Studiu. Câți români și bulgari au „năvălit” pe piața britanică a muncii după ridicarea restricțiilor?

Data publicării:
victor spirescu

Victor Spirescu a fost întâmpinat la aeroport de jurnaliști britanici și chiar de un parlamentar britanic și a trebuit să le explice câteva săptămâni la rând că a venit în Marea Britanie să muncească, nu să trăiască de pe urma beneficiilor sociale. Tabloidele britanice nu s-au mulțumit cu atât și reporterii lor au venit în România pentru a cerceta cine este Victor Spirescu, de unde a plecat el și cum trăia în țara natală.

A trecut un an de atunci și au apărut studii, cifre și statistici referitoare la numărul românilor și bulgarilor care au venit în Marea Britanie în ultimul an. Dacă ziare serioase, precum „The Guardian” sau „Financial Times”, constată că nu s-au produs schimbări semnificative în migrația românilor și bulgarilor din Marea Britanie, tabloide precum „The Daily Mail” continuă să mizeze pe cartea alarmistă.

The Guardian titrează: „N-a existat un aflux de imigranți români și bulgari după ce au fost ridicate controalele” și relatează că în jur de un sfert de milion de români și bulgari trăiesc și muncesc în prezent în Marea Britanie, dar peste 80 la sută dintre ei au venit înainte de ridicarea restricțiilor pe piața muncii.

Sunt concluziile expuse de Migration Observatory, o organizație de pe lângă Universitatea Oxford care se ocupă cu studiul imigrației în Marea Britanie pe baza datelor oficiale disponibile. Migration Observatory a constatat că în ultimii șapte ani creșterea numărului de imigranți români și bulgari a rămas constantă și nu a cunoscut salturi spectaculoase.

Publicația subliniază că această concluzie contrazice predicțiile europarlamentarului UKIP Nigel Farage, cunoscut pentru pozițiile sale antiimigrație, cel care spunea că 5.000 de români și bulgari vor veni săptămânal în Marea Britanie timp de șapte ani.

Față de septembrie 2013, când numărul românilor și bulgarilor care munceau în Marea Britanie era de 205.000 persoane, până în septembrie 2014 numărul lor a crescut cu 47.000, ajungând la 252.000 de persoane. O creștere similară, de 45.000 de persoane, se înregistrase și în perioada 2012-2013.

Madeleine Sumption, directorul organizației Migration Observatory, spune că ridicarea restricțiilor de pe piața muncii nu pare să fi avut un efect semnificativ. Când restricțiile au fost ridicate, la începutul anului 2014, așa cum prevedeau Tratatele de aderare, guvernul britanic a refuzat să facă orice fel de estimări în privința numărului de români și bulgari care vor veni în Marea Britanie, ceea ce a generat o mulțime de speculații, cele mai mari cifre fiind avansate de politicienii din UKIP și de unii conservatori, reamintește The Guardian.

La rândul său, Financial Times citează studiul celor de la Migration Observatory – dat publicității marți - și scrie că migrația românilor și bulgarilor a rămas constantă în ultimii ani, ceea ce contrazice temerile că ridicarea restricțiilor ar aduce un aflux de imigranți în regat.

Și Financial Times reamintește de predicțiile lui Nigel Farage, care avertiza în privința unui val de criminalitate românească. Sub presiunea îngrijorării publice, premierul David Cameron a impus restricții în ceea ce privește încasarea beneficiilor sociale de către cetățenii europeni recent veniți în regat și a promis că va lupta pentru modificarea regulilor de liberă circulație în Uniunea Europeană, mai scrie Financial Times. Cu toate acestea, analiza celor de la Migration Observatory arată că liberalizarea deplină a pieței britanice a muncii pentru români și bulgari nu a fost atât de dramatică pe cât erau așteptările. Una dintre explicații, arată Financial Times, este că românii și bulgarii care au venit în regat înainte de ridicarea restricțiilor s-au declarat liber-întreprinzători – ceea ce era permis – sau au lucrat în așa-numita economie „gri”.

Pe de altă parte, un alt studiu citat de Financial Times, realizat în noiembrie de University College London arată că imigranții europeni din Marea Britanie au plătit mai multe taxe decât au obținut beneficii sociale în ultimii zece ani, având o contribuție fiscală netă de 20 de miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, Ministerul de Interne susține că o imigrațe „necontrolată” dinspre Europa ar face dificil de menținut coeziunea socială, ar pune presiune pe serviciile publice și ar determina o scădere a salariilor, precizează Financial Times.

„Varianta” Daily Mail 

„47.000 de bulgari și români au intrat în Marea Britanie într-un an: Numărul celor care trăiesc aici a crescut de cinci ori în ultimii opt ani” - așa prezintă The Daily Mail studiul Migration Observatory. „Românii și bulgarii ar putea ocupa un oraș de mărimea lui Wolverhampton”, subliniază tabloidul, nu înainte de a mai da o tușă alarmistă: „46.000 de imigranți din cele două țări, apți de muncă, nu au slujbe”. Asta înseamnă unul din cinci, precizează tabloidul.

The Daily Mail preferă să-l citeze pe un deputat conservator, Peter Bone, care este de părere că cifrele îi contrazic pe cei care spuneau că ridicarea restricțiilor nu va duce la o creștere semnificativă a imigranților. El spune că principala problemă cu care se confruntă în circumscripția sa, Wellingborough, este controlarea imigrației din UE. „Trebuie să acționăm acum și dacă asta va duce la o dispută cu UE, atunci să fie dispută!”, spune deputatul.

Cifrele arată că în 2006, înainte de aderarea României și Bulgariei, erau doar 43.000 de imigranți din aceste țări. Numărul lor s-a modificat nesemnificativ în anul următor, pentru ca în 2009 să ajungă la 98.000, apoi în 2010 la 132.000 și în 2012 la 160.000. În septembrie 2013 erau 205.000, iar în septembrie 2014 ajunseseră la 252.000. Asta înseamnă de cinci ori mai mult decât în urmp cu opt ani, subliniază The Daily Mail.

Tabloidul enumeră în final și cine sunt cei care nu muncesc: studenți, soți, persoane aflate în întreținere sau persoane suficient de bogate pentru a nu fi nevoite să muncească.

Citiți și: 

SURPRIZĂ. Românii nu au dat năvală în Marea Britanie în prima zi după ridicarea restricțiilor
David Cameron, furibund în chestiunea imigranţilor avizi de ajutoare sociale: Vă găsim şi vă trimitem acasă!
„Nu vreau vecini români”. Nigel Farage le cere scuze românilor, apoi îi atacă din nou

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...