Tot mai multe voci din Turcia şi din afara ei se întreabă unde se vor opri epurările. În primul rând, cele din cadrul armatei.
„Numărul comandanţilor militari ajunşi la închisoare este foarte ridicat şi este de aşteptat să crească şi în zilele următoare. Asta va deveni o adevărată provocare pentru structura de comandă a armatei. Şi, la fel de important în ceea ce priveşte viitorul acestor ofiţeri capturaţi, lucurile rămân neclare”, spune Saygi Ozturk, redactor-şef al publicaţiei Sozcu.
Un fel de a spune că asupra lor apasă ameninţarea pedepsei cu moartea, atât de des invocată de oficialii turci după înăbuşirea loviturii de stat, chiar dacă este interzisă de Constituţie.
„Dacă vă întrebaţi ce semnificaţie are faptul că şedinţele Consiliului Militar Suprem au loc la sediul guvernului, asta arată că politicienii nu mai au încredere în militari. Trist, dar adevărat, până şi la cel mai înalt nivel din Statul Major s-au aflat pucişti. Era nesigur să ţii aceste întruniri cruciale la cartierul general al armatei”, mai spune Saygi Ozturk, redactor-şef al publicaţiei Sozcu.
„Nu există niciun dubiu că vom înlătura toate grupările teroriste care ameninţă guvernul, naţiunea şi integritatea inviolabilă a ţării”, asigură premierul Binali Yldîrîm.
În loc să-i liniştească, astfel de declaraţii îi îngrijorează pe liderii occidentali.
„Desigur, când are loc o astfel de lovitură militară în orice ţară, este îndreptăţit să iei măsuri împotriva rebelilor prin toate mijloacele oferite de cadrul constituţional. În statul de drept, şi acest lucru mă îngrijorează cel mai mult şi urmăresc cu atenţie, trebuie respectat principiul proporţionalităţii de către toate părţile. Îngrijorarea noastră este că tocmai acest principiu nu este urmărit în aceste operaţiuni”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Îngrijorarea cancelarului german este dublată de prudenţă. Şefa guvernului de la Berlin nu vrea să agite spiritele, având în vedere că în Germania trăiesc trei milioane de etnici turci.