Ambasadorul Georgiei la București: Suntem recunoscători României, dar avem și alte așteptări

Data publicării:
ambasador giorgadze ilia

Luca Niculescu: Georgia are încă necontrolabile părţi din teritoriul său, Osetia de Sud şi Abhazia, autodeclarate independente, cu puţin ajutor din partea Rusiei, NATO şi UE sunt ocupate cu rezolvarea problemelor din Ucraina, care ar fi şansele ca cele două regiuni să redevină parte a Georgiei?

Giorgadze Ilia: Aveţi dreptate, aceste două părţi indispensabile ale Georgiei, Osetia de Sud şi Abhazia, sunt în momentul de faţă ocupate de Federaţia Rusă. Federaţia Rusă a declarat ilegal independenţa celor două republici. Dar poziţia Georgiei este pentru o rezolvare paşnică a acestor probleme pentru a aduce aceste două regiuni înapoi la Georgia.

Luca Niculescu: Dar, având în vedere că oamenii din aceste două regiuni vor să facă parte dintr-un stat independent, credeţi că reintegrarea lor ar fi o soluţie bună?

Giorgadze Ilia: Reintegrarea este soluţia rezolvării paşnice a conflictului, dar cel mai important, şi acest lucru ar trebui subliniat, este că oamenii din aceste regiuni sunt în momentul de faţă refugiaţi în Georgia. Avem cam 500 de mii de refugiaţi în ţară, oameni din Abhazia şi alte regiuni. Aceşti oameni trebuie să se întoarcă la casele lor, acolo unde au trăit şi unde strămoşii lor au trăit timp de secole. Aceste regiuni, întotdeauna de-a lungul istoriei, au fost părţi ale Georgiei. Sunt regiuni indispensabile pentru ţară. Şi mai devreme sau mai târziu, cei care au plecat din aceste regiuni sperăm că se vor întoarce acolo.

Luca Niculescu: Dar ce se face pentru această reintegrare?

Giorgadze Ilia: Avem o strategie specială adoptată de guvernul georgian, Strategia pentru teritoriile ocupate, şi facem tot ce putem să punem oamenii în contact, mai ales din punct de vedere cultural şi economic. Din păcate nu este ceva la nivel amplu, pentru că serviciile secrete ale trupelor ruseşti care au ocupat regiunea fac tot ce pot să diminueze aceste contacte şi nu permit cetăţenilor georgieni care au locuit acolo şi acum trăiesc forţat în alte regiuni ale ţării să se întoarcă la casele lor. De fapt, se ocupă chiar cu purificarea etnică, în mod special după 2008, în regiunea Kehvi au ars şi distrus toate casele unde au locuit georgieni. Acelaşi lucru a fost făcut în Abhazia în anii 90. Deşi în Abhazia, într-o parte mai apropiată de linia de ocupaţie, districtul Gali, încă mai locuiesc georgieni, dar în condiţii grele, nu li se permite să studieze în limba maternă, nu au dreptul să circule liberi, nu pot traversa linia de ocupaţie, viaţa lor este foarte grea, dar sunt încă acolo.

Luca Niculescu: Ţara dvs. a făcut parte din fosta Uniune Sovietică şi tinând cont şi de poziţia geografică, sunteţi încă în „sfera de influenţă” a Rusiei. Care este drumul pe care îl alege Georgia între Est şi Vest?

Giorgadze Ilia: Care este drumul? Georgia a declarat ca prioritate pentru politica noastră externă integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. Aceste lucruri au fost decise de georgieni. Mai mult de 80% din populaţia ţării susţine integrarea în UE şi NATO, din câteva motive simple. Avem valori comune cu UE, suntem un stat democratic unde domneşte legea, valorile noastre sunt similare cu cele din Europa.

Luca Niculescu: Cum aţi defini relaţiile pe care le aveţi cu Rusia? Tensionate, foarte tensionate?

Giorgadze Ilia: Situaţia este bineînţeles una tensionată. Este mai puţină tensiune ca în 2008, dar suntem încă sub ocupaţia trupelor militare ruse, care sunt menţinute ilegal la numai 40-50 de km distanță de capitala ţării, ceea ce face ca situaţia să fie tensionată. După 2012, când noul guvern a fost ales în Georgia au început să lucreze la îmbunătăţească relaţiile cu Rusia. Dar, din păcate nu am primit acelaşi gen de răspuns din partea rusă, ei au semnat cu autorităţile de facto din Osetia şi Abhazia diferite tratate, lucru pe care îl considerăm un alt pas spre anexarea acestor părţi ale Georgiei.

Luca Niculescu: Pe de altă parte, Rusia va fi pentru totdeauna vecinul Georgiei. Cum va dezvolta ţara dvs relaţiile pe termen lung cu Rusia?

Giorgadze Ilia: Trebuie să ne dezvoltăm şi sperăm că atitudinea Rusiei se va schimba în ceea ce priveşte Georgia. Cum? Mai devreme sau mai târziu, Rusia va înţelege că Georgia democratică, paşnică, unită, va fi un vecin mult mai bun pentru ea.

Luca Niculescu: Credeţi că Rusia chiar va crede aceasta, mai ales dacă ne uităm la ce se întâmplă acum?

Giorgadze Ilia: Aceasta este speranţa, dacă Rusia va fi vreodată un stat democratic. Aceasta este şansa ca ei să se comporte ca o ţară normală, civilizată.

Luca Niculescu: Dacă vorbim despre relaţiile dintre România şi Georgia, în timpurile vechi din portul Constanţa plecau foarte multe vase cu mărfuri spre portul Batumi. În zilele noastre, acest comerţ nu mai există. Ce s-a întâmplat?

Giorgadze Ilia: Există încă un feribot care circulă între Constanţa şi Batumi, este doar o dată pe săptămână, în fiecare joi. Iar de la Batumi, acesta merge mai departe spre Ilicevsk, în Ucraina şi transportă diferite mărfuri, în special camioane şi componente, care vin din diferite ţări europene şi merg nu doar în Georgia, ci şi în ţările din Caucaz şi din Asia Centrală. Deci, mai funcţionează ceva, dar evident că nu este suficient, avem nevoie de mai mult, avem nevoie de mai multă cooperare şi de comerţ extins şi sperăm că, mai ales după semnarea tratatului de asociere, pentru că avem un tratat bine structurat cu UE, volumul comerţului va creşte substanţial în viitorul apropiat.

Luca Niculescu: Dar cât de important este acum comerţul între Georgia şi România?

Giorgadze Ilia: Pentru România, Georgia este cel mai mare partener de schimb comercial din zilele noastre, dacă este să comparăm cu restul ţărilor din regiune, Armenia şi Azerbaidjan. Din păcate este prea puţin export din Georgia în România. Dar sunt sigur că o dată cu dezvoltarea economică şi aşa cum am spus, cu ajutorul cooperării cu Uniunea Europeană, volumul acestor schimburi va creşte.

Luca Niculescu: Ce aşteptări aveţi de la România, ca membru al Uniunii Europene?

Giorgadze Ilia: Suntem recunoscători României pentru că este unul dintre susţinătorii cei mai mari şi mai puternici ai Georgiei. Indiferent de ocazie, am avut o susţinere constantă din partea guvernării actuale, a celor precedente şi aş vrea să folosesc această oportunitate pentru a mulţumi liderilor români pentru ajutorul pentru Georgia. După cum vă amintiţi, după ce s-a semnat tratatul de asociere (cu UE), România a fost prima ţară care a ratificat acest tratat şi indiferent de ocazie, la întâlnirile internaţionale şi în relaţiile bilaterale, România a susţinut Georgia.

Luca Niculescu: Aveţi şi alte aşteptări?

Giorgadze Ilia: Da, avem şi alte aşteptări. Ce este cel mai important este că vom avea ocazia să folosim experienţa uriaşă pe care o are România, pentru că aţi făcut deja acest drum pe care îl facem noi acum şi sperăm că ne veţi împărtăşi această experienţă, inclusiv greşelile pe care le-aţi făcut.

Luca Niculescu: Anul trecut, Georgia, Azerbadjan şi Turcia au început construcţia unei conducte care ar trebui să transporte gaz din Azerbaidjan în Europa. Aceasta se numeşte Trans-Caspian. Ar trebui să fie gata în aproape patru ani, începând de acum. Care va fi impactul asupra Europei şi asupra ţării dvs?

Giorgadze Ilia: Acesta este un proces foarte serios şi important şi bineînţeles efectele vor fi mari. Cu cât se diversifică sursele energetice, cu atât mai mare va fi independenţa energetică şi scade dependenţa de Federaţia Rusă. După cum ştiţi şi aţi văzut anii trecuţi, Rusia face abuz de putere în domeniul energiei şi încearcă să-şi manipuleze vecinii şi ţările europene cu resursele pe care le au, deci când vor fi rute diversificate de transport energetic dinspre Asia Centrală, prin Georgia, spre Europa, bineînţeles că acest lucru va ajuta ţările europene şi Georgia să fie mai puţin vulnerabile în faţa presiunilor ruseşti.

Luca Niculescu: Ca ambasador ştiţi România destul de bine, aceasta va fi ultima mea întrebare, ce vă place şi ce vă place mai puţin aici?

Giorgadze Ilia: Îmi plac multe în România, mă simt ca acasă aici pentru că avem multe lucruri în comun. Îmi place bucătăria românească, natura de aici, când am timp îmi place să călătoresc şi este foarte frumos, mai ales că îmi aminteşte de Georgia, oamenii sunt absolut minunaţi, foarte prietenoşi, şi sunt cu adevărat fericit să sunt aici şi sunt onorat că sunt ambasadorul Georgiei în România. Ce nu îmi place? Nu ştiu, este greu de spus. Nu pot evidenţia ceva care să nu îmi placă aici, toate sunt mai mult sau mai puţin frumoase.

Luca Niculescu: Vă place şi cum jucăm rugby? Ne întâlnim în fiecare an.

Giorgadze Ilia: Sigur că da, îmi place foarte mult mai ales că noi câştigăm de vreo trei ani şi sunt chiar fericit.

Citiți și:

Semnal de alarmă al diplomației de la Tbilisi: În trei-patru ani, teritorii georgiene vor fi deplin subordonate Rusiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...