Emil Hurezeanu, radiografia campaniei electorale: Iohannis-duhul din sticlă și Ponta-membru al unei tabere de mandarini
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Jurnalistul Emil Hurezeanu a făcut la Digi24 o radiografie a campaniei electorale, precizând că de data aceasta, în ciuda așteptărilor, aceasta a fost sterilă, lipsită de confruntări și mai ales de programe. De asemenea, jurnalistul le-a urmărit traseul celor doi candidați aflați în topul sondajelor, Klaus Iohannis și Victor Ponta, precizând că ambii au ajuns „întâmplător” în această poziție.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Toate campaniile sunt neobișnuite. A fost o campanie contradictorie, neobișnuită în raport cu cei 25 de ani care au trecut și care ar fi trebuit să fixeze niște borne, niște proceduri, niște practici. A fost o campanie de bruiaj, cu îngroșare stilistică, nu cu idei, cu proiecte. Nu a fost o campanie a confruntării programelor, mai ales că România e suferindă. Foarte multe promisiuni nu s-au împlinit. Și e vorba de câteva direcții vitale de dezvoltare a oricărei țări. Sistemul educațional, medical, infrastructură. Realitatea e nedefrișată. Era nevoie de programe, de idei. Nu s-au văzut aceste idei. Sunt prea mulți candidați, care nu reprezintă idei, grupuri, interese”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cât despre principalii doi candidați, jurnalistul Emil Hurezeanu a menționat „sunt arondați unor forțe, de data aceasta de dreapta și de stânga”. „Sunt candidați oarecum întâmplători”, a spus jurnalistul la Digi24.
EMIL HUREZEANU: Iohannis - duhul din sticlă
„Domnul Iohannis aflat la a treia apariție, pe parchetul mare al evoluțiilor importante, o persoană apărută ca duhul din sticlă. În 2009 putea fi prim-ministru. În 2014, apariția domniei sale cu o propunere pentru funcția de ministru de Interne și de viceprim-ministru, prin respingerea acestei propuneri a dus la ruptura unei construcții politice.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. E un personaj foarte interesant, pentru că de foarte multe ori a fost propus în momente critice. A apărut acum cu debusolarea domnului Crin Antonescu și dacă a contribuit la o ruptură în februarie 2014, a contribuit la o sudură, la o conexiune a PD cu PNL. Interesant personaj, pentru că nu are apariția unui solist de primă mână. Are o activitate locală încununată cu succes și pentru că este un fel de întruchipare a vredniciei anonime.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. HUREZEANU: Iohannis, un tip de ispravă
Nu strălucit articulate, antiretorice. E un tip de antierou, antiretoric, mai degrabă de ispravă. S-a legat de România lucrului bine făcut. Arată un ceas în campanie, pe care-l moștenește de la bunicul, și care funcționează ca un ceas cum spun nemții.
A jucat pe toate aceste simbolici și inerții metaforice cu care românii sunt obișnuiți în absența lor. Funcționează ceea ce numesc germanii „o durere fantomatică”. Într-un fel, probabil funcționează această durere fantomatică în legătură cu ce au pierdut românii prin plecarea germanilor”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.
Acesta a exemplificat acest lucru menționând prezența numeroasă a școlilor și a grădinițelor cu predare în limba germană. „Acesta este un simptom”, a spus Hurezeanu.
Hurezeanu: Ponta nu trebuia să fie candidat. Era mulțumit cu ce a ajuns
„Dincolo, la domnul Ponta, nici dânsul nu trebuia să fie candidat. Era mulțumit cu ce a ajuns. Era un prim-ministru tânăr, dinamic, îl avea pe domnul Crin Antonescu care era propus, uns ca viitor președinte. Un bun politician, familiar publicului. Domnul Ponta era membrul unei tabere de mandarini, care conduc România, din partea stângă cu afaceri, cu influențe politice, de ani buni”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu.
Cu toate acestea, jurnalistul Emil Hurezeanu a spus că în această campanie electorală „nu ne-am întâlnit cu omul de dreapta și omul de stânga”.
Emil Hurezeanu: Nici în această campanie nu s-au văzut aceste puncte nevralgice
„Domnul Ponta a vorbit pentru galeria politică, nu întâmplător și-a înscenat de mai multe ori lansarea și relansarea. A vorbit pentru dregătorii locali. E prim-ministru, conduce un mare partid. Oamenii aceștia nu s-au întâlnit. Există în mod cert o nevoie de schimbare și de redescoperire a oamenilor și a nevoilor lor în această țară. Au fost mulți ani de agitație, de contradicții de multe ori sterile. De aici un scandal neîncetat care a ocupat ecranul. Punctele nevralgice ale acestei țări pâlpâie pe radar. Nici în această campanie nu s-au văzut aceste puncte nevralgice.
Emil Hurezeanu: „S-ar putea ca, în timpul acestei campanii electorale, Iohannis să fi făcut o demonstrație mai sinceră, mai modestă de solidaritate cu oamenii simpli”
Domnul Ponta ilustrează o ofensivă rutinată, colectivistă, în numele statului asistențial, s-a folosit de pârghiile de prim-ministru. Iohannis a vrut să scape de legătura provincialului particularist, care eventual dincolo de Sibiu îi mai reprezintă pe ardeleni. În mod neloial, domnul Ponta a speculat vorbind de posibilitatea unei rupturi de Transilvania. M-a mirat acest lucru la un lider tânăr. S-ar putea ca în timpul acestei campanii electorale, Iohannis să fi făcut o demonstrație mai sinceră, mai modestă de solidaritate cu oamenii simpli, neglijați, iar domnul Ponta mizând pe unire să fi adâncit clivajele din societate”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.
- Etichete:
- alegeri prezidentiale 2014
- hurezeanu ponta iohannis
- alegeri campanie electorală
- iohannis alegeri
- ponta alegeri
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News