ACTUALIZARE 17.25. Ministerul Transporturilor din Indonezia a confirmat prăbuşirea aeronavei după ce epava a fost localizată într-o zonă împădurită din regiunea Papua. Nu există informații despre numărul victimelor. Avionul avea 54 de oameni la bord, printre care cinci copii, şi a dispărut în urmă cu şapte ore în Indonezia.
Aeronava ATR 42 a companiei Trigana Air efectua o cursă de 50 de minute între oraşele Jayapura şi Oksibil, situate în provincia Papua, dar a dispărut de pe radarele turnului de control cu 20 minute înainte de a ajunge la destinație. Piloții nu au dat niciun fel de mesaj de alertă. La bord erau 49 de pasageri şi cinci membri ai echipajului.
Autorităţile au început căutarea aeronavei, însă operaţiunile sunt îngreunate de vremea nefavorabilă şi de relieful muntos din zonă.
Operaţiunile de căutare a avionului indonezian au fost întrerupte apoi din cauza întunericului şi a condiţiilor meteo.
Contactul cu avionul de tip ATR 42 al companiei Trigana Air a fost pierdut în jurul orei locale 15:00, după ce aeronava a decolat de pe aeroportul Sentani, din capitala provinciei, Jayapura.
Avionul avea ca destinație orașul Oksibil, din sudul regiunii. La bord se aflau 44 de pasageri adulți, cinci copii și nou-născuți și cinci membri ai echipajului.
Aria deasupra căreia a dispărut avionul este muntoasă, iar vremea în zonă este rea, au precizat autoritățile.
Indonezienii au început imediat căutarea aeronavei, dar au anunţat ulterior că au oprit căutările până luni dimineaţă, din cauza vizibilităţii reduse pe timp de noapte.
Încă un detaliu important: aeronava nu era dotată cu sistem de localizare prin GPS, ceea ce va face şi mai dificilă misiunea de localizare. Turnul de control a anunţat că avionul a dispărut în mod inexplicabil de pe radare, într-o zonă muntoasă, deşi nu a transmis niciun apel de urgenţă din partea echipajului.
Potrivit datelor, aeronava de tip ATR-42, se află în serviciu de 27 de ani. Compania operatoare, Trigana, a fost înfiinţată în anul 1991 şi de atunci a avut 14 incidente aviatice.
Compania Trigana era pe lista transportatorilor aerieni interzişi în spațiul aerian al Uniunii Europeane din motive de securitate, încă din anul 2007.