Spania, precum Polonia sau România, dețin una dintre cele mai întinse frontiere externe ale Uniunii Europene. În cazul Spaniei, este vorba de cea mai întinsă frontieră externă a spațiului Schengen. Fiind poartă de intrare în UE și spațiul Schengen, Spania vrea să fie în primul rând al modificărilor, dacă este necesar, aduse prevederilor din Tratatul Schengen, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.
În viziunea Spaniei, nu instituirea unor controale permanente la granițe ar fi soluția, ci atunci când este necesar, când consideră fiecare țară membră a spațiului Schengen că este necesar, să poată face controale la frontieră. Până acum, conform Tratatului Schengen, fiecare țară trebuia să le anunțe din timp, iar controlul de la frontieră să fie pe un timp limitat.
Astfel, conform noilor propuneri, la frontiera de nord a Spaniei cu Franța ar putea apărea oricând controale în traficul rutier sau feroviar. De asemenea, dacă ar fi vorba despre un zbor chiar din spațiul Schengen spre Madrid, avionul, în loc să fie direcționat la terminalul obișnuit, unde pasagerii să poată ieși din aeroport fără niciun fel de probleme, ar urma să fie direcționat spre anumite zone, unde pasagerii să poată fi controlați la capitolul documente. Deocamdată este doar o idee lansată de ministrul de Interne de la Madrid, care se aplică, de altfel, în cazul curselor care vin din exteriorul spațiului Schengen, inclusiv din România.
În plus, pe plan interne, Spania pregătește un așa-numit Plan național de luptă împotriva radicalizării violente în cadrul Legii pentru siguranța cetățenilor, care este dezbătută în prezent în Parlament.
Se propun mai multe modificări, chiar și în domeniul internetului, fiind prevăzută inclusiv posibilitatea închiderii paginilor de internet care promovează organizațiile radicale sau chiar reținerea proprietarilor acestor pagini.