Live

Video Alegeri parlamentare 2024: Lecția votului pe care o predau vârstnicii României. „Nu te duci la vot, nu ești om!”

Data actualizării: Data publicării:
Credit foto: Guliver/Getty Images

Votul este un drept și o obligație pentru fiecare dintre noi. Este lecția pe care o învățăm de la bătrânii care merg la urne. Au participat până acum la zeci de scrutine, dar nu și-au pierdut încrederea că alegerea lor va ajuta România să devină mai bună pentru copiii și nepoții lor. Este și povestea a două familii din Liești, județul Galați, care pentru fiecare zi de vot pe care au trăit-o până acum s-au pregătit ca de sărbătoare.

Lieşti, județul Galaţi. Radu Trandafir are 84 de ani, iar Ecaterina, soția lui, 81. Au 64 de ani de căsnicie. Au trăit vremuri grele, dar au rămas împreună. Și tot împreună au mers, de fiecare dată, la vot.

"Întotdeauna am fost la vot împreună, chiar buletinele noastre de vot arată ștampilele pe fiecare an. Mergem, pentru că ne-a dat Dumnezeu sănătate, mergem și acum la vot. Și după asta la Sfânta Biserică și activitatea de zi cu zi pe care o avem noi", povestesc cei doi soți.

Pentru ziua cea mare, așa cum o numesc, s-au pregătit întotdeauna ca de sărbatoare. Cu hainele cele bune, credinţă și cu multă speranţă.

"Tu te-ai îmbrăcat. Acum merg și eu să mă îmbrac, ca să mergem la vot", spune cu o voce caldă Ecaterina Trandafir în timp ce îi așează soțului gulerul de la cămașă.

Au crescut doi copii, acum sunt bunici și speră la o viață mai bună pentru generațiile tinere. Unul dintre nepoți votează, anul acesta, pentru prima dată.

"Chiar am discutat cu el, cu Rareş, și i-am spus: 'Ce gând ai? / Tati, abia aștept sa vină ziua de vot, merg și eu acolo sa fiu de rând cu ceilalți colegi', din generația lor, bineînțeles. În functie de cum își exercita ei votul, așa vor trăi", spune Radu Trandafir.

"Mă duc la scoală acolo, la votare, ce să vină urna acasă?! La 81 de ani circul, nu e bun sa stăm, e mai bine să mergem", este convinsă Ecaterina Trandafir.

Peste drum de Radu și Ecaterina Trandafir locuiește familia Neacşu. Ion are 94 de ani, iar soția sa, 93. Nici ei nu au lipsit de la niciun scrutin electoral. Acum, fiind aproape de centenar, au cerut urna mobilă.

"- De câte ori au fost alegeri, de atâtea ori m-am dus și am votat. Păi ce să-mi doresc?! Să meargă bine.
- Să fie pace, liniște?
- Da", speră Ion Neacșu.

"- Totdeauna ne pregăteam înainte și mă duceam cu toată plăcerea.
- Te imbracai frumos?
- Daaaa! Ne duceam la biserică, de la biserică ne duceam cu femeile la vot. Da, totdeauna!", își amintește cu plăcere Maria Neacșu.

"Mereu mi-a spus: 'Du-te la vot!', chiar dacă eram la treabă. Te duci la vot acolo, nu te duci la vot, nu ești om, așa spunea, nu te numești om", spune Tudorel, fiul soților Neacșu.

În comuna Liești, un sfert din populația cu drept de vot are peste 75 de ani. Anul acesta oamenii au motive în plus să meargă la urne.

"Să se gândească la lumea asta, să îi ferească de războaie, să poate să le dea un trai bun, să asigure copiilor noștri viață îndelungată și trai sănătos. Așa să ne ajute Dumnezeu!"

reporter: Dana Costache
operator: Marian Munteanu

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski refuză organizarea de alegeri prezidențiale: „Am încălca legislația ucraineană în numele lui Putin” 

Avertismentul unui fost membru CSM privind primul tur al prezidenţialelor: „Noile alegeri nu pot începe cu o nelegalitate crasă”

Crin Antonescu dezvăluie cu cine a votat. „Nu l-am votat pe Călin Georgescu, pot să vă spun la parlamentare”

Marii câștigători ai anului electoral 2024. Cine a înscris într-un an încheiat fără un nou președinte 

Partenerii noștri