Mihai Precup e un tânăr finanţist, entuziast, plin de energie, dornic să facă ceva pentru Europa, cât şi pentru România, ţara sa natală.
Aşa se descrie tânărul bancher român care a ajuns consilierul vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, cea mai mare instituţie financiară multinaţională din lume. Ca mulţi alţi români, Mihai Precup a plecat din România cu o bursă de studii.
Mihai Precup: „Când am plecat eram prea tânăr să mă gândesc la o viaţă mai bună, am plecat pentru o experienţă în viaţa mea. De a cunoaşte oameni, atât personal, cât şi academic”.
Este licenţiat al Academiei de Studii Economice din Bucureşti - Facultatea de finanţe-bănci. A absolvit şi dreptul la Universitatea Bucureşti. A urmat cursurile masterale ale Universităţii Sorbona specialitatea corporate finance. Are şi un master în finanţe-bănci tot la Sorbona.
Este fericit cu jobul pe care îl are şi consideră că până la 28 de ani a reuşit să realizeze cam tot ce şi-a propus. Încearcă să pună umărul şi să ajute la proiectele destinate României.
Mihai Precup: „Sunt deja cu un picior în România prin poziţia pe care o am, lucrând cu autorităţile din România, încercând să promovez investiţiile în România. De revenit fizic, mi-e greu să definesc ce-nseamnă asta, dar sunt cu un pas în ţară. România e pe drumul pe care trebuie, doar că mergem înainte, dar mergem puţin cam lent. Ar fi nevoie de mai multă energie, iar societatea nu se poate schimba decât prin oameni. Pentru a creşte nivelul economiei reale, e nevoie de investiţii în sectoare ce pot genera valoare adăugată. Spre exemplu, în industria inovaţiei. România are un potenţial mare energetic, sector care va fi cheie în următorii ani. Aş sublinia şi agricultură, un sector unde România poate avea un punct de vedere important în Europa”.
Mărturiseşte că drumul până în elita finanţiştilor nu a fost uşor.
„Românii din Franta, trebuie să afirm cu subiect şi predicat, se confruntă cu o anumită imagine mai puţin pozitivă. Mai ales în raport cu ce se aşteaptă când pleacă. Această reticenţă se manifestă şi când încerci să-ţi închiriezi un apartament în Paris sau când vorbeşti cu lumea pe stradă. Odată cu dezvăluirea identităţii, apare această reticenţă”.
A avut însă răbdare. Nu a abandonat lupta la primul moment greu şi Occidentul l-a răsplătit.
„Odata ce lumea te cunoaste, depăşeşti aceste prejudecăţi. Oamenii de-aici au fost surprinşi să ne vadă în cadrul unor actitivăţi comune”.
Recunoaşte la rândul lui că şi Occidentul l-a învăţat multe: „Am deprins munca în echipă din Occident. Onestitatea şi transparenţa, de asemenea. O experienţă în afară este extrem de utilă persoanei respective. Te ajută să înţelegi mai bine contextul în care trăieşti”.
Mihai Precup nu s-a despărţit de echipa Digi24 până nu a transmis un mesaj pentru tinerii care îl privesc din ţară: „Profilul meu e cât se poate de normal şi cât se poate de uşor de urmărit de către un student ambiţios. Sper ca intervenţia mea să fie de folos pentru tânăra generaţie. Vreau ca din entuziasmul meu să se transfere şi tinerei generaţii”.