Cum se apropie seara, la Calais, scenariul este acelaşi: sute de oameni se încolonează şi pleacă spre intrarea în Eurotunel. Este un drum de aproape trei ore, pe câmp, fără apă, fără mâncare. Scopul lor este acela de ajunge în Marea Britanie şi de aici în alte state din nordul continentului, mai primitoare şi mai îngăduitoare cu imigranţii ilegali.
„Ei se adună în grupuleţe de 10-15 persoane şi pornesc din nordul oraşului Calais, din mahalaua denumită sugestiv "Noua Junglă", aici, către gura de tren unde se îmbarcă aceste camioane cu destinaţia Anglia. Însă de cele mai multe ori drumul este făcut degeaba, întrucât aici poliţia este mobilizată în număr mare”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.
Se întorc epuizaţi în tabăra aflată pe un teren viran de lângă Calais cu gândul că vor reuşi mâine. Nu au de ales.
În tabără de lângă Calais trăiesc în condiţii greu de imaginat, în adăposturi improvizate, cu mâncare puţină, iar din când în când devin ţinta nemulţumirii localnicilor.
„Cum am ajuns aici, s-au auzit împuşcături şi nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Am fugit din cortul meu. Şi nu ştiu de ce ne-au atacat. Uitaţi-vă la aceste arme”, spune Ahmed, un imigrant din Sudan.
Motivul pentru care îndură astfel de experienţe este acela că acolo de unde vin moartea pândea la fiecare pas: fie că vorbim de războaie, foamete sau epidemii.
„Când în ţara ta nu este pace, fugi din calea războiului, ajungi în Libia şi vezi că nici acolo nu este pace, te gândeşti cum poţi scăpa din nou cu viaţă. Aşa că ajungi în Europa”, mai spune Ahmed.
Însă Europa nu este pregătită să îi primească pe toţi.
„Situaţia nu este acceptabilă şi este prioritatea absolută a guvernului să o gestioneze cât de bine poate. Vom pune mai multe garduri, mai multe resurse, mai mulţi câini special antrenaţi şi mai multă asistenţă logistică”, declară David Cameron, premierul Marii Britanii.
Numai în ultimele trei zile, peste 4.000 de imigranţi au încercat să sară gardurile şi să urce în trenurile care i-ar fi putut duce în Marea Britanie. Dintre aceştia doar 150 au reuşit, alţi doi imigranţi au murit în încercarea de a traversa clandestin Eurotunelul.