Londra generează aproape un sfert din Produsul Intern Brut al Marii Britanii, având o economie ce poate fi comparată cu cea a Norvegiei. Potrivit agenţiei de rating Standard and Poor's, o cincime din activitatea bancară mondială se desfăşoară la Londra. De altfel, sectorul bancar este responsabil pentru o treime dintre locurile de muncă din metropolă, adică 1,25 de milioane.
Sadiq Khan, primarul Londrei: „Locurile noastre de muncă, comerţul şi investiţiile noastre se bazează pe accesul la piaţa unică, iar Guvernul trebuie să fie conştient că Londra este locomotiva ţării noastre.”
Până acum, Londra era privită ca o poartă de intrare în Europa pentru companiile americane şi asiatice. Unele dintre acestea îşi vor muta măcar o parte din activităţi în alte oraşe europene. De altfel, banca americană JP Morgan a anunţat deja că va transfera câteva mii de locuri de muncă în afara Marii Britanii.
Michael Arone, analist financiar: „Există temeri că vom vedea instituţii financiare părăsind Marea Britanie şi este posibil ca unele locuri de muncă să migreze spre alte părţi din Europa.”
Pe de altă parte, dacă bancherii foarte bine plătiţi se mută la Frankfurt, Paris sau Dublin, o întreagă economie va avea de suferit: de la agenţiile imobiliare de lux până la şcolile private selecte. Piaţa imobiliară londoneză, unde până acum preţurile creşteau cu 13% pe an, va avea cel mai mult de suferit, potrivit analiştilor. Scăderea preţurilor va fi în avantajul cumpărătorilor mai puţin înstăriţi. Apoi deprecierea lirei sterline ar putea atrage investitori din China şi India.