Un proiect de lege inițiat de UDMR pentru organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie a trecut, marți, de Senat, primă cameră sesizată. Inițiativa legislativă a Guvernului în acest caz a fost respinsă de senatori. Senatorii PSD Șerban Nicolae și Cosmin Preda au introdus un amendament prin care partidele vor putea folosi subvențiile de la stat pentru finanțarea campaniei electorale, lucru interzis în legislația actuală. De asemenea, propunerea USR privind organizarea scrutinului în două zile a fost respinsă în Comisia Juridică.
Poriectul de lege inițiat de senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan și deputatul UDMR Benedek Zacharie a fost adoptat de Senat cu 81 de voturi "pentru", 8 ''împotrivă'' şi 39 de abţineri, potrivit Agerpres.
Astfel, data scrutinului electoral a fost stabilită pe 27 septembrie, precum a stabilit anterior și Guvernul.
Comisia juridică a discutat, marţi, şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plen. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor - for decizional în acest caz.
Parlamentarii au inclus și o prevedere ca personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară.
Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale prevăzută de Legea nr. 84/2020 în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele sanitare, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija MAI şi a instituţiilor prefectului, cu sprjinul primarilor, prevede un alt amendament.
Un amendament introdus de senatorii PSD Șerban Nicolae și Radu Cosmin Preda prevede o derogare de la prevederile actuale privind finanțarea partidelor în campanie electorală și dă voie acestora să folosească subvenții de la stat.
O altă modificare, depusă de senatorii PMP Dorin Bădulescu și PSD Radu Cosmin Preda, dă dreptul partidelor care nu au grupuri în ambele camere parlamentare să aibă reprezentanți în secțiile de votare.
Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.
"A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile - sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (...) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (...) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ", a susţinut senatoarea USR.
Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen "maniera de lucru", prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.
"Sigur că anul acesta este o situaţie specială, în care a trebuit să prelungim mandatele autorităţilor locale. (...) Avem două proiecte legislative, şi unul are raport de admitere şi celălalt de respingere, aşa cum scrie Regulamentul Senatului. Din punct de vedere procedural, Comisia juridică a luat decizia cea mai bună. (...) Haideţi să fim responsabili", a spus senatorul.
El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare.
"Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens", a arătat Cseke Attila.
AEP: Candidaturile vor putea fi depuse până pe 18 august
Ca urmare a adoptării actului normativ, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că perioada electorală va începe cel mai târziu la data de 29 iulie, urmând ca la data de 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central (BEC).
Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.
"În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.
Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.
Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00", mai arată un comunicat al AEP.
Redactor: Alexandru Costea