ACTUALIZARE 18.00. Protestatarii au ocupat piaţa centrală din Istanbul. Forţele de ordine s-au retras din zona centrală a oraşului, pentru diminuarea tensiunilor.
Premierul Turciei le-a cerut demonstranţilor să renunţe la proteste. El a recunoscut că poliţia a intervenit brutal.
Preşedintele Turciei a declarat că protestele au atins un nivel îngrijorător.
ACTUALIZARE 17.03. 14 oameni au fost răniți în această după-amiază la Istanbul, în urma unui nou val de violențe între turcii care protestează faţă de Guvern şi forţele de ordine.
Mii de oameni sunt în acest moment în piața centrală a orașului. Protestatarii au aruncat cu pietre în direcţia poliţiştilor, iar aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Peste 80 de oameni au fost reţinuţi, în timp ce mii de turci au mărşăluit de-a lungul unui pod peste Bosfor, care leagă malul asiatic de cel european al oraşului.
Oamenii îl acuză pe şeful Executivului, Recep Erdogan, de autoritarism. Președintele țării a cerut încetarea violențelor, care durează deja de trei zile.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor care vor să călătorească în Turcia să evite cazarea sau plimbările în centrul oraşului Istanbul.
Protestele au izbucnit după ce guvernul a anunţat că vrea să distrugă un parc din centrul Istanbulului ca să construiască un centru comercial. Mii de demonstranţi s-au adunat în piaţa Taksim din centrul Istanbulului şi au început să arunce cu pietre în poliţişti. Forţele de ordine au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a răspândi mulţimea.
Mişcări de stradă au avut loc şi în capitala Ankara. Mii de oameni au ieşit pe străzi ca să-şi arate solidaritatea cu protestatarii din Istanbul. Protestatarii au încercat să formeze baricade, dar au fost opriţi de către poliţişti, care au intervenit cu blindate şi tunuri cu apă.
Protestele s-au extins şi la Izmir, pe coasta Mării Egee. Oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au aruncat cu pietre în ofiţerii de poliţie.
Acesta este cel mai mare val de manifestații împotriva lui guvernului de la Ankara. Politicile pro-islamiste, precum limitarea consumului de alcool, s-au dovedit nepopulare, mai ales în rândul tinerilor.
Premierul Recep Tayyip Erdogan, cel mai longeviv lider de guvern din istoria modernă a Turciei, este considerat cel mai puternic politician turc de la Mustafa Kemal Ataturk încoace.