Câteva sute de persoane au protestat la Doroţcaia, cerând acces la terenurile agricole pe care le deţin în regiune, controlate de forţele regimului separatist transnistrean.
Protestatarii s-au pronunţat în favoarea organizării unui referendum privind trecerea localităţii sub jurisdicţia administraţiei separatiste de la Tiraspol şi, de asemenea, şi-au exprimat, nemulţumirea în legătură cu pensiile mici şi taxele ridicate pentru locuitorii din sat.
Prin localitate trece șoseaua de importanță strategică care face legătura între Tiraspol și Rîbnița, prin Dubăsari. Majoritatea terenurilor agricole ale localității se află la dreapta șoselei, iar autoritățile separatiste transnistrene au interzis deseori localnicilor accesul la tarlalele aflate în partea celalaltă de șosea, un permanent motiv de situații tensionate. Uneori, aceste situații au necesitat intevenția misiunii OSCE din Republica Moldova.
În sat este refugiată și școala românească cu grafie latină de la Grigoriopol, căreia i s-a interzis funcționarea de către regimul separatist. Elevii fac zilnic naveta din oraș, aproximativ 10-12 km.
Autorităţile de la Chişinău critică ideea consultării populare şi susţin că în spatele iniţiativei se află oficialii transnistreni, dornici să destabilizeze Republica Moldova.
Liderul Transnistriei spune că va lua măsuri
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a susţinut astăzi un discurs despre planurile de viitor şi actuala situaţie din regiunea transnistreană. Referindu-se la situația din Doroțcaia, Șevciuk a spus că dacă cetăţenii care au cerut realizarea unui referendum vor fi anchetaţi de autorităţile de la Chişinău, atunci Tiraspolul va reacţiona, relatează publika.md.
Totodată, Şevciuk s-a referit şi la situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiune.
„Sunt foarte multe speculaţii în presă referitor la acest subiect. Situaţia şcolilor cu predare în limba română este folosită de Chişinău pentru a crea puncte sensibile. Moldova nu acordă suficientă atenţie, se distanţează. Aceşti profesori iau pensii din regiunea transnistreană şi nu plătesc impozite. Avem răbdare şi toleranţă faţă de unele declaraţii. Unii trebuiau chemaţi la răspundere. Partenerii noştri nu fac paşi concreţi pentru a asigura rezolvarea problemelor. Aceste instituţii nu sunt închise. Nu vrem să turnăm gaz pe foc la subiectul şcolilor", a declarat Şevciuk.
În încheierea discursului său, liderul de la Tiraspol a spus că cetăţenii din regiune trebuie singuri să-şi determine viitorul. Iar, acest viitor, potrivit lui, ar fi împreună cu Federaţia Rusă.
„Noi mergem pe drumul corect şi o să avem succes. Visul nostru este o republică transnistreană înfloritoare împreună cu Rusia. Pacea şi liniştea să se regăsească pe pământul nostru”, a conchis Şevciuk.
Controversa de pe Nistru vine după ce duminică susţinătorii integrării europene au mărşăluit pe străzile din Chişinău cu steagurile Moldovei, Uniunii Europene şi chiar al Statelor Unite. Oamenii au protestat faţă de intervenţia rusă în Crimeea şi au declarat că nu vor să se repete acelaşi scenariu şi în Republica Moldova. În paralel, au protestat şi adepţii apropierii de Rusia, care au scandat sloganuri pro-moscovite.
Tiraspolul dorește amânarea negocierilor „5 plus 2”, programate săptămâna aceasta
Pe de altă parte, protestul de la Doroțcaia are loc în condiţiile în care Chişinăul şi Tiraspol discută pe tema accesului la terenurile agricole din regiune, însă fără succes. Cele două părţi au încheiat în 2006 un acord în acest sens, însă administraţia separatistă de la Tiraspolul doreşte modificarea documentului, iar în absenţa unei înţelegeri cu autorităţile de la Chişinău, a blocat accesul locuitorilor la proprietăţile situate la est de zona Tiraspol - Camenca, relatează Mediafax.
Ministrul de Interne al R. Moldova, Dorin Recean, s-a aflat sâmbătă într-o vizită în zonă.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi reprezentantul politic al Tiraspolului pentru reglementarea conflictului transnistrean, Nina Ştanski, au discutat luni, într-o întâlnire în oraşul Bender, despre problema accesului locuitorilor din Dubăsari la terenurile agricole.
Tiraspolul a anunţat, însă, la finalul întâlnirii de la Bender, că doreşte suspendarea negocierilor în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, programată pentru 11-12 aprilie la Viena. Administraţia separatistă transnistreană s-a arătat nemulţumită de prevederile politicii bugetar-fiscale pentru 2014, prin care firmele din stânga Nistrului sunt obligate să plătească accize pentru mărfurile din regiune.