OSCAR 2016 | Șase nominalizări la Oscar pentru „Spotlight”
Filmul prezintă investigaţia minuţioasă şi complexă pe care o echipă de jurnalişti ai publicaţiei Boston Globe, numită „Spotlight", a făcut-o la începutul anilor 2000. Subiectul este scandalos, dar adevărat: abuzurile sexuale ale preoţilor catolici pedofili în parohiile din jurul oraşului Boston. Ancheta jurnalistică a produs schimbări majore în cadrul Bisericii Catolice şi a fost inițiată de editorul-șef de atunci al publicației, Marty Baron.
Mark Ruffalo și Rachel McAdams sunt nominalizați la categoria „cel mai bun rol secundar”. Ambii au discutat despre presiunea care au simțit-o pentru a face cinste jurnaliștilor care au scos la lumină abuzurile preoților catolici.
„Am citit scenariul şi m-am gândit: „Iată o ocazie minunată şi un material foarte provocator! Şi o poveste care trebuie spusă. Iar acum este timpul potrivit pentru a spune o asemenea poveste!". Pentru prima oară, un străin care nu este catolic vine la conducerea acestui ziar. Iar acest lucru a creat o situaţie specială în care el putea să pună acele întrebări care înainte nu erau permise nimănui. Iar una dintre ele era: „De ce molestează preoţii copiii, ca apoi să fie mutaţi din parohie în parohie fără să fie, vreodată, demişi? Şi de ce oamenii aflaţi în cele mai înalte funcţii din Biserică nu ştiu nimic despre asta?"”, a spus Mark Ruffalo.
„Eu simt o responsabilitate imensă, de a fi cât pot de precisă şi să spun povestea exact aşa cum s-a întâmplat”, a adăugat Rachel McAdams.
De asemenea, regizorul filmului, Tom McCarthy, nominalizat și el la categoria „cel mai bun regizor”, a precizat că faptele dezvăluite de jurnaliștii de la Boston Glove au fost „în același timp, incitante și oribile”.
„Lucrurile pe care le-au descoperit în această anchetă au fost, în acelaşi timp, incitante şi oribile. Extrem de dureroase. Interviurile cu supravieţuitorii, cu familiile victimelor - nu cred că cineva a perceput magnitudinea fenomenului până când Boston Globe a publicat ancheta lor, făcută atât de complet şi de minuţios”, a spus Tim McCarthy.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Stanley Tucci a declarat că personajul pe care l-a interpretat, avocatul Mitchel Garabedian, este în continuare avocatul mai multor persoane care au fost abuzate de preoți catolici.
„Dacă ne gândim numai la numărul uriaş de poveşti pe care le-a ascultat, de oameni cu care a intrat în legătură, de toate vârstele, de la tineri până la bătrâni de 80 de ani care au fost abuzaţi când aveau opt ani sau chiar la vârste mai fragede, îmi închipui că asta te afectează psihic foarte tare. Şi totuşi, el este neobosit, nu se opreşte din treaba sa!”, a spus actorul despre personajul său.
Regizorul şi actorii s-au documentat temeinic pentru că nu voiau să dezamăgească jurnaliştii care s-au ocupat de periculoasa investigaţie.
„Întâi şi întâi, am luat trenul până în Boston şi am stat de vorbă cu reporterii implicaţi în aceste poveşti. Şi de atunci, ne-am tot întors în Boston, am vorbit şi cu alţi reporteri, cu editori, tipografii din trecut şi din prezent. Detaliile erau incredibil de deranjante. Chiar şi acum, să vezi filmul sau să citeşti despre subiect, este foarte deranjant”, a explicat cineastul Tom McCarthy.
Mark Ruffalo joacă rolul jurnalistului Mike Rezendes şi îl ruga adesea pe adevăratul Rezendes să-i citească replicile, în pauzele de la filmări, pentru a-l interpreta cât mai veridic. Eforturile sale au fost răsplătite: Ruffalo este nominalizat la un Premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin.
Actorul a spus că jurnaliștii care au scos la lumină această poveste sunt „eroi”.
„Fiecare din aceşti oameni au de plătit câte ceva, pentru ca această poveste să meargă mai departe pe calea justiţiei. Aşadar, cu toţii sunt nişte eroi. Victimele sunt nişte eroi, Garabedian şi Marty sunt nişte eroi, Sacha, Matt şi Mike sunt eroi, familiile lor la fel. Atunci când te confrunţi cu ceva de dimensiunea asta, te costă. Şi este riscant şi înfricoşător. Şi tocmai din această cauză, ei au schimbat lumea într-un fel pozitiv”, a spus Mark Ruffalo.
„Spotlight" a mai fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj și cea mai bună actriță în rol secundar.
Citiți și:
OSCAR 2016 | Decernarea premiilor, în această noapte, în direct, la Digi24 și Digi Film
Predicțiile lui Cristian Tudor Popescu pentru Oscaruri
OSCAR 2016 | Opt pelicule, un singur câștigător la categoria „cel mai bun fillm”
OSCAR 2016 | Cine va fi cel mai bun regizor?
OSCAR 2016 | O competiție plină de controverse
Emoţiile şi strălucirea de pe covorul roşu din Los Angeles se vor trăi LIVE pe Digi24 şi Digi Film. În direct din Cetatea Filmului, cele două posturi din portofoliul RCS & RDS prezintă ceremonia Oscar 2016. Transmisiunea în direct din noaptea de 28-29 februarie începe la ora 01:00.
Gala Oscar 2016 poate fi urmărită şi în limba originală, engleză. Pentru aceasta urmaţi paşii de mai jos:
1.Comutaţi televizorul pe canalul Digi24 sau Digi Film;
2. Apoi selectati pista audio dorită din butonul intitulat "Audio" de pe telecomanda sau navigând în meniul televizorului dacă această funcţie nu este disponibilă direct pe telecomandă;
3. Alegeti varianta Engleză şi veţi putea urmări Gala Oscar fără traducere simultană în limba română.
Opţiunea de selectare a unei piste audio din mai multe piste disponibile este valabilă pentru transmisia digitală din cablu şi satelit. Această opțiune nu este valabilă pentru transmisia analogică din cablu.
- Etichete:
- oscar
- premiile oscar
- spotlight
- tom mccarthy
- cel mai bun film oscar
- mark ruffalo
- stanley tucci
- rachel mcadams
- the boston globe
- abuzuri sexuale preoti catolici
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News