Francois Hollande / Foto: Mediafax
Preşedintele socialist a subliniat asupra principiilor care stau la baza politicii Franţei în acest domeniu, în contextul în care ministrul său de Interne Manuel Valls a declarat că aceşti imigranţi, veniţi în principal din Bulgaria şi România, nu au vocaţia să se integreze, din cauza modului lor de viaţă, şi este necesar să fie expulzaţi.
În ceea ce priveşte desfiinţarea taberelor ilegale în care trăiesc parte dintre romi, „o decizie a justiţiei este condiţia, cu excepţia unei situaţii de urgenţă care pune în discuţie securitatea persoanelor”, a subliniat Francois Hollande, într-o declaraţie difuzată de Palatul Elysée, la finalul şedinţei săptămânale a Consiliului de Miniştri.
Franţa acţionează totodată în vederea „inserţiei populaţiilor vizate, când există posibilităţi şi voinţă”, a adăgat el, potrivit Mediafax.
Politica franceză respectă romii, inclusiv atunci când autorităţile luptă „împotriva reţelelor mafiote, traficurilor şi folosirii copiilor, în cadrul legilor Republicii”, a mai spus şeful statului francez.
Franţa a fost criticată de către Comisia Europeană (CE) pe 25 septembrie, în urma afirmaţiilor lui Manuel Valls despre romi. Bruxelles-ul a atras atenţia Parisului că romii, cetăţeni europeni, au dreptul să circule în mod liber în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).
Declaraţiile ministrului francez de Interne au provocat totodată o polemică în cadrul Guvernului.
Premierul Jean-Marc Ayrault a apreciat marţi ca posibilă „integrarea” romilor, atunci când aceştia respectă „legile Republicii”.
Victor Ponta: Toată lumea își face campanie pe seama României
Premierul Victor Ponta a reiterat, miercuri, că problema integrării romilor este legată artificial de procesul de aderare la Schengen.
„Noile povești care apar acum cu romii nu au nicio legătură și trebuie să spuneți tot timpul: romii sunt acolo și or să fie acolo și dacă intrăm în Schengen și nu avem o obligație. Avem o strategie de integrare a romilor, dar nu doar a romilor, eu nu vreau să vorbim doar despre romi, eu vreau să vorbim despre românii care comit diverse fapte în alte state din UE și față de care vreau ca în perioada următoare să luăm niște măsuri drastice. Dar una-i una și alta-i alta”, a spus premierul.
„Că toată lumea își face campanie pe seama României, e vina, cum să vă spun, până la urmă a noastră, că acceptăm chestia asta. Noi ne-am făcut treaba, în rest, ce vrea fiecare țară când are alegeri... O să fie tot timpul alegeri, s-au terminat într-o țară, încep în alta. Lucrurile trebuie spuse foarte clar, vă rog să spuneți la toate întâlnirile: au probleme în politica lor internă, să și le rezolve, dar nu pe spinarea noastră”, a adăugat V. Ponta.
Premierul francez a declarat că i-a transmis, de două ori, omologului său, Victor Ponta, că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile de aderare.