Live

Exclusiv Un fost șef al CCR spune că primul tur al prezidențialelor ar putea fi anulat. „Lucrurile pot să o ia într-o direcție foarte proastă”

Data actualizării: Data publicării:
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, spune că decizia CCR de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea duce la anularea acestui scrutin. Opinia sa este împărtășită și de fostul judecător Cristi Danileț. Pe de altă parte, alegerile parlamentare de duminică trebuie să se desfășoare la data stabilită, a mai spus Zegrean la Digi24.

„Mă mă surprinde decizia aceasta. Judecătorii Curții ar trebui să știe că nu este posibil să facă până mâine renumărarea. Clar, nu e posibil. Este singurul lucru adevărat pe care l-am auzit astăzi, ce a spus domnul Toni Greblă, că nu se poate face până mâine. Gândiți-vă că Birourile electorale județene, secțiile de votare s-au desființat. Trebuie să-i caute din nou, să anunțe, să-i adune. Nu pot lucra decât în în plenul ăla al lor, nu știu câți minim trebuie să fie acolo, Plus că cine îi mai plătește pentru zilele astea?”, a spus Zegrean.

El și-a exprimat și o oprinie privind motivul deciziei CCR.

„Eu cred că i-a speriat discuția aceea că voturile domnului Orban au fost adăugate la doamna Lasconi. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar Curtea nu poate să știe și trebuie să să facă probe pentru asta, că dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci chiar au dreptate, pentru că voturile Orban trebuiau anulate și se încadrează perfect în dispoziția legală, în articolul 52 (al legii 370/2004, n.r.) care vorbește despre erori care au schimbat ordinea pe listă.

Întrebat ce se întâmplă dacă până mâine la ora 14:00 Biroul Electoral Central nu trimite Curții rezultatul renumărării voturilor, Zegrean a răspuns: „Nu știu ce se va întâmpla, habar n-am. Este o situație fără precedent și lucrurile pot să o ia într-o direcție foarte proastă și nefavorabilă. Dacă se întârzie alegerea președintelui, nu știu unde se ajunge, pentru că actualului președinte în expiră mandatul și nu va mai fi cine să convoace Parlamentul pentru pentru constituire, noul Parlament, pentru că președintele va trebui să depună jurământul în fața Parlamentului. Se încurcă rău lucrurile. Asta-i consecința comasărilor. Termenele sunt prea scurte, greu de manevrat”, a explicat el.

„Nu s-au gândit că se poate ajunge aici. Sigur că n-a mai fost o asemenea situație, dar se spune despre legiuitor că trebuie să prevadă toate consecințele actelor sale. Nu poți să dai o lege, că om vedea noi cum ar fi. O hotărâre din aceasta e ca o lege”, a adăugat el.

El spune că scenariul anulării turului întâi al alegerilor prezidențiale este posibil.

„Mă tem că acolo o să meargă, dacă le tot încurcă așa. Dacă pe săptămâna viitoare se dă rezultatul, mai putem face al doilea tur în 8 decembrie? Au dreptul la campanie electorală pentru turul doi. Dacă nu li se va da acest drept, nu vor putea să-și facă campania. Cel care va pierde va ataca din nou la Curtea Constituțională că nu i s-a acordat timpul necesar pentru a-și face campania și de aceea a pierdut”, a explicat el.

Opinia sa este împărtășită și de fostul judecător Cristi Danileț.

„Georgescu și Lasconi au ieșit pe primele două locuri la turul întâi al prezidențialelor. În urma unei contestații, CCR a decis renumărarea voturilor de la prezidențiale din primul tur. Să presupunem că se găsesc voturi în plus ori voturi în minus așa de multe la unii candidați, că se schimbă ordinea acestora și, în finală, ar trebui să fie un altul sau chiar alți doi. În această situație, Legea nr. 370/2004 spune că se anulează rezultatele și se reia primul tur, nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați”, a scris el pe Facebook.

Conform articolului 52 din legea 370/2004, „Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.

Pe de altă parte, Zegrean spun că decizia CCR nu influențează alegerile parlamentare de duminică.

„Nu au legătură. Le-a pus între ele așa, ca să se influențeze rezultatele. Dar acum nu mai contează. Deci astea de duminică se pot desfășura pentru că astea sunt în termen, în lege, în programul stabilit. Duminică trebuie să fie alegeri parlamentare. Nu le mai pot amâna și pe acelea”, a explicat el.

„Ar trebui să se calmeze cu toții și să facă lucrurile cu calm, nu așa, din fuga calului, că uitați unde ajungem”, este concluzia fostului șef al CCR.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zegrean, despre procesul lui Călin Georgescu: Hotărârea Curții va fi supusă recursului, care se judecă, dacă ai noroc, după un an

Curtea de Apel a respins cererea lui Călin Georgescu în dosarul în care a atacat decizia BEC de anulare a alegerilor

Decizii fără precedent, achitări sau dosare reluate de la zero. Cele mai importante procese din 2024 

Partidul SOS România a sesizat CCR privind mandatul președintelui Klaus Iohannis

Partenerii noștri