Klaus Iohannis, la Digi24: Toate sondajele noastre arată că suntem la egalitate

Data publicării:
IOHANNIS DIGI24 - 4-1

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Sunt convins că vom avea creșteri de impozite și taxe, nu există îndoială asupra acestei chestiuni. Lumea a crezut că sunt anunțuri de campanie electorală, dar sunt foarte adevărate.

Există un plus la cheltuieli de peste 15 miliarde de lei.

Campania se termină, lucrurile trebuie plătite și guvernul de anul viitor trebuie să acopere aceste cheltuieli.

Guvernul PSD trebuie să plătească tot ce a promis Victor Ponta în campania electorală, să acopere promisiunile candidatului Victor Ponta.

E foarte posibil să aflăm după ce s-a terminat campania electorală că s-a terminat și cu reducerea CAS.

Președintele nu poate împiedica creșterile de taxe, poate colabora cu un guvern care are o viziune pe termen lung. Cât vom avea un guvern PSD își va face propria politică electorală și e un dezastru.

Cele 15 miliarde trebuie plătite oricine vine în 2015. Dacă rămâne guvernul PSD vom avea creșteri de taxe fără să gândească pe termen lung.

Un guvern care se gândește la dezvoltarea economică poate lua măsuri care se vor vedea în anii viitori.

Am cerut Guvernului Ponta să vină cu bugetul în Parlament. 15 noiembrie e peste două zile și nu văd nicio mișcare.

I-am rugat pe colegii mei să facă o simulare de buget și ajungem în zona de deficit de 3% dacă nu umblăm la impozite și taxe. Ne-am angajat public față de finanțatorii externi la un deficit de 1,4% din PIB.

Cu siguranță că va veni FMI și va spune: domnule Ponta, vă rugăm să vă încadrați.

Despre dezbateri:

De la începutul campaniei am spus că vreau dezbatere. Dl. Ponta a spus că stă la televizor și mănâncă popcorn. Am înțeles în primul tur, el e prim-ministru, nu se coboară la noi, muritorii de rând.

În turul al doilea am propus o dezbatere în mediul academic, dl. Ponta a făcut singur programul, la ce televiziuni, cu ce teme a vrut el. Atunci am hotărât că nu se poate o campanie fără dezbatere. Am fost la acele dezbateri, au fost două, cred că lucrurile sunt bune până aici, oamenii au văzut ce era de văzut.

Am ferma convingere că dl. Ponta nu a vrut să intre într-o dezbatere, sau staff-ul domniei sale sau baronii care îl susțin. Așa cum ne-am întâlnit la două televiziuni, ne puteam întâlni și la IPP, și în altă parte, se putea stabili de acum o lună.

Sunt de părere că m-am descurcat destul de bine, dar vom ști după votul de duminică.

Reproșuri că a ratat anumite momente din dezbaterile cu Victor Ponta:

Nu prea am ce să răspund, asta a fost prestația mea de marți, cealaltă a fost prestația mea de miercuri. 

Despre plângerea pentru plagiat

Nu cred că este cazul să intru eu în detalii juridice. Am spus clar la început și toată lumea a înțeles: A copiat părți mari din lucrare, deci a plagiat. Nu are rost să intrăm în detalii, lumea a înțeles, a umblat cu copiuța.

Despre diferența din sondaje:

Aceste sondaje sunt folosite de multe ori pentru a induce în electorat ideea că un candidat stă mult mai bine si că nu are rost să mai votați, oricum câștigă Ponta.

Sondajele noastre arată o diferență între noi de cel mult 1%

Nu mi se pare o chestiune așa de serioasă să vii în fiecare zi cu un sondaj. Toate sondajele noastre arată că suntem la egalitate. Vom ști duminică cum a evouat balanța.

Despre implicarea soției sale în campanie:

Eu nu doresc să scot toată viața mea privată în campanie. Au făcut-o alții. Soția mea a apărut în campanie electorală. Important e că mă susține.

Ca primă-doamnă, soția mea va fi alături de mine, va avea și apariții publice. Nu va fi zilnic la televizor alături de mine. 

Despre legea amnistiei și grațierii

Pesediștii spun că chiar doresc stat de drept, dar, ghinion, nu au dorit deloc.

Am făcut din nou apel să se reunească Parlamentul, pesediștii au spus că nu se poate. PSD nu dorește să respingă legea. Vrea ca după alegeri să o voteze și să-și scoată corupții din închisori.

Am fost la fel de categoric și acum o săptămână, și acum două săptămâni. Atunci erau mai mulți candidați, poate nu s-a auzit așa de bine.

Dl. Ponta are o problemă mare, are o presiune imensă și aceasta a făcut să fie candidat la Președinție. Cineva chiar din familia sa a spus că nu a vrut să candideze, dar a fost împins de baroni.

Dosarele Microsoft și EADS: Bine că se investighează. Eu vreau o schimbare a clasei politice din România. Astfel de dosare fac bine României. Este foarte bine că se face curățenie. Politicienii care au fost corupți să fie condamnați. Dl. Ponta vrea să-i spele și să-i scoată din închisori. Eu vreau curățenie.

Despre Ucraina:

Trebuie să fim parte din tot efortul care se face pentru stabilizarea situației din estul Ucrainei. Doar împreună se pot lua măsuri care redresează situația. Este exclusă o intervenție unilaterală a României sau a altcuiva.

Situația este complicată. Este pentru prima dată după Războiul Rece când avem o criză de o astfel de amploare. Trebuie să facem orice trebuie făcut pentru ca situația să revină la normal.

Nu cred că trebuie să mergem pe situația războinică, dar aceste măsuri trebuie discutate în toate parteneriatele. Nu putem să spunem într-un talk-show dacă trimitem arme sau facem alte lucruri. Există calcule care nu sunt publice, acum nu am alte informații decât cele publice. Sancțiunile trebuie să meargă până acolo unde se aduce situația sub control.

Un conflict deschis ar fi un dezastru pentru toată lumea.

Despre Republica Moldova

România poate să facă foarte mult. Cred în parteneriatul dintre România și Republica Moldova. Este o relație unică pe care o avem și trebuie să facem tot ce se poate pentru a sprijini Republica Moldova. Sunt convins că cea mai bună cale pentru Republica Moldova e parcursul european. Noi avem multe posibilități de a-i sprijini. Sunt proiecte economice începute, ele trebuie continuate. Trebuie să extindem colaborarea economică, sprijinul instituțional.

Este dreptul cetățenilor moldoveni să-și aleagă viitorul. Acolo se ia decizia prin vot, eu pot doar să-mi exprim o speranță.

Nu am reușit să ajung la Chișinău din motive logistice, mi-aș fi dorit. Dar peste câteva săptămâni, va fi una din primele vizite pe care le voi face ca președinte.

Dosarul Transnistria este complicat, nu există soluții simple pe care cineva poate să le scoată din buzunar. E nevoie de multă diplomație. Indiferent de cine negociază, trebuie să ținem minte că suntem vecinii, că suntem responsabili. Avem obligația să participăm la căutarea de soluții.

Parteneriatul strategic cu SUA:

Aspectul militar e foarte important, dar un parteneriat strategic înseamnă mult mai mult. Înseamnă relații economice, transfer de know-how. Îmi doresc foarte mult ca latura economică să se dezvolte – mai mulți investitori americani, mai multă colaborare și în domeniul industriei militare.

Ca să existe așa ceva, trebuie să avem stat de drept. Această condiție nu e negociabilă pentru partenerii americani și e bine că este așa.

Despre Viktor Orban, unul dintre liderii europeni cei mai contestați:

Estențele problemei sunt două – interpretarea statului de drept în Ungaria și favorabilitatea în relația cu Rusia.

Nu fac aprecieri asupra comportamentului unui partid ales democratic în relația cu propriii cetățeni.

E o problemă discutată și la nivel european destul de mult, inclusiv de PPE. Există o oarecare îngrijorare.

Legat de o presupusă relație privilegiată Ungaria-Rusia , cred că e legată de energie. Ungaria nu are posibilități de satisface consumul din țară. E dependentă de Rusia și cred că de aici decurge, dar nu cred că e o apropiere doctrinară.

Relația Ungariei cu România este mai complexă, poate fi îmbunătățită.

Despre proiectul autonomiei secuilor:

Sunt de părere că regionalizarea administrativă poate fi o soluție, dacă se face bine – modernizarea administrației publice și dezvoltarea economică. Altfel nu trebuie făcută. Nu există studii care să arate că regionalizarea etnică ar rezolva aceste probleme, deci nu trebuie făcută. Și eu sunt minoritar, dar doresc o dezvoltare pentru România, vreau ca lucrurile să meargă mai bine, nu mai prost.

Despre relația cu China:

Sunt de părere că pentru România ar fi bine să avem relații economice și comerciale cu China, avem foarte mult de câștigat dacă exploatăm aceste relații.

Contracandidatul meu s-a dus în zona de relații politice, de aceea l-am criticat.

De la relații comerciale, din care vom avea de câștigat până la o relație politică e cale lungă. Acele critici care au fost aduse pentru încălcarea drepturilor omului în China și ele stau încă în picioare.

Despre o eventuală vizită a lui Dalai Lama în România: este un subiect sensibil pe care nu îl voi discuta într-un talk show. Nu vreau să stric o relație din cauza unei declarații de campanie.

Relațiile cu UE și asumarea președinției semestriale a UE în 2019:

Cred că suntem pregătiți pentru a ne asuma acest rol.

România are expertiză, experiență, nu poate să spună nimeni că suntem nepregătiți. Bine ar fi să reușim în acele șase luni să punem pe tapet și probleme importante pentru România, să devenim mai vizibili. Trebuie să devenim proactivi, rolul nostru de acum este reactiv.

2019 e un termen extrem de ambițios pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Trebuie să sprijinim aderarea Republicii Moldova, atunci vom fi împreună în UE, atunci se pot crea premisele pentru următorul proiect, reunificarea, e un proiect pe termen lung. Eu cred că se pot realiza în această ordine, dacă doresc cetățenii Republicii Moldova.

Despre economie

Pe mine mă preocupă acum mai mult campania electorală, suntem pe ultimii 10 metri, nu pot să vă dau un nume de ministru de Finanțe.

Am avut o întâlnire cu conducerea ACL și cu oamenii care se ocupă de comisiile de specialitate și să se gândească la un program de guvernare. Avem proiectul meu de prezidențiabil și avem proiectul de țară la care se lucrează de luni de zile.

Avem o gândire unitară, nu vin din afara partidului.

Vin cu o viziune pe 10 ani, împărtășită de toți colegii mei.

Reducerea TVA: Prima condiție este să vină guvernul nostru, altfel nu se poate. Nu trebuie să-și imagineze cineva că dacă ajung președinte și rămâne Guvernul Ponta vor face reduceri de taxe doar de dragul meu.

În 2014 ajungem la nivelul din 2008. Economia și-a revenit din criză. Încasările din 2014 pe TVA de 24% sunt la fel cu cele din 2008 cu TVA de 19%. Creșterea de TVA nu a rezolvat nimic.

Avem o evaziune fiscală foarte mare. Calculele spun că mare parte este din zona de TVA. Pentru că TVA este prea mare se face evaziune pe TVA. Cred că reducerea se poate face gradual.

Pe termen scurt, poate fi acoperită de îmbunătățirea colectării.

Cum va lucra cu Guvernul Ponta

Instituțional corect. Nu o să mă vedeți certându-mă la televizor cu premierul. Vom colabora, niciunul nu este pus acolo pentru imagine, ci au fiecare o misiune.

Reprezentarea la Consiliul European: chestiunea a fost tranșată de CCR, voi merge acolo ca președinte. Voi accentua nevoia de colaborare. Dacă merge președintele, discută apoi cu premierul. Este posibilă o colaborare instituțională corectă, de dragul rezolvării problemelor României. Asta nu înseamnă că ne împrietenim sau că semnăm pact de coabitare.

Schimbări după Traian Băsescu:

A funcționat dictonul „Divide et impera”. Nu este stilul meu, vreau să fiu un președinte mediator și integrator, dar neclintit în fața derapajelor.

Îmi imaginez un președinte care abordează chestiunile foarte serios, foarte sobru, fără înclinații spre conflict, ci spre mediere.

Despre serviciile de informații:

Mi se pare că își fac treaba. Nu am instrumente să măsor dacă sunt prea puternice. Interesantă este afirmația președintelui. De 10 ani, dacă ar fi vrut, să fi schimbat lucrurile dacă i s-a părut că ceva nu e în regulă, să fi luat măsuri.

Cu siguranță a fost nevoie de acele finanțări ale serviciilor, în parteneriatele cu NATO și SUA apar cu siguranță cerințe de colaborare.

Persoana numită la conducerea serviciului trebuie să fie competentă, nu poți să trimiți pe cineva care nu are habar. Control civil și competență, astea sunt criteriile.

Nu cred că trebuie să fie un criteriu faptul că un șef de serviciu trebuie să fie din opoziție.

Domenii importante:

Pentru mine, și nu doar pentru că sunt profesor, educația este cheia succesului în România. Vom avea tineri care se pot integra rapid pe piața muncii, vom avea tineri bine plătiți. Nivelul veniturilor va crește suficient, ceea ce va lăsa bani pentru sănătate, pentru pensii.

Dacă avem educație, avem economie, dacă avem economie avem sănătate. Avem tot ce ne trebuie - oamenii, țara, bogățiile, avem doar nevoie de o conducere care să le pună în valoare.

Mesaj pentru cei care nu l-au votat

Sunt liber, nu sunt manevrat. Vreau să fiu președintele românilor, nu doar al României.

Celălalt candidat e manevrat de baroni, vrea legea amnistiei.

Chiar dacă sunt etnic german, sunt cetățean român. Eu sunt român și așa cum am dezvoltat un oraș vreau să dezvolt și România.

Despre biserică și campania electorală:

Nu există dovezi că biserica s-a implicat. PSD a încercat să implice biserica în campanie.

Ne bate Dumnezeu dacă se implică bisericile în campanie.

Despre Crin Antonescu:

Când spun despre dezbinare mă refer la clase sociale, la regiuni, nu la problemele unei persoane.

Cred că Crin Antonescu ar fi trebuit să mă susțină în campanie.

Despre faptul că nu a fost votat în Moldova:

Probabil că nu am reușit să mă fac suficient auzit. Victor Ponta a reușit, prin manevre pesediste.

Au fost convinși de campania murdară că le tai pensiile, trimisă prin poștă cu fluturașul de pensie.

PSD a fost doar o parte din zgomotul de fond, alții au făcut cealaltă parte din zgomotul de fond, am impresia că în primul tur toți m-au atacat pe mine.

Campania mizerabilă a PSD nu a fost ușoară, mi-au atacat familia, părinții, au încercat să-mi știrbească trecutul.

Imaginea care l-a marcat în campanie:

O imagine cu care voi rămâne pe toată viața, s-a repetat de multe ori, cu un impact emoțional extrem de puternic asupra mea. Oamenii au venit nu doar să dea mâna, ci să mă atingă. M-a impresionat foarte tare. Și la Sibiu s-a întâmplat același lucru și m-am bucurat foarte mult.

______________________________


ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Klaus Iohannis a anunțat, joi, într-o conferință de presă că pentru joi seară a avut două invitații din partea televiziunilor și a acceptat una dintre ele, precizând ulterior că este vorba despre Digi24.

DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Prezidențiabilul ACL a spus, joi, că „nu crede”că va mai fi o dezbatere electorală directă cu adeversarul său politic, Victor Ponta.

DEZBATERE Klaus Iohannis-Victor Ponta. Cea de-a doua confruntare: promisiuni și atacuri

DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. „Cred că faptul că am fost deja la două dezbateri, când una ar fi fost de fapt OK...nu scrie niciunde că trebuie să fie 100 sau 110 dezbateri. Oamenii trebuie să ne vadă împreună. Am fost nu o dată, am fost de două ori. Cine a vrut să vadă a văzut, cine a avut urechi să audă a auzit”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. „Pentru această seară, am avut două invitații, am acceptat-o pe cealaltă”, a spus Iohannis, răspunzând unei ziariste care îl întrebase dacă sunt șanse să participe la o dezbatere televizată cu Victor Ponta în această seară. Ulterior, întrebat de jurnaliști ce televiziune a ales, el a precizat că a confirmat la Digi24.

DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. În ceea ce privește o eventuală invitație pentru mâine, la Palatul Parlamentului, Klaus Iohannis a spus că „nu există nicio invitație și nicio dezbatere organizată pentru mâine”.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...