BREXIT | Klaus Iohannis: Vom negocia astfel încât să avem grijă de românii din Marea Britanie 

Data publicării:
iohannis presidency tribuna-1

„Este important de știut că Marea Britanie, după ieșirea din Uniunea Europeană, va rămâne un partener foarte important pentru noi, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relația cu Uniunea Europeană”, a spus Klaus Iohannis. 

De asemenea, șeful statului a declarat că impactul Brexit-ului asupra economiei românești nu va fi mare și a subliniat că efectul asupra monedei naționale este „mic și gestionabil”. 

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că toți liderii politici din România sunt de acord că parcursul țării noastre este în Uniunea Europeană. 

„Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei românești nu este mare, nu este motiv de îngrijorare și acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat și primit informații de la Guvernatorul Băncii Naționale că impactul asupra monedei naționale este mic și gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naționale, domnul Isărescu. Am fost foarte bucuros să constat consens politic între liderii politici. Toți sunt de acord că drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre.

Toţi au fost de acord că un atu important pentru România în toate etapele de renegociere care vor avea loc este stabilitatea României, faptul că suntem o ţară cu o creştere economică, şi toți au fost de acord că acest atu nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale. Este important de ştiut că am propus şi s-a acceptat o nouă paradigmă în felul în care vom aborda împreună chestiunile legate de evoluţia Uniunii Europene”, a precizat șeful statului. 

Președinte Klaus Iohannis a precizat că va participa săptămâna viitoare la Consiliul Europen și a atras a atenția că proiectul european trebuie redefinit,

„După revenirea în ţară, voi invita pe toţi cei care au fost astăzi la discuţie la Cotroceni, Prim-ministrul, Guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii partidelor politice, pentru a-i informa asupra celor discutate şi hotărâte la Bruxelles, pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.

Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european. Trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună.

Pot să îi asigur pe români că această criză, fiindcă asta este, numită Brexit, are în ea oportunități importante pentru România şi împreună cu toată clasa politică vom avea grijă ca România şi Uniunea Europeană să iasă întărite din această criză”, a precizat președintele României. 

Rezultatul referendumului din Marea Britanie a determinat o întâlnire de urgenţă la Palatul Cotroceni. Liderii partidelor parlamentare, premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu au fost convocaţi la o discuţie de către preşedintele Klaus Iohannis.  


Klaus Iohannis, președintele României: „Din discuțiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am înțeles câte toată lumea e de acord ca România să continue calea europeana , iar din discuțiile pe care le-am avut cu domnul prim ministru, cu domnul guvernator am înțeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi pentru finanţele româneşti. Dincolo de aceste poziții foarte bune, e nevoie de o aprofundare a acestei chestiuni. ”


La consultări au fost invitați premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și liderii partidelor politice, a anunțat președintele pe Facebook.

Marea Britanie este prima țară care optează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta este rezultatul referendumului convocat la 23 iunie. Premierul David Cameron și tabăra proeuropeană au suferit o mare înfrângere, în timp ce naționaliștii exultă. Consecința imediată este o cădere accentuată a lirei, dar pe termen lung nimeni nu știe exact cum vor decurge lucrurile. În orice caz, ieșirea Marii Britanii din UE nu se va face imediat, ci va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura doi ani. În plan politic sunt de așteptat cutremure și un efect de domino.

Citiți toate știrile pe această temă în secțiunea specială a site-ului nostru, BREXIT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...