Serviciile secrete ale Occidentului încep să prezinte diverse dovezi în sprijinul afirmaţiilor Washingtonului privind folosirea armelor chimice în Siria. Serviciile de informaţii germane ar fi interceptat o convorbire telefonică a unui oficial Hezbollah, în care acesta ar fi spus că Bashar al-Assad „a făcut o greşeală când a ordonat atacul cu arme chimice”.
Statele Unite susţin în continuare că au dovezi solide care arată că trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice împotriva civililor. De la Stockholm, unde se află în vizită oficială, Barack Obama a reiterat că lumea nu poate să ignore evenimentele din Siria:
„În faţa acestor acte de barbarism, comunitatea internaţională nu poate rămâne tăcută şi, dacă nu răspundem acestui atac, există riscul producerii altor atacuri. (...) Împreună cu comunitatea internaţională vrem să dăm un răspuns eficient care să prevină folosirea unor astfel de arme în viitor”, a spus liderul de la Casa Albă.
Apeluri pentru o intervenţie în Siria se fac şi de la Paris. „A nu acţiona ar însemna punerea în pericol a păcii şi securităţii în întreaga regiune, dar şi securitatea noastră proprie”, a spus Jean Marc Ayrault, premierul Franţei.
Într-un interviu acordat cu numai o zi înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin nu a exclus susţinerea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care ar autoriza recurgerea la forţă. El pune însă o condiţie: dovezi clare că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva civililor.
„Conform legilor internaţionale, doar Consiliul de Securitate al ONU ar putea sancţiona folosirea forţei contra unui stat suveran. Orice alt pretext sau metodă folosită pentru a justifica folosirea forţei contra unui stat independent suveran este inadmisibilă şi poate fi interpretată ca o agresiune”, declara Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Deşi aparent atitudinea sa faţă de problema siriană a devenit mai flexibilă, liderul de la Kremlin a ordonat trimiterea în estul Mării Mediterane a celei de-a treia nave de război.
Siguri pe sprijinul Rusiei, sirienii rămân sfidători la adresa Occidentului: „Guvernul sirian nu-şi va schimba poziţia nici dacă va avea de-a face cu al treilea Război Mondial. Nici un sirian nu poate sacrfica independenţa şi suveranitatea ţării sale”, a spus Faisal Muqdad, adjunctul ministrului sirian de Externe.
Şi serviciile secrete germane susţin că armata siriană a recurs la arme chimice în atacul din 21 august, însă bilanţul foarte grav ar putea avea la origine o eroare de dozaj a gazului sarin.
Dovezile apar la scurt timp după ce Comisia de Relaţii Externe a Senatului SUA a aprobat cererea lui Barack Obama de a interveni militar în SUA, în anumite condiţii.