Nicolae Şanta încearcă de o jumătate de an să își vândă apartamentul. Certificatul energetic pe care trebuie să-l cumpere înainte de a-i înmâna cheile viitorului proprietar înseamnă cheltuieli în plus, de care a aflat abia acum. Certificatul energetic se poate obține de la un auditor energetic autorizat. Acesta are obligația să se deplaseze la imobilul pentru care vrea să calculeze performanța energetică.
"Porneste de la clasa A si ajunge la cea mai slaba clasa, clasa G, aceasta categorie de clasa este in functie de consumul de energie total de utilitati pe cladirea respectiva", spune Cristalin Micu, auditor energetic.
În calcul intră consumul de apă caldă, de căldură şi pierderile de energie termică. Astfel, cei care locuiesc în blocuri izolate termic pot obţine încadrarea într-o clasă superioară, ceea ce reprezintă un atuu în faţa unor potenţiali cumpărători. Cei mai dezavantajați de noua lege vor fi cei care vor să-și închirieze apartamentele. Aceștia pot plăti până la o sută de euro pentru un certificat energetic, mult în comparaţie cu valoarea chiriei primite.
"Acolo sunt costurile mai mari, chiriile fiind destul de mici la aceasta oră", susţine Carmen Bîrsan, agent imobiliar.
În Bihor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a autorizat 40 de auditori energetici. Prețul unui certiticat pornește de la 200 de lei și poate ajunge la 1.800 de lei, în funcție de suprafața imobilului pentru care se calculează performanța energetică. În judeţ se vând, lunar, peste o mie de imobile.