Cozi infernale și gaze lacrimogene pentru alegătorii din diaspora

Data publicării:
COADA VOT DIASPORA

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Incidentele la Torino au început cu 15 minute înainte de închiderea secţiei de votare. Poliţiştii au încercat să disperseze cu gaze lacrimogene mulţimea de oameni aflată în faţa consulatului.

„Ne-au alergat până au eliberat tot perimetrul consulatului. (...) Erau şi copii şi femei, unii români au fost loviţi în piept de spray-urile cu gaze lacrimogene”, a povestit la Digi24 Adrian Chifu, consilier la Primăria din Verbania.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Tot gaze lacrimogene au folosit şi jandarmi francezi, împotriva celor aproape 300 de români furioşi că nu au au reuşit să voteze. Forţele de ordine au reacţionat după ce un grup de oameni a încercat să forţeze gardurile de protecţie din faţa Ambasadei.

În momentul în care s-au închis uşile, oamenii au forţat pur şi simplu gardurile de protecţie, jandarmii au încercat să-i ţină în frâu, iar de acolo totul a degenerat. Au fost bătăi în toată regula între jandarmi şi români. „Am văzut sticle zburând, am văzut oameni călcaţi în picioare”, a relatat trimisul Digi24, Adrian Cojocaru.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.  Atmosferă tensionată a fost şi la consulatul din Paris, unde românii care nu au mai apucat să voteze s-au îmbrâncit cu jandarmii.

„Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, au strigat alegătorii.

Incidentele au venit la finalul unei zile în care mii de români au stat la cozi interminabile la secţiile din capitala Franţei. Peste 7 mii de oameni au votat în secţiile amenajate la Paris.

Revoltă la secțiile de votare din străinătate după închiderea urnelor. Gaze lacrimogene la Paris și Torino

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.  Un incident s-a înregistrat și la o secţie de vot din Castellon, unde consulul României a fost bruscat de oamenii care au intrat cu forţa în clădire. În cele din urmă, apele s-au liniştit după venirea poliţiei. În Spania, România a avut 38 de secţii de votare.

De altfel, Spania înregistrează recordul absolut la votul din diaspora: peste 83 de mii de români şi-au exprimat dreptul constituţional. Au fost de trei ori mai mulţi votanţi decât numărul total al alegătorilor din primul tur.

Incidente în Spania. Consulul României de la Castellon a fost îmbrâncit

În Alcala de Henares, mii de români au mers la secţiile de votare cu cel puţin o oră înainte ca acestea să fie deschise. Deşi aflaţi în străinătate, gândul oamenilor este tot la cei de acasă.

„Pentru a schimba situaţia în ţara noastră. Pentru că vrem să ne întoarcem în ţară”.

Chiar dacă este mai bine pe aici, totuşi vrem ca lucrurile la noi în România să se schimbe ca oamenii de aici să se întoarcă în România, că şi la noi se poate”, au motivat oamenii prezența la vot.

O coadă uriaşă s-a format şi în Arganda del Rey, unde oamenii au ajuns la limita răbdării.

„Dumneavoastră vi se pare normal să stăm trei ore pentru votul nostru? Nu mi se pare normal, e bătaie de joc”, spune o doamnă.

Probleme au fost şi la Lerida, şi la Valencia, unde ca să voteze românii au aşteptat cel puţin două ore.

Iar la Barcelona, coada a înconjurat clădirea consulatului unde a fost organizată secţia de votare. Datele oficiale arată că cel puţin 900 de mii de români trăiesc acum în Spania.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.  13 mii de oameni, cozi de sute de metri, patru cinci ore de aşteptare. Acesta a fost tabloul zilei votului la cele trei secţii din Londra. Aşa cum au promis, românii stabiliţi în Marea Britanie s-au mobilizat şi au venit la vot mult mai mulţi decât la primul tur de scrutin. Tot de aici a fost trimisă la BEC şi prima cerere oficială de prelungire a programului de vot, care a rămas însă fără răspuns. La închiderea urnelor, sutele de oameni care nu au reuşit să voteze au scandat lozinci împotriva guvernului de la Bucureşti.

Aşa a luat sfârşit votul de la Londra, paşnic, dar cu multe resentimente faţă de modul haotic şi, spun cei care nu au putut să voteze, umilitor în care autorităţile de la Bucureşti au organizat alegerile din diaspora. De altfel, protestele au însoţit toată ziua procesul de votare.

„Vrem să votăm! Vrem să votăm!”, s-a strigat în repetate rânduri.

Peste 5.000 de oameni veniţi să voteze nu au reuşit să intre. Cei care au votat au spus că timpul de aşteptare a fost de patru-cinci ore.

Participanţii la vot i-au acuzat pe oficialii de la Bucureşti că nu au creat toate condiţiile pentru exercitarea acestui drept democratic. „Este pur şi simplu o bătaie de joc, o bătaie de joc”, declară indignată o participantă la vot.

La o altă secţie de votare din capitala Marii Britanii de la sediul ICR - aceeaşi situaţie, încă de la primele ore ale dimineţii. Printre cei care s-au aşezat la coadă a fost şi ambasadorul României la Londra. Ion Jinga a reuşit să voteze după două ore de aşteptare.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Au fost momente tensionate și în faţa secţiei de votare din Munchen, unde românii au protestat faţă de modul în care au fost organizate alegerile. La urne au venit de patru ori mai mulţi oameni decât la primul tur de scrutin.

Munchen este doar unul dintre oraşele europene în care febra votului i-a cuprins pe români. Mii de oameni au aşteptat ore în şir în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Stuttgart şi Dublin. La fel ca în Londra sau Paris, mulţi dintre ei nu au reuşit până la urmă să voteze.

„Am trimis plângere la Guvern, am trimis plângere la ambasadă că o să fim 4-5.000 de oameni şi ce-au făcut? Două ştampile în plus?”, s-a plâns un alegător.

O situaţie asemănătoare a fost şi la Berlin: Secţiile de votare au fost prea puţine, ştampilele au fost prea puţine, personalul a fost prea puţin.

La Stuttgart şi Bonn, oamenii au stat câte cinci ore la coadă ca să poată vota.

„Românii au venit in număr foarte mare. Cozile sunt interminabile, oamenii incep sa fie nemultumiţi”, a relatat Irina Călugăr, o româncă stabilită la Stuttgart.

Mii de români au mers la vot şi la Bruxelles - de trei ori mai mulţi decât în primul tur de scrutin.

Lumea a stat cam trei ore jumate-patru la rând, deși erau şapte cabine de vot.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nemulţumiţi au fost şi românii din Irlanda, care s-au plâns de numărul mic de secţii de votare.

„Oamenii sunt frustraţi, pentru că aşteaptă de ore întregi. Primii care au votat la Dublin au stat la coadă de aseară, de la ora 11.00”, a declarat Mihaela Şomcutean, româncă stabilită în Irlanda

Strasbourg, Lyon, Berna şi Luxemburg sunt alte oraşe în care numărul celor aşezaţi la coadă l-a depăşit cu mult pe cel al votanţilor din primul tur de scrutin.  

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...