIMA ALEGERE A LUI PUTIN
Vladimir Putin este ales pentru primul mandat plin de președinte al Rusiei. El era interimar în această funcție de la începutul anului, după demisia lui Boris Elțin. Înainte de vot, Putin nu a ținut mitinguri sau discursuri, nu a dat interviuri și a refuzat dezbaterile. Presa de stat era de partea lui și a funcționat ca agent electoral.
Putin a câștigat din primul tur, cu un procent de 53,44% din voturi. Pe locul doi a fost comunistul Ghenadi Ziuganov. Rusia are noi alegeri prezidențiale în martie 2024.
1945 - VICTORIE PLĂTITĂ SCUMP
Bătălia de la Iwo Jima, una dintre cele mai sângeroase din Pacific, din Al Doilea Război Mondial, s-a terminat cu victoria SUA. 27.000 de americani erau morți sau răniți. Insula Iwo Jima a fost folosită ca bază aeriană americană. De asemenea, SUA au învățat lecții care au fost incluse în planurile de invadare a insulelor japoneze principale.
În timpul acestei lupte a fost surprinsă o imagine-simbol a războiului - pușcașii marini care ridică steagul SUA pe vârful Suribachi. Fotografia a luat premiul Pulitzer.
1987 - O COLONIE SE ÎNTOARCE ACASĂ
China și Portugalia semnează o declarație comună prin care Lisabona acceptă transferul orașului Macao, colonie portugheză din China, către guvernul de la Bejing. Portugalia a închiriat Macao ca avanpost comercial în 1557. A plătit chirie și a administrat zona până în 1999, când orașul a revenit sub controlul Chinei comuniste.
China a promis că Macao își va păstra drepturile avute în perioada portugheză. Capitalismul a fost menținut. Macao este și acum un oraș al cazinourilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News