Stomatologul amator de vânătoare, în vârstă de 55 de ani, se numeşte Walter James Palmer. Imediat după ce a fost identificat, pe reţelele de socializare s-a declanşat o campanie împotriva sa, mai ales după ce s-a aflat că a plătit 50 de mii de dolari pentru a ucide un leu.
Mii de oameni au criticat gestul şi unii chiar l-au ameninţat. În faţa cabinetului dentistului, pe care acesta l-a închis între timp, a fost organizat un altar cu animale de pluş.
„Să ucizi un astfel de animal, doar pentru că vrei o fotografie şi pielea lui pe perete, pentru mine înseamnă o formă de boală”, a spus unul dintre aceștia.
Indignarea este accentuată de condiţiile în care a fost omorât leul Cecil. El a fost mai întâi rănit cu săgeţi şi urmărit timp de două zile în savană, până când s-a prăbuşit în agonie.
Stomatologul vânător l-a împuşcat mortal, l-a decapitat şi l-a jupuit. Când braconierii şi-au dat seama că e vorba de un animal monitorizat, au încercat să-şi acopere urmele, prin distrugerea emiţătorului de la gât.
Presa americană a descoperit că nu e prima dată când Walter Palmer are probleme cu legea. Cu şapte ani în urmă, el a ucis un urs negru în Statele Unite, fără permis şi a fost la un pas de închisoare.
Uciderea leului Cecil a readus în discuţie o problemă mult mai gravă - industria care stă în spatele vânătorii de animale rare din Africa. În multe parcuri naturale, acestea sunt special crescute pentru a fi vânate.
„Avea doar câteva săptămâni când a fost luat de lângă mama sa şi crescut pentru a fi ucis, iar vânătorii de trofee vor plăti zeci de mii de dolari pentru un astfel de leu cu coamă neagră”, relatează David McKenzie, corespondent CNN.
Cazul Cecil ar putea schimba toate acestea. Deja, autorităţile din Zimbabwe i-au adus în faţa justiţiei pe doi localnici care ar fi primit bani de la dentistul american pentru a-l ademeni pe leu în afara parcului natural, dar şi pentru complicitate la uciderea sa.