FOTO: ©Getty Images
ACTUALIZARE 17.35. Situaţie de criză la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Aproximativ 400 de refugiaţi sirieni sunt prinşi între cele două ţări, după ce guvernul de la Viena a blocat trenul în care călătoreau şi a anunţat că i-ar putea trimite din nou în Ungaria, unde trebuie să obţină documentele de azilanţi. Totul, după ce oficialii de la Budapesta au hotărât astăzi să îi lase pe migranţi să se îmbarce în garnituri care să îi transporte către Germania, via Austria.
De altfel, poliţiştii din Ungaria îi avertizaseră pe oameni că vor fi opriți la frontieră dacă nu au și pașapoarte valabile, chiar dacă au bilete cumpărate.
Potrivit unor informații obținute de corespondentul Digi24 în Ungaria, Balazs Barabas, refugiații vor fi urcați într-un alt tren, un tren regional, deci nu este clar dacă li se va permite intrarea în Austria și luarea lor în evidență ca refugiați în această țară, sau vor fi întorși la Budapesta.
ACTUALIZARE 14.00. Decizia vine după ce autorităţile ungare au fost criticate de ministrul francez de externe şi de un parlamentar german care a vizitat Budapesta.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că nu sunt trenuri speciale între Ungaria şi Germania, iar legile europene sunt clare - imigranţii care intră în Ungaria trebuie să să înregistreze acolo şi să ceară azil în această ţară.
Pe de altă parte, pe 14 septembrie, miniştrii de Interne şi ai Justiţiei din Uniunea Europeană se reunesc pentru a discuta despre criza refugiaţilor.
Europa încurajează traficul de oameni! Acuzaţia a fost rostită de un parlamentar din Germania, după ce a văzut pe viu drama refugiaţilor aflaţi în Gara de Est din Budapesta. Gările capitalei maghiare au început să arate ca nişte tabere pentru refugiaţi, cu sute de oameni din Orientul Mijlociu care trăiesc de pe urma ajutoarelor primite de la voluntari.
Cei mai mulţi nu vor să stea în Ungaria, ci vor să plece în Occident, dar ministrul maghiar de Interne a anunţat că niciun imigrant nu va fi lăsat să urce în vreun tren care se îndreaptă spre Austria.
Oficialul susţine că aceştia au statut de refugiaţi şi că nu pot călători liberi pe teritoriul Uniunii Europene.
Refugiaţii au fost extrem de nemulţumiţi după ce autorităţile maghiare le-au spus că nu mai au voie să intre în gară şi nici să se aproprie de peroanele de unde pleacă trenurile spre Germania. Mulţi plătiseră biletele dar pentru autorităţi nu a contat.
Annette Groth, fostă membră a Comisiei pentru Drepturile Omului şi Refugiaţi a Parlamentului German, consideră că situaţia imigranţilor din Ungaria este inacceptabilă şi că guvernul ungar încalcă legislaţia europeană.
Annette Groth, parlamentar german: „Oamenii dorm pe podea, o femeie a născut alaltăieri chiar în mijlocul pieţei. Sunt dependenţi de traficanţi, îşi riscă vieţile, îşi cheltuie banii deoarece mulţi traficanţi doar iau banii şi lasă oamenii undeva. Este absolut inacceptabil şi noi alimentăm acest trafic”.
Mulţi voluntari sunt în fiecare zi în Gara de Est din Budapesta şi încearcă să-i ajute pe oamenii disperaţi.
„Nu ştiu ce să facă, nici măcar nu ştiu ce e Ungaria. Se bazează pe mine şi se bazează pe ceilalţi voluntari”.
„Sunt foarte, foarte obosiţi şi nu au suficientă energie, asta e marea problemă. Trebuie să aştepte aici, nu pot să treacă frontiera”.
Imigrant: „Inima noastră este frântă. Nu avem prea mult control, inima noastră este frântă. Dacă ne auziţi, lăsaţi-ne să plecăm, vrem să ne găsim o viaţă”.
Ungaria este acum ţinta criticilor venite din Occident.
Laurent Fabius, ministrul francez de Externe: „Ungaria face parte din Europa, Europa are valori şi încălcăm aceste valori ridicând garduri. Ungaria nu respectă valorile comune ale Europei, aşadar trebuie ca autorităţile europene să aibă o discuţie serioasă şi severă cu responsabilii”.
În tot acest timp, Ungaria continuă neabătută construcţia gardului de la frontiera cu Serbia, menit să oprească valurile de imigranţi. Se estimează că 10.000 de persoane au trecut graniţa doar săptămâna trecută. Iar alţii continuă să vină.
Sute de imigranţi fac zilnic drumul prin Balcani. Cei mai mulţi vor să ajungă în Germania şi în Scandinavia
Mai la sud, în Macedonia, sute de oameni se suie în fiecare zi într-unul dintre cele două trenuri închiriate de guvernul de la Skopje care să-i ducă de la graniţa cu Grecia la graniţa cu Serbia. Poveştile celor care au ajuns până aici sunt sfâşietoare.
„În Turcia nu a fost bine. Mi-au luat telefonul mobil, mi-au luat banii, mi-au luat tot. După aceea m-am dus în Grecia, multă vreme nu mi-au dat hârtii, poate 20 de zile am stat afară, nu am mâncat, nu am făcut duş, nimic”.
Luxemburg, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a cerut o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne din toate cele 28 de ţări membre. Germania a cerut vecinilor săi să depună mai mult efort pentru a ameliora situaţia, dar unele guverne au refuzat să primească refugiaţi.