Sediul OSCE de la Viena FOTO: digi24.ro
Președinția în Exercițiu a OSCE deleagă unui Stat Participant sarcina exercitării Președinției Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei Președinții în Exercițiu a OSCE – Serbia, România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al organizației pe durata mandatului acesteia, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Ţara noastră preia mandatul într-un context extrem de tensionat în care Organizaţia supraveghează negocierile pentru încetarea focului în estul Ucrainei. De asemenea OSCE este unul dintre mediatorii conflictului din Transnistria.
Mandatul va fi exercitat de ambasadorul Cristian Istrate, reprezentantul României la OSCE.
„Pe parcursul exercitării Preşedinţiei Comitetului de Securitate, România va acorda o atenţie deosebită combaterii terorismului, criminalității transnaționale organizate şi fenomenului migrației ilegale în spaţiul OSCE, creşterii securităţii cibernetice, combaterii traficului ilegal cu ființe umane şi droguri, management-ului și securităţii frontierelor statelor OSCE în contextul amenințărilor transnaționale, reformei sectorului de securitate şi aprofundării cooperării între autorităţile de aplicare a legii”, se arată într-un comunicat al MAE.
România s-a aflat la președinția OSCE în 2001, când au fost adoptate mandate ale organizației privind combaterea terorismului și activitățile polițienești.
Ce atribuții va avea România
Cu prilejul Consiliului Ministerial al OSCE din anul 2006 de la Bruxelles, a fost decisă înființarea a trei structuri, subordonate Consiliului Permanent al OSCE, care să reflecte și să structureze activitatea organizației pe cele trei dimensiuni asociate conceptului său cuprinzător de abordare a securității: Comitetul de Securitate al OSCE (Dimensiunea de Securitate), Comitetul Economic și de Mediu al OSCE (Dimensiunea Economică și de Mediu), Comitetul Dimensiunea Umană (Dimensiunea Umană).
Atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE includ: discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către Statele Participante OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate; susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” - ASRC); discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acțiunilor de punere a practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante etc.
Conform regulilor de procedură ale OSCE, în calitate de structură de lucru informală subsidiară, Comitetul de Securitate al OSCE are autoritatea de a pregăti spre adoptare decizii sau documente cu valoare de soft law pentru toate Statele Participante OSCE, precizează MAE.