„Laboratorul Centrului de Prevenire a Bolilor a confirmat primul caz de infectare cu Zika la cineva care nu a călătorit. Nu credem că s-a infectat prin pişcătură de ţânţar, ci prin contact sexual. A mai existat un caz de posibilă transmite sexuală în literatura de specialitate, aşa că nu suntem în totalitate surprinşi. Dar, când avem de-a face cu un virus nou ca acesta, trebuie să ne aşteptăm la orice”, spun medicii.
Pe lângă acest caz confirmat, autorităţile sanitare americane urmăresc evoluţia unui al treilea caz. Dacă s-ar dovedi că virusul se transmite cu uşurinţă pe cale sexuală, atunci el ar reprezenta un pericol pentru orice ţară, nu doar pentru cele în care e prezentă specia de ţânţar care îl transmite. Un milion şi jumătate de cazuri de Zika au fost înregistrate până acum în Brazilia, cea mai afectată ţară din America de Sud. Ministrul Sănătăţii a avertizat că epidemia e mai gravă decât s-a estimat. Numărul cazurilor suspecte şi confirmate de microcefalie a crescut de la 3.718 la 4.074 în ultimele zile.
„Vom folosi toate resursele financiare pentru a lupta cu epidemia de Zika, pentru a acţiona în cel mai eficient mod cu putinţă ca să reducem efectele sale asupra populaţiei”, spune Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei.
Complicaţiile acestei boli relativ lipsite de gravitate au efecte potenţial devastatoare nu doar în America Latină, dar şi în Africa şi Asia, care au cea mai mare natalitate din lume.
80 la sută dintre cei infectaţi nu au prezentat niciun simptom, iar atunci când apar, manifestările sunt asemănătoare cu cele ale gripei.