Editorial Cifre concrete: Cum 4.5 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Est au beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană

Alexandru Muraru Data actualizării: Data publicării:
Deputatul PNL Alexandru Muraru vorbește la Conferința ,,Comunismul romanesc”, la Palatul Victoria din București, pe 24 noiembrie 2022.
Alexandru Muraru, șeful PNL Iași Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

De 20 ani le vorbesc studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, despre Uniunea Europeană, instituții europene, despre destinul european al țării noastre. Și mereu îi provoc la un exercițiu: Cum ar arăta astăzi România dacă nu ar fi în Europa? Cum ar arăta orașele noastre fără fondurile europene? Cum ar arăta economia noastră fără accesul la o piață de desfacere de peste 450 milioane locuitori? Cum ar arăta locurile noastre de muncă fără investițiile străine de zeci de miliarde de euro în fiecare an în țara noastră?

Ultimele cifre publicate de Ministerul Investițiilor și fondurilor europene plasează Iașul pe locurile fruntașe în topul județelor care au atras cele mai multe fonduri europene cu o sumă totală de 9,5 miliarde de lei.

Așadar, fondurile europene au schimbat fața județului nostru și a regiunii de Nord-Est.

Datele statistice arată că, la nivelul regiunii de Nord-Est, 805,5 milioane euro reprezentau alocarea nerambursabilă contractată prin Programul Operațional Regional și alte 111,8 milioane euro prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.

Mai mult, o sumă istorică de 1 miliard de euro a fost alocată Regiunii de Nord-Est prin Programul Operațional Regional.

Adunat, înseamnă 1,8 miliarde de EURO pentru Regiunea Moldovei de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Prin fonduri europene construim în întregime:

  • Autostrada A7, cea care va face legătura dintre Iași și București, cu o valoare totală alocată prin PNRR de aproximativ 1,95 miliarde de euro,
  • capetele montane din Autostrada A8, cea care va conecta regiunea noastră de vestul țării, sunt finanțate prin PNRR dar procedurile trebuie urgentate pentru că ieșenii nu mai au răbdare.

Prin fonduri europene în valoare:

  • de aproape 100 milioane euro am dezvoltat și extins Aeroportul Iași, transformându-l astăzi în al doilea cel mai mare Aeroport din țară,
  • și cofinanțare de 45 milioane euro am demarat construcția Spitalului Regional de Urgență din Iași, cea mai mare investiție publică în sănătate făcută în ultimii peste 30 de ani.

Pentru că domeniile culturii și patrimoniului sunt apropiate de sufletul meu, vreau să subliniez ce au însemnat fondurile europene pentru memoria istorică a Iașului în ultimii ani de administrație liberală.

Suma investită în ultimii ani în revitalizarea monumentelor istorice din țara noastră depășește un miliard de lei, iar asta doar prin Programul Operațional Regional. Printre acestea, numeroase monumente din Iași stau mărturie astăzi importanței fondurilor europene pentru regenerarea culturală și istorică a Iașului nostru și vă dau câteva exemple:

  • Ansamblul Metropolitan din Iași, reabilitat cu suma de 60,2 milioane lei din fonduri europene,
  • Palatul Braunstein, cel în care organizăm acest eveniment, reabilitat cu suma de 19 milioane de lei prin fonduri europene sau
  • Palatul Cantacuzino - Pașcanu din municipiul Pașcani, reabilitat cu fonduri europene în valoare de 21,7 milioane lei.

De la aderarea în Uniunea Europeană, România a devenit o scenă a transformării. În tot acest timp am primit 89,4 miliarde de euro, suma enormă investită în viitorul nostru prin fonduri europene. Fiecare euro primit a construit mai mult decât drumuri, poduri și școli - a construit speranțe și oportunități. Diferența netă care au intrat în România de la intrarea în UE în 2007 este de peste 60 de miliarde de euro care au schimbat vieți! Asta înseamnă România în Europa: mai puternică, mai prosperă, cu fiecare zi.

Împreună cu voi îmi propun să aduc în Europa vocea Iașiului și a Moldovei. Împreună avem puterea să modelăm viitorul. Un viitor în care fiecare tânăr să aibă libertatea să-și aleagă drumul, în care fiecare familie să trăiască în siguranță, și în care fiecare comunitate să prospere datorită unității și solidarității europene. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să arătăm că România nu doar participă la masa Europei, ci contribuie activ la construirea unei Europe mai puternice și mai drepte.

            Vă mulțumesc!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cum se menține în formă Lavinia Pîrva. Artista are aproape 40 de ani și nu ține nicio dietă: „Nu accept ideea...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan". Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul
Digi FM
Iosif Rotariu, noi declarații la câteva zile de la moartea soției: „Nu ne-am revenit din șoc!” Fostul...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe...
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...