Live

Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 16 martie

Data publicării:

2014 - VOT CU ARMA LA TÂMPLĂ

Crimeea, regiune autonomă a Ucrainei, organizează un referendum pentru alipirea la Rusia după ce soldați ruși fără însemne invadează și ocupă regiunea.

Referendumul a fost boicotat de tătarii din Crimeea și a fost condamnat de Ucraina și de Adunarea Generală a ONU. 96% dintre votanți au susținut unirea cu Rusia.

Rezultatul votului era cunoscut de dinainte. Nu se știe care a fost rezultatul real. Orașul Sevastopol și peninsula Crimeea sunt recunoscute internațional ca Ucraina.

1926 - PRIMA RACHETĂ MODERNĂ

Americanul Robert Goddard testează cu succes prima rachetă cu propulsie lichidă. Dispozitivul era alimentat cu oxigen lichid și benzină. S-a ridicat la 12 metri în aer.

Era un rezultat modest, dar era începutul erei moderne a rachetelor. Până acum, toate rachetele folosite aveau combustibil solid. Erau artificii care nu puteau fi stinse.

Combustibilul lichid a permis controlul propulsiei. Robert Goddard a continuat să îmbunătățească rachetele sale. Este considerat un pionier al explorării spațiului.

1867 - PĂRINTELE CHIRURGIEI MODERNE

Chirurgul britanic Joseph Lister publică un articol în revista The Lancet în care vorbea despre avantajele sterilizării și igienizării sălilor în care aveau loc operații.

Doctorul Lister a arătat, cu exemple concrete, că spălatul pe mâini, curățarea instrumentelor, folosirea de bandaje sterile și altele reduc semnificativ infecțiile din spitale.

Articolul chirurgului britanic a fost unul revoluționar la vremea aceea. A inaugurat o nouă eră a medicinei. Teoriile lui Joseph Lister sunt de bază și astăzi în spitale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 25 iunie

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 24 iunie

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 iunie

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 13 iunie

Partenerii noștri