Live

Alegeri prezidențiale 2024: Cum a ajuns fosta jurnalistă Elena Lasconi de la Primăria Câmpulung în cursa pentru Cotroceni

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
Elena Lasconi / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru Elena Lasconi, campania pentru alegerile prezidențiale este a doua cursă electorală în care participă în acest an, după ce a câștigat la pas alegerile pentru Primăria Câmpulung. Parcursul ei politic din 2024 putea fi altfel, dar a renunțat la campania pentru europarlamentare după un scandal public care a avut-o în centru pe fiica ei. După o carieră în televiziune, care s-a întins pe 25 de ani, Lasconi a intrat în cursa pentru Palatul Cotroceni din postura de lider al Uniunii Salvați România (USR). 

Digi24.ro publică în această perioadă portretele primilor opt candidați (conform sondajelor) la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiența profesională, experiența politică și controverse. Următorele articole vor fi despre candidatul PNL, Nicolae Ciucă, și candidatul Forța Dreptei, Ludovic Orban. 

CITEȘTE ȘI:  Cine este Marcel Ciolacu, candidatul cu cele mai mari șanse să intre în turul al doilea

Averea declarată de Elena Lasconi

La capitolul avere, Elena Lasconi are un teren intravilan, cumpărat în 2005, și alte 6 terenuri dobândite prin moștenire, din care deține anumite cote alături de alți membri ai familiei.

Lasconi susține că mai deține o casă în Câmpulung (cumpărată în 2005), de aproape 100 de metri pătrați, și un apartament de 65 de metri pătrați în București (cumpărat în 2001). Soțul Elenei Lasconi mai deține, alături de alți membri ai familiei, două apartamente în București dobândite prin moștenire. Președinta USR mai deține un autoturism Opel din 2007. 

Elena Lasconi a declarat că a acordat un împrumut de 33.000 de lei către USR, dar are, la rândul ei, două împrumuturi la bănci și un împrumut de la o persoană privată, scadente cel mai târziu în 2037, cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de lei.

Salariul ei în ultimul an s-a ridicat la 12.559 de lei pe lună, pentru calitatea de primar al municipiului Câmpulung, în timp ce soțul a obținut 6.300 de lei pe lună în calitate de consilier la Camera Deputaților.

Studiile și cariera Elenei Lasconi 

Potrivit CV-ului său, Elena Lasconi este licențiată în managementul comerțului și turismului, la Academia de Studii Economice din București, și susține că vorbește fluent engleză și franceză.  

În septembrie, Newsweek a transmis, însă, că Elena Lasconi ar fi terminat studiile Universității Ecologice din Deva, facultate privată, cu media generală sub 7 și a acuzat-o pe lidera USR că a a ținut acest lucru la secret.  

 „Este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns (...) În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența. Examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență)”, a explicat Elena Lasconi.

Elena Lasconi a fost, timp de 25 de ani, jurnalist la ProTV, unde a fost reporter, realizator TV, producător sau corespondent de război, potrivit CV-ului ei. 

Într-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai, Lasconi a recunoscut că a fost șefă de cabinet a lui Ioan Timiș, un fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), care a trecut și prin Partidul Democrat (PD). Informația nu a fost trecută de Lasconi în CV.

A intrat în politică înainte de alegerile locale din anul 2020, unde a candidat din partea USR-PLUS pentru Primăria Câmpulung Muscel și a câștigat-o cu peste 50%. A obținut cel de-al doilea mandat de primar la alegerile locale din 2024 - fiind aleasă încă o dată cu peste 50% din voturi.

A apărut, însă, în prim-plan imediat după alegerile locale și europarlamentare din primăvară. Pe fondul eșecului înregistrat de Alianța USR-Forța Dreptei-PMP, fostul lider al partidului - Cătălin Drulă - a demisionat de la conducerea USR. Locul lui Drulă a fost luat de Lasconi, care și-a anunțat imediat și candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Controverse

Parcursul ei politic din 2024 putea fi altul. Inițial, Lasconi a fost prima pe listele USR pentru alegerile europarlamentare, însă a renunțat după un scandal mediatic.

În noiembrie 2023, în timpul unui interviu, Lasconi a precizat că a votat „DA” la referendumul controversat din 2018, pentru familia tradițională. O reacție vehementă a venit din partea fiicei sale, care face parte din comunitatea LGBTQ+. Oana Lasconi a acuzat-o pe mama ei de discriminare. 

„Nu pot să descriu durerea pe care o simt, nu numai ca fiică a ei, însă și ca un membru al acelei comunități. Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a fost reacția Oanei Lasconi, despre care mama sa menționa în interviuri că, din cauza carierei, a fost nevoită să crească mai mult cu bunicii. 

În august, contracandidații de la PSD transmiteau că soțul Elenei Lasconi - Cătălin Teodor Georgescu - a fost angajat consilier juridic la grupul parlamentar al USR. Acesta ocupa funcția de dinainte ca Lasconi să ajungă la conducerea partidului, dar în timp ce era primar în Câmpulung. 

„S-a dat un anunț public pentru consilier politic la grupul parlamentar și el a depus CV-ul acolo. Prima dată era vorba de un salariu până în 5 mii de lei și acum a crescut la 6 mii. Sincer, eu i-aș propune să lase tot ce înseamnă politică și să facă avocatură pentru că câștiga mult mai bine”, a fost reacția Elenei Lasconi.

Lasconi a mai fost acuzată în timpul campaniei de Filia (ONG care militează pentru respectarea drepturilor femeilor) că ia în râs violența împotriva femeilor, după un mesaj pe Facebook în care invita partidele politice să semneze o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului condus de Ciolacu. 

„Semnați moțiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație doar pentru că beneficiază de bani și alte privilegii”, a fost declarația Elenei Lasconi. După ce a fost criticată public, Lasconi și-a cerut scuze.

Tot în campanie, Lasconi a fost acuzată că a tradus un slogan al unui partid din Marea Britanie și l-a asumat drept sloganul cu care candidează la prezidențiale. Sloganul „O Românie pentru toți, nu doar pentru unii” încă a rămas.

Consultanții lui Lasconi au mai fost fost subiect de controversă, după ce Snoop.ro a menționat că lucrează cu un consultant american care l-a consiliat și pe Ion Iliescu, printre alții, și un consultant român acuzat că ar avea opinii extremiste. Acesta din urmă nu mai colaborează cu Lasconi, potrivit psnews.ro. 

Articol realizat cu ajutorul platformei Google Pinpoint.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Partenerii noștri