Live Text Dezbatere Digi24 înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
Dezbatere electorală la Digi24 înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie
Dezbatere electorală la Digi24 înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie Foto: captură video

Duminică, 6 decembrie 2020, ne alegem parlamentarii şi, implicit, Guvernul. Aceste alegeri vor decide în ce direcţie o va lua România în următorii patru ani. De la ultimele alegeri legislative, cele din 2016, România a trecut printr-o viață politică tumultoasă, în cu multe evenimente și răsturnări de situație: moțiuni de cenzură, căderi de guverne, guverne demise de propriul partid, forțe politice în ascensiune, altele în cădere liberă, cele mai ample proteste de după Revoluție, liderul partidului câștigător ajuns în închisoare. La toate acestea, de aproape un an, s-a adăugat pandemia.

Miercuri seara, reprezentanţii partidelor parlamentare vin la Digi24 pentru a răspunde unor teme care preocupă opinia publică și pentru a spune cum văd viitorul țării: Alexandru Rafila (PSD), Robert Sighiartău (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS), Victor Ponta (Pro România), Tanczos Barna (UDMR) și  Eugen Tomac (PMP).

Urmăriți aici dezbaterea live.

Înainte de a începe dezbaterea, candidații au tras la sorți ordinea în care vor răspunde la întrebări și au primit un plic cu o foaie pe care la sfârșitul emisiunii sunt rugați să treacă dorința de scor pentru formațiunea lor și cu cine ar vrea să facă alianțe. Plicurile le vor sigila și vor fi deschise duminică seara, la Digi24, după închiderea urnelor de vot.

Fiecare candidat are la dispoziție un minut și jumătate pentru a răspunde temelor. 

După ce invitații răspund întrebării moderatorului, pot să-și adreseze recirproc întrebări.

Participanții la dezbatere au venit în studio purtând măști, dar și le-au dat jos în timpul discuțiilor.

1. SĂNĂTATEA: VEȚI SUSȚINE CARANTINA NAȚIONALĂ?

Eugen Tomac (PMP): Dacă se va menține această stare de astăzi, trebuie luată în calcul această măsură. 

Robert Sighiartău (PMP): Nu se mai impune o carantinare națională. Carantinarea zonală s-a dovedit a fi de succes. Trebuie acționat acolo unde este problema.

Victor Ponta (Pro România): Nu. Suntem pentru testare în masă. Carantinarea fără testare este o prostie. Aș angaja mai mulți oameni la DSP și pe cei 700 de medici care nu au luat rezidențiatul.

Alexandru Rafila (PSD): În funcție de situația epidemiologică de la mijlocul lunii decembrie putem aprecia aceasta. Scăderea pe care am înregistrat-o nu este reală. Nu cred că este legată de apropierea alegerilor reducerea testării, dar vom vedea consecințele. Măsurile dure nemedicale în perioada următoare ar fi o consecință a proastei gestionări.

Tanczos Barna (UDMR): Există un periocol real, dar decizia la nivel județean sau regional este mai bună. E nevoie de un program de testare și de anchete epidemiologice eficiente.

Dacian Cioloș (USR-PLUS): Nu ar trebui să se impună carantinarea națională. Carantina națională nu trebuie luată decât într-o situație extremă, care poate fi evitată dacă se iau măsuri la nivel local. Strategia de testare trebuie adaptată la situația din teren. Ar trebui combinate testele rapide cu cele PCR. Viitorul guvern va trebui să recâștige încrederea oamenilor.

Întrebări:

Victor Ponta a ales să-i pună o întrebare lui Dacian Cioloș: Cum evaluezi acum intervenția ISU condusă de Arafat la Colectiv și dacă s-a întărit capacitatea pentru marii arși? 

Dacian Cioloș: În 2016 s-au luat măsuri pentru a trata arșii, din păcate cred că a fost singurul an. În jurul dlui Arafat nu prea au crescut oameni care să fie capabili să preia această problemă ulterior. Nu s-au rezolvat problemele, s-au agravat.

Rafila către Sighiartău: Testările s-au redus cu 60 la sută, numărul de cazuri la fel, dar spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea în creștere, care este punctul dvs de vedere?

Sighiartău: Președintele și premierul au luat mereu cele mai bune decizii. Și dvs ați fost în acelea comisii care au contribuit la luarea deciziilor. Prioritară este viața oamenilor. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, unde spitalul era administrat de PSD. PSD și-a bătut joc de acest sector.

Rafila: În mod evident trebuie să vă asumați cazurile multe în ATI și numărul mare de morți.

Tanczos Barna pentru Rafila: Este nevoie de spitale regionale?

Rafila: Da, dar nu este soluția pentru sistemul de sănătate. Zonele rurale trebuie avute în vedere. Chestiunea cu spitalele regionale e folosită electoral. Accesul la serviciile medicale trebuie să fie universal. Un pachet de servicii medicale preventive nu-l asigură spitalul, ci centre de medicină primară, ambulatorii de specialitate.

Sighiartău: Deciziile trebuie duse aproape de cetățean. Cseke a făcut cea mai bună descentralizare.

Cioloș: Dl. Dragnea ne promitea spitale regionale, tot cu oameni noi.

Rafila: Mă comparați pe mine cu dl. Dragnea?

2. EDUCAȚIA

Sunteți dispuși să garantați că în următorul buget Educația va primi 6% din PIB și indiferent dacă veți fi sau nu la guvernare veți susține acest demers?

Dacian Cioloș (USR-PLUS): Garantez că educația va avea într-un guvern în care USR-PLUS va face parte tot bugetul pe care va fi capabil să-l absoarbă atât pentru investiții în infrastructură în mediul rural și zone defavorizate, reducerea abandonului școlar cât și pentru reformarea calității sistemului de învățământ. 6% e o cifră pe care o tot plimbăm ani de zile. Sunt fonduri europene alocate sistemului educațional care n-au fost folosite, pentru că preocuparea în multe structuri din sistem nu e calitatea educației, nu e accesul la educație al copiilor, nu e adaptarea la nevoile economiei, ci sinecuri politice. Puțini le-a păsat, mai degrabă controlează educația ca să obțină voturi.

Tanczos Barna (UDMR): Nu pot să fiu de acord cu dl Cioloș. Vin din Harghita și acolo sistemul de învățământ nu are aceste conexiuni cu sistemul politic. Directorii nu sunt numiți în felul acesta. Susținem 6% din PIB pentru Educație. Sistemul trebuie regândit pentru că nu putem să avem o educație eficientă sau sistem eficient când avem 30 de copii într-o sală de curs, dacă școlile din sate nu sunt dotate cu internet, nici cu sisteme informatice, dacă nu asigurăm formarea profesională pentru profesori, care le asigură o reacție normală și eficientă într-o situație de criză.

Alexandru Rafila (PSD): Educația și Sănătatea sunt domenii prioritare dacă vrem ca această țară să se dezvolte. Banii care se introduc în Educație și Sănătate nu sunt cheltuieli, sunt investiții. Toate țările care au un grad înalt de dezvoltare, chiar dacă au mai puține resurse naturale, sunt cele care investesc în aceste 2 domenii. Atingerea acestui prag, care este stabilit legal, de 6% este un deziderat normal pe care orice partid de guvernământ, inclusiv PSD, ar trebui să-l respecte, dar accesul la fonduri europene pe deoparte, schimbarea structurii programelor de învățământ care să fie adaptate dezvoltării sistemului din România încât piața muncii să poată să folosească absolvenții diverselor instituții de învățământ este imperios necesară. Trebuie și o regândire a sistemului. Sunt cadru didactic, iar dezvoltarea învățământului și mai ales a cercetării avansate la nivelul universităților care pot să acceseze și banii europeni, cercetare care să fie colerată ulterior cu producția, este esențială și poate aduce bani noi în sănătate. N-aș vrea să fac o referire similară cu cea pe care din nefericire a făcut-o Ludovic Orban, care spunea că vrea să ne întoarcem la situația de acum 14-15 ani.

Victor Ponta (Pro România): Vă garantez că începând cu 7 decembrie ne vom bate dacă trebuie și la propriu, nu doar la figurat, să se deschidă școlile. Despre ce finanțare vorbim dacă școlile sunt închise? Școala online este un fake. Nu este o școală cu adevărat. Este o bătaie de joc la adresa copiilor, profesorilor și părinților. Trebuie s-o finanțezi. Povestea cu 6% din PIB cred că nici dvs n-o mai credeți domnule Prelipceanu. De atâtea ori s-a auzit, toată lumea a promis. De ce? Aveți aici 2 prim-miniștri care vă pot spune. Banii pentru Educație se dau din buget, nu din PIB. Atunci trebuie să vorbim cât la sută din buget. Am fost 4 ani premier și de fiecare dată Educația și Sănătatea au avut buget mai mare. Dacă ajungem la 6% din PIB, trebuie să ajungem și cu bugetul la peste 40% din PIB. Acum suntem la 30%, am scăzut la 28. Altfel păcălim oamenii.

Robert Sighiartău (PNL): PNL n-a mai fost la guvernare timp de 7 ani, dar în momentul în care a venit la guvernare a introdus acest domeniu de Educație printre cele prioritare, iar acest lucru se vede prin faptele pe care Guvernul le-a făcut. S-au dublat investițiile în ceea ce privește dotarea și modernizarea școlilor în rândul administrațiilor locale, dar și la nivel național. În ceea ce privește cele 80 de miliarde de euro pe care președintele Iohannis cu Guvernul au reușit să le negocieze, avem alocată o sumă pentru început din PNRR de 1 miliard de euro care se vor duce tot în investiții în zona educației. Problema nu se rezumă doar la investiții, trebuie foarte clar lucrat la învestirea în formarea și evaluarea profesorilor și să reușim ca profesorii să fie mult mai performanți și trebuie recompensați. Calitatea conținutului programei școlare e o problemă. Se uită foarte mulți întreprinzători la noi. Știm foarte clar că acum foarte multe nevoi și diferite față de ce era acum 10 ani de zile.

Eugen Tomac (PMP): Criza de sănătate a scos în evidență o serie de vulnerabilități pe care îl are sistemul de învățământ în țara noastră. Avem aproape 1 milion de copii care nu au acces la educație nici măcar la învățământ la distanță, având situația prin care trecem la ora actuală. Cred cu tărie că vom reuși în mod real să ne ridicăm la înălțimea acestor evenimente atunci când vom renunța la politizarea sistemului de învățământ și alocarea resurselor și pentru educație și cercetare. Infrastructura e depășită. Avem peste 90% din unitățile de învățământ fără autorizație ISU. Nu putem să expunem copiii României prin asemenea riscuri prin care trec zi de zi. Este absolut esențial să investim în învățământul la distanță, să alocăm mai multe resurse pentru a profesionaliza cadrele din învățământ și să ne adaptăm vremurilor noastre. Europa are un program pentru digitalizarea învățământului excepțional. Viitorul Guvern trebuie să atragă resursele de la UE.

Citiți și:  Doctoratul plagiat al lui Victor Ponta, atacat de Dacian Cioloș și Eugen Tomac. “Hai dottore!”

Întrebări:

Cioloș către Ponta: Cum am putea să eliminăm impostura din acordarea titlurilor de doctor, cum vedeți reformarea și recredibilizarea sistemului de învățământ universitar și mai ales a celui de doctorate, și care este părerea dvs ce sancțiuni ar trebui pentru plagiatele dovedite?

Ponta: V-ați supărat că v-am prins cu arsu din 2016. Îl luăm pe primarul din Brașov care a declarat că are școală și n-a făcut-o. Îl luăm pe Vlad Voiculescu căpitan la 15 ani. Îl luăm pe ministrul dvs din 2016. Întâi a fost dl Curaj. I-ați dat ordin să-mi facă acel dosar de plagiat. Dl Curaj a preferat să demisioneze. L-ați adus pe Mircea Dumitru și el fiind colaborat al Securității, a fost de acord. Am făcut facultate.

Tanczos Barna către Cioloș: Când vom începe o reformă a educației, o să conteze foarte mult punctul de vedere al dl Cioloș, pentru că are și experiența europeană și națională. Știe foarte bine că pentru orice comunitate păstrarea tradițiilor și a elementelor de cultură sunte elemente de bază pentru păstrarea identității. Având în vedere că dvs ați decis să retrageți de pe lista Unesco Șumuleu-Ciuc ca loc de pelerinaj, cum considerați că reforma educațională trebuie să vină în sprijinul minorităților naționale din România?

Cioloș: Șumuleul, dacă guvernele de dinainte și-ar fi făcut treaba și cei care au trimis dosarul acolo și acesta era bine pregătit, dosarul trecea. El n-a fost retras, a rămas acolo. Guvernele care au trecut n-au rezolvat problemele ca să poată fi pus pe ordinea de zi. Minoritățile au nevoie de educație în limba maternă și USR-PLUS va susține asta. Minoritățile au nevoie de o adaptare și a modului în care li se predă limba țării în care trăiesc, pentru că doar limba maternă care trebuie predată în școală într-adevăr riscă să-i izoleze în societate.

Tanczos Barna: Predarea limbii române se face după o altă curriculă și cu alte metode. Copilul meu care termină anul acesta clasa a VIII-a și a început de la clasa 0 acest sistem și este unul binevenit și vine în sprijinul copiilor care învață limba maternă și limba română și trebuie să perfecționeze limba română.

Rafila către Tanczos Barna: Având în vedere că guvernul actual pe care dvs îl susțineți a închis contrar oricăror recomandări internaționale și situației epidemiologice școlile din România, cum vă gândiți să oferiți acces egal la educație copiilor mai ales celor din zonele defavorizate care nu au acces la internet și 1 milion nu au tablete?

Barna: Guvernul a luat o decizie radicală, nu suntem de acord. Este decizia lor. Au mult mai multe informații la dispoziție decât noi care susținem acest guvern din Parlament, care funcționează cum funcționează acum. Nu suntem de acord cu închiderea școlilor și a școlii de la clasa 0 la clasa 8. Este nevoie de prezență fizică în școală și ca acești copii să ia un creion în mână, să ia un tilou în mână, pentru că în online aceste lucruri nu se pot preda. Programul de guvernare ne-am propus ca profesorii și copiii să primească un sprijin financiar. 2500 de lei pentru profesori, 1500 de lei pentru copii, cu tablete.

Rafila: E foarte binevenit. Dar impactul nu este doar asupra închiderii școlilor, ci asupra devzoltării cestor copii ca viitori adulți, foarte grav din punctul de vedere al dezvoltării psiho-sociale.

Ponta către Sighiartău: Avem copii. Susțineți propunerea noastră ca școlile să se deschidă, sp meargă copiii noștri la școală și dacă atunci cnd merg la școală, le dăm alocațiile dublate ca atunci când am votat în Parlament.

Sighiartău: 1. Dumnezeu mi-a dat 4 copilași. Consider ca ei să fie în siguranță, și bunicii și aparținătorii familiei. Școlile acum nu sunt deschise nu din cauza faptului că copilașii învață la școală și momentul școală. Sunt închise că există o mobilitate în momentul școlii care afectează numărul de infectări. Nu avem transport în comun, pentru că am avut administrație PSD, din Viena și Germania. Problemele din cauza mobilității vor duce mai departe la infectarea copiilor. 2. PNL a dublat alocațiile în 2015, când dvs v-ați opus ca premier PSD și în 2019, la amendamentul depus de mine în Parlament.

Ponta: 1 iunie 2015. Eu ca prim-ministru “salut promulgarea legii care dublează alocațiile. Avem fonduri pentru a începe plata lor de azi”. Asta am făcut eu ca premier. Am crezut dacă vin liberalii se dublează, nu s-au dublat. Copiii sunt în siguranță dacă testăm. Dvs. nu testați profesori și de aia nu e nimeni în siguranță.

Sighiartău, către Ponta: Dl Ponta vorbea în calitate de președinte PSD, nu de premier. Credeți că reforma în educație poate fi făcută de politicieni care nu au valori și principii?

Ponta: Nu cred. Dl Cioloș, cei de la USR care o dată zic ceva și după aia fac altceva, nu sunt buni. Cred că trebuie să deschidem școlile, că altfel orice altceva e degeaba. Copiii nu sunt în pericol. Cred că pot merge în Cluj, Timișoara, București la școală. S-au băgat foarte mulți bani în “pepsiglas”. Lăsați copiii să meargă la școală.

Sighiartău: 42% dintre elevi trăiesc cu bunicii și părinții, ceea ce reprezintă o problemă. Reforma în educație trebuie făcută cu valori și principii. Reforma în educație din România trebuie să punem mare preț pentru ca copilașii noștri care merg la școală să învețe ceea ce este dreptatea, cinstea, adevărul și frica de Dumnezeu. Sunt valori pe care inclusiv politicienii trebuie să le prezinte în viața publică și să devină un model pentru copilașii care acum se uită la noi.

Tomac către Ponta: Considerați că plagiatul este o vulnerabilitate? Există o soluție pentru a combate această problemă serioasă?

Ponta: Cu turnători la Securitate cum a fost și ministrul dl Cioloș, cum e și tatăl tău, Băsescu, nu se poate reforma nimic. Eu am fost la școală, la Facultatea de Drept, mi-am susținut examenele.

Tomac: Consider că este o vulnerabilitate serioasă plagiatul pentru ssitemul de învățământ, mediul academic. Copiii de astăzi au nevoie de modele. Mă așteptam de la dl Ponta un răspuns ca de la un fost prim-ministru, care trebuie să recunoască că a plagiat, că a renunțat la titlul de doctor și că recomandă tuturor ca pe viitor să nu facă ceea ce a făcut domnia sa.

3. INFRASTRUCTURA RUTIERĂ

Tomac: Prioritatea zero pentru țară. Noi am propus Autostrada Nordului și Autostrada Unirii. Viitorul guvern va finanța aceste proiecte?

Sighiartău: Avem 350 de km modernizați. Chiar astăzi am inaugurat centura Bacăului. Vorbim de multe alte realizări. Se lucrează accelerat, vin bani de la Comisia Europeană. Susținem proiectele. Se alocă bani.

Sighiartău către Tanczos Barna: Dezvoltarea infrastructurii la Cluj pe mandatul lui Boc vs cel al lui Funar a jucat un rol în realizarea unei armonii interetnice?

Tanczos Barna: Probabil a avut o contribuție, dar indicatorul bilingv s-a pus greu la intrarea în Cluj. UDMR a propus ca infrastructura aeroportuară a Transilvaniei să fie modernizată. La Brașov am fost primii care am propus să fie dați bani de la bugetul de stat pentru aeroport.

Ponta către Rafila: Sunt bucureștean. Unde este Spitalul Republican Carol Davila? 

Rafila: Există Spitalul Carol Davila, e deosebit, o foarte bună carte de vizită a Primăriei Capitalei.

Ponta: Cred că domnul Rafila este mai politician ca politicienii.

Citiți și:  VIDEO. Schimb de replici Victor Ponta - Eugen Tomac. „Hai, dă-ți demisia din Parlamentul European”/ „De ce îl ții pe Tăriceanu pe hol?”

Rafila către Ponta: A condiționat candidatura la parlamentarele din 2016 de finalizarea tronsonului Comarnic-Brașov. De ce crede că nu s-a făcut acest tronson?

Ponta: Întrebare dureroasă. Nu a făcut Boc, nici eu, nici Cioloș, a venit Orban. Eu cred că undeva în afara României s-a decis că România europeană se oprește la Carpați și orice proiect să fie stopat, altfel nu-mi explic, după ce am semnat cu trei firme, iar domnul Băsescu mi-a făcut plângere la DNA, de ce nu s-a făcut nimic..

Rafila: Autostrăzile trebuie să fie simbolul dezvoltării economice, România duce lipsă de lipsa de viziune. Tăiatul de panglici la șoselele de centură nu cred că este un lucru bun. 

Tomac: Centura din jurul Bucureștiului tot din cauza lui Băsescu nu ați făcut-o?

Ponta: Păi da, că el a furat banii. 

Barna către Tomac: Ce veți face pentru Autostrada Transilvaniei?

Tomac: Este o problemă reală, pentru că nu poate fi finanțată de fonduri UE. Colectarea veniturilor mai bună la bugetul de stat poate fi o soluție. Să digitalizăm acest domeniu. 

Cioloș pentru Tanczos Barna: UDMR n-a avut în program obiective legate de infrastructura rutieră în programul din 2016 și 2020.

Tanczos Barna: N-am învățat programul din scoarță în scoarță, dar sunt sigur că figurează proiecte, amendamente. Autostrada Transilvania este importantă. Trebuie să avem un management eficient la Ministerul Transporturilor.

Cioloș: Harghita, Mureș au nevoie și ele de interconectare și ar trebui să susțineți.

4. VĂ VEȚI VACCINA?

Tomac: Categoric. Abia aștept să sosească vaccinul în țară. Suțin, cred cu tărie acest vaccin. Va fi un vaccin sigur.

Sighiartău: Da, voi folosi acest tratament, chiar dacă nu sunt în categoria risc, dar ca să protejez.

Ponta: Da, si eu și familia, dar numai după ce mai întâi se vor vaccina persoanele vulnerabile, nu politicienii întâi. Nu trebuie să fie obligatoriu, e important să explicăm populației.

Rafila. Evident. Dar numai după autorizarea Agenției Europene și toate efectele adverse vor fi explicate bine populației. Ele nu vor înlocui prevenția.

Tanczos Barna: Sunt pentru vaccinare în general.Trebuie să avem încredere în oamenii de știință. Avem nevoie de o informare clară și detaliată despre persoanele care vor fi vaccinate și ce riscuri vor apărea.

Cioloș: Voi lua decizia după ce toate informațiile pertinente vor fi prezentate de oameni competenți, ca să nu alimentăm teorii ale conspirației.

Citiți și:  Dacian Cioloș a ezitat să spună dacă se vaccinează anti-Covid. Victor Ponta: Zic să-l întrebați pe Gregorian Bivolaru

5. CUM SE REZOLVĂ CRIZA ECONOMICĂ

Cioloș către Sighiartău: Cum ați ajuns la concluzia că România a avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene?

Sighiartău: România e pe locul 3 la absorbția fondurilor europene, pentru că la conducerea ministerului se află un profesionist.

Tanczos Barna către Sighiartău: Credeți că ați ajutat IMM-urile sau se putea mai bine?

Sighiartău: Am acordat miloane de euro, PSD nu rambursa TVA, iar acum companiile au încredere în PNL.

(Moment amuzant. Profesorul Alexandru Rafila strănută tare, dar avea masca pe față)

Rafila către Tomac: Dacă PNL face guvernul și veți fi parteneri, susțineți o reducere a salariilor ca în 2010?

Tomac: Prioritatea e să dăm un guvern, pentru că PSD a lăsat un dezastru. Viitorul guvern va avea o sarcină istorică: banii de la Bruxelles. Spre deosebire de 2010, azi Europa este pregătită cu soluții. Nu va fi cazul să tăiem salarii și să reducem locuri de muncă.

Rafila: Iar facem referire la greaua moștenire. N-ați răspuns la întrebare.

Tomac: Nu voi susține tăierea.

Ponta către Tomac: Băsescu în 6 mai 2016 a anunțat tăierea pensiilor și a salariilor, întrebarea e cum mai ieșiți pe stradă cu Băsescu în frunte, cât curaj aveți sau cât tupeu?

Tomac: Dvs de impostură ați auzit?

Ponta: Da, la Băsescu.

Tomac: Ați ajuns prim-ministru prin minciuni, dumneavoastră cu Dragnea ați nenorocit această țară, când ați venit țara era scoasă din criză. 

Sighiartău către Tomac: Am înființat Autoritatea pentru digitalizarea României, veți susține programul PNL de guvernare dacă veți intra în Parlament?

Tomac: În mod sigur vom intra în Parlament, spre deosebire de Ponta și Tăriceanu. Ese o prioritate acest domeniu al digitalizării, Europa are banii, noi avem resursa umană.

6. REFORMA LEGISLATIVĂ

Eugen Tomac: Cetățenii au decis că vor 300 de parlamentari, am depus legea, e în Cameră. Va vota-o UDMR?

Tanczos Barna: Fără modificarea Constituției reducerea numărului de parlamentari este nerealistă. E nevoie de o regândire a modului în care sunt repartizați senatorii și deputații. Susținem bicameralismul, este o tradiție a statului român.

Tomac: Nu e necesară modificarea Constituției pentru reducerea numărului de parlamentari.

Sighiartău către Cioloș: PNL are nevoie de parteneri onești. Mulți colegi de-ai dvs au început atacuri la liberali. Ne bazăm pe dvs pentru o alianță pentru 4 ani, fără atacuri?

Cioloș: Absolut, nu sunt atacuri. Atâta vreme cât PNL va susține reforme, depolitizare, transparență, fiți convinși că vom lucra împreună, dar vom spune mereu adevărul, cu argumente, nu cu atacuri la persoană.

Sighiartău: Se văd cele două fețe ale PSD: PSD mai mic, Ponta, și Rafila. E important să fie fără PSD.

Ponta: Mare lașitate că Orban și Ciolacu n-au venit la dezbatere.

Rafila către Cioloș: Cum vedeți rolul universităților de medicină? Sunteți un susținător al legii vaccinării?

Cioloș: Sistemul universitar de învățământ medical să formeze medici buni. Sistemul medical are nevoie de investiții, iar medicii să-și facă meseria și să nu mai fie deturnate fonduri din sănătate. Orice lege din România trebuie să țină cont de liberul arbitru al cetățeanului și de libertatea de decizie asupra corpului său.

Tanczos Barna către Ponta: România înseamnă și minorități naționale.

Ponta: Dar nu impuse de la Bruxelles. Eu gândesc pro-România.

Tanczos Barna: Ponta a avut o atitudine împotriva minorităților nu numai din România, ci din întreaga Europă. 

Cioloș către Tomac: Unii politicieni se ascund în spatele imunității parlamentare. Dacă veți fi în Parlament, veți susține eliminarea imunității?

Tomac: Categoric da. Imunitatea trebuie să rămână doar pentru declarații politice. Noi n-am făcut nicio înțelegere cu PSD. Așteptam ca omul dvs să-și dea demisia din adjunct al dlui Iordache.

Cioloș: Să lăsăm la o parte ipocrizia. Trebuie eliminată impostura din parlament.

7. PARTENERIAT CIVIL: PRO SAU CONTRA?

Cioloș: Până și PSD susține acest lucru. Fiecare cetățean are dreptul să decidă cine cu cine să trăiască. Noi suntem pro, așa cum România s-a și angajat deja s-o facă la Uniunea Europeană.

Barna: Este dreptul fiecărui bărbat, femeie cum vor să trăiască împreună.

Rafila: Trebuie să fie o expresie a legislației coordonate la nivelul UE și trebuie respectat.

Ponta: Și eu sunt de părere că fiecare face acasă ce vrea. Aș vota împotriva dreptului de a adopta pentru persoanele de același sex. 

Sighiartău: Toate comunitățile s-au format în jurul familiei și toate politicile trebuie să meargă înspre familie. Familii puternice înseamnă țară puternică și trebuie întărit acest lucru.

Tomac: Cred că trebuie să-i respectăm pe toți cetățenii. Este nepotrivită o asemenea abordare acum. Poziția noastră va fi de abținere, dacă nu împotrivă.

Citiți și: Parteneriat civil, pro sau contra? Sighiartău (PNL) și Tomac (PMP) sunt împotrivă

Întreaga dezbatere în format video o puteți urmări AICI.

Editor : Alexandru Costea | Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...