Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a declarat duminică seară la Digi24 că salută ca pe orice victorie a dreptei succesul în alegeri al cancelarului Angela Merkel. Crin Antonescu regretă, totodată, eșecul partenerilor liberali, pe care îl explică prin atitudinea lor de „secondenți minori” ai doamnei Merkel, ceea ce nu le putea oferi pretenții prea mari.
„Se cuvine să adresăm felicitările noastre unui lider politic câștigător pe toate planurile. Eu, în ciuda, mă rog, modului în care nu am acceptat și nu accept nici acum anumite declarații pe care cu un an în urmă cancelarul Merkel le-a făcut despre situația din România, o fac cu plăcere, pentru că salut oriunde victoria dreptei”, a declarat președintele PNL în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.
Pentru președintele Senatului, nu este o surpriză scorul bun realizat de cancelarul german. „Cred că nu e nicio surpriză, pentru că un lider care oferă două lucruri fundamentale unei națiuni, așa cum administrația Merkel a făcut-o cu Germania, și anume: să traverseze bine o criză care a zdruncinat tot restul Europei și în al doilea rând să ofere sentimentul și realitatea că Germania este liderul Europei, așa cum nu a fost niciodată după al Doilea Război Mondial – și nici înainte de război, de fapt – cred că are toată îndreptățirea și toată justificarea să obțină un rezultat care să nu mire pe nimeni”, a arătat Crin Antonescu.
„Cu privire la rezultatul dramatic al colegilor mei de familie europeană, sigur că îmi pare rău, dar nici aici nu-i o foarte mare surpriză, pentru că, în fond, FDP, partenerul de guvernare, dar și SPD, poate cel mai mare partid social-democrat din Europa, au făcut figură de secondent minori pe lângă doamna Merkel, unii de alături, de la putere, ceilalți chiar din opoziție și cred că pretenții mai mari, în această situație, nu puteau avea”, a adăugat liderul liberal. El a subliniat și „caracterul deschis al creștin-democrației germane, o dreaptă foarte deschisă și foarte preocupată de domeniul social”.
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu dreapta germană, succesul ei de acum, ar trebuie să le arate tuturor care vorbesc despre dreapta astăzi că ea nu mai poate fi concepută într-un sens extrem de îngust și trebuie să aibă o deschidere către social, ca să-și păstreze șansa de a câștiga”, a subliniat copreședintele USL.
În opinia sa, leadershipul german în Europa s-a accentuat și, fără îndoială, acest al treilea mandat oferă consolidare „preeminenței germane” în Europa. „Să precizăm, însă, partea bună. Este pentru prima dată când Germania este un lider democratic al Europei”, a accentuat Crin Antonescu. Întrebat dacă ar trebui să existe o schimbare de accent din partea Bucureștiului față de Germania, după victoria Angelei Merkel, Crin Antonescu arăspuns că nu crede că e nevoie, pentru că relațiile bilaterale au fost din ce în ce mai bune după 1996 încoace.
„Preeminența și greutatea cancelarului la masa Consiliului European nu înseamnă că noi nu mai avem o politică externă. Faptul că luăm act de importanța Germaniei nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm interesele. Avem obligația de a face, la nivelul Uniunii Europene, o politică foarte bine conturată, pe interesele noastre – foarte corect evaluate și foarte capabile să adune în jurul său, nimeni nu a spus că trebuie să ne delegăm drepturile de politică externă Berlinului sau altei capitale europene”, consideră Crin Antonescu.
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu dreapta germană, succesul ei de acum, ar trebui să le arate tuturor care vorbesc despre dreapta astăzi că ea nu mai poate fi concepută într-un sens extrem de îngust și trebuie să aibă o deschidere către social, ca să-și păstreze șansa de a câștiga”, a arătat Crin Antonescu.
El recunoaște că victoria conservatoarei Angela Merkel „dă coloană vertebrală puternică” Partidului Popular European, însă nu vede niciun fel de consecință în alte țări, în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai anul viitor. „Victoria dnei Merkel n-are nicidecum să-i ajute pe membrii actuali ai Partidului Popular European din România”, a punctat Crin Antonescu.