Potrivit diplomaţiei ruse, Chişinăul a reluat recent o „campanie de propagandă” care ar avea scopul evacuării contingentului rus din Transnistria şi al modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace.
Televiziunea de stat din Rusia a prezentat recent un scenariu potrivit căruia Republica Moldova, sprijinită de România, ar plănui o operaţiune militară în regiunea separatistă Transnistria.
„Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase care au rolul subminării bazelor operaţiunii de menţinere a păcii…”, precizează Ministerul rus de Externe.
Regimul separatist de la Tiraspol a denunţat în mai multe rânduri presupuse acţiuni ale Chişinăului de a impune o blocadă economică asupra Transnistriei, pe fondul conflictului din Ucraina.
Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, declara săptămâna trecută că prezenţa militară rusă garantează securitatea republicii separatiste Transnistria. „Locuitorii Transnistriei conştientizează rolul crucial pe care îl au forţele de pace ruse în garantarea securităţii ţării”, a declarat Şevciuk la împlinirea a 22 de ani de la trimiterea trupelor ruse în regiunea transnistreană. "
„Efectivele de pace ruse trebuie să rămână aici până va fi găsită o formulă de rezolvare a disensiunilor cu autorităţile moldovene”, a subliniat liderul de la Tiraspol.
Şevciuk a participat marţea trecută la o ceremonie care a constat printre altele în depunerea de coroane de flori la monumentul generalului rus Lebed, care a oprit conflictul militar din Transnistria în anul 1992. Circa 1.000 de persoane au fost ucise în confruntările care avuseseră loc până atunci.
Trupe din Rusia, Republica Moldova şi Transnistria, precum şi observatori din Ucraina menţin pacea pe cele două maluri ale Nistrului.