În 2008, Vlad Voiculescu punea bazele aşa-numitei Reţele a Citostaticelor. Era o perioadă în care medicamente esenţiale bolnavilor de cancer erau de negăsit în farmacii. Sub coordonarea sa, sute de voluntari din toată Europa se mobilizează pentru a aduce gratuit în România citostaticele necesare bolnavilor.
Povestea Reţelei citostaticelor a devenit subiectul unui film documentar, iar iniţiativa lui Vlad Voiculescu a reuşit să stimuleze legislaţia în domeniul monitorizării citostaticelor esențiale.
„E vorba de un personaj foarte bine pregătit profesional, care a dovedit deja că face lucruri concrete şi ştie să le facă. E vorba în primul rând de această reţea a citostaticelor prin care au fost transportate gratuit din toată Europa pentru pacienţii români, atunci când aceştia nu le aveau la dispoziţie în ţară”, spune Vlad Mixich, jurnalist.
Tot el este cel care, în 2014, pune bazele unui alt proiect. Înfiinţează prima tabără destinată exclusiv copiilor bolnavi de cancer. Tabăra este gratuită și funcționează pe bază de voluntariat și donații.
„A fost visul lui. Şi-a dorit foarte mult să facă această tabără. Lucra la Viena, în sistemul bancar. De acolo a reuşit cumva să mişte lucrurile împreună cu Melania Medeleanu”, spune Mihaela Călinoiu, director MagiCAMP.
În noiembrie 2015, Vlad Voiculescu se implică şi în tragedia de la Colectiv. El este cel are iniţiază discuțiile cu spitalele din Austria şi ajută echipa care s-a ocupat de transportul și tratamentul pacienților în spitale din Austria și Germania.
„Aproape orice oraş din Europa ar fi fost incapabil să gestioneze o cantitate atât de mare de pacienţi cu arsuri atât de grvare. Dar noi ne-am îmbăţoşat prosteşte să spunem că nu ne lipseşte nimic. Asta am auzit des zilele astea”, spunea el la ProTV în decembrie 2015.
Şi-a luat o săptămână concediu ca să însoţească echipele de medici străini veniţi să-şi ajute colegii din România.
„În Colectiv erau oameni ca mine, ca noi. Erau de-ai noştri. Mă miram că unii politicieni nu înţelegeau de ce s-a trezit acum tineretul să se revolte, erau oameni ca noi, nu de-ai lor, de-ai noştri”, spunea Vlad Voiculescu.
În 2013, Vlad Voiculescu este ales vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Patient Coalition - cea mai mare coaliție europeană care luptă pentru drepturile pacienților diagnosticați cu cancer.
„Trebuie să ai o strategie clară, să fii transparent cu membrii tăi, să fii transparent cu sursele de finanţare şi trebuie să ai diferiţi finanţatori astfel încât nimeni să nu creadă că reprezinţi interesele unui anumit grup”, spune Vlad Voiculescu.
Pe lângă activităţile caritabile din domeniul sănătăţii, Vlad Voiculescu are o experienta de peste 10 ani in consultanță financiară la Viena. A administrat proiecte internaționale de finanțare a infrastructurii de sănătate, dar și în domeniile energie și transporturi. La începutul acestui an, Voiculescu a revenit în România, unde a preluat funcţia de director de cabinet al ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.