Votul la Alegerile locale 2020 poate fi exprimat numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau unde locuiește cu viză de reşedinţă sau flotant. O persoană va vota doar în baza actului de identitate sau a altui document dintre cele aprobate care să-i dovedească identitatea.
Alegătorii care NU au o reședință diferită de domiciliu vor vota la secția unde este arondat.
Citește și: Alegeri locale 2020: Câți români și-ar vota seful, dacă ar candida pentru funcția de primar
Cum poți vota dacă nu ai domiciliul stabil în orașul unde locuiești
Alegătorii pot vota și dacă nu au domiciliu stabil într-o localitate, în orașul sau comuna de reședință, unde au viza de flotant. Se poate vota pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă până la data de 4 septembrie 2020. Astfel, au fost radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu.
Pot, însă, să voteze și dacă nu au depus cererea de actualizare în Registrul Electoral, pe liste suplimentare.
Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.
Dacă o persoană cu drept de vot locuiește fără acte de domiciliu într-o localitate, nu va putea vota pentru autoritățile locale din localitatea respectivă.
Alegătorii care se vor prezenta la urne vor trebui să poarte mască de protecție în cabina de vot. În cazul în care au uitat masca acasă, autoritățile le pun la dispoziție în secția de votare unde va fi și dezinfectant.
Editor : D.C.