Şocul deciziei de a ieşi din UE l-a proiectat pe Johnson, favorit pentru a deveni premierul Marii Britanii, în vizorul pieţelor financiare globale, care sunt nerăbdătoare să îi afle planul de după Brexit şi cum va afecta acest lucru comerţul ţării cu restul lumii.
Boris Johnson a scris în The Telegraph că Marea Britanie va putea încheia acorduri de liber-shimb şi cu alte economii în creştere din afara UE.
„Va continua să existe comerţ liber şi acces la piaţa unică”, a scris Boris Johnson, adăugând că nu este „nicio mare grabă” ca Marea Britanie să iasă din UE.
El nu a oferit detalii privind funcţionarea unui astfel de aranjament, dar a sugerat că Marea Britanie nu va accepta circulaţia liberă şi a subliniat că Guvernul va putea implementa o politică privind imigraţia care să se adapteze nevoilor companiilor şi industriei.
Politicianul a dat asigurări că eventualele consecinţe negative ale Brexit sunt exagerate, dar că guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, criticat de unii activişti pro-Brexit înainte de referendum pentru că a subliniat riscurile ieşire din blocul comunitar, nu trebuie să îşi dea demisia.
„Economia este în mâini sigure.Majoritatea oamenilor raţionali pot vedea că guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a făcut o treabă extraordinară – iar acum, că s-a încheiat referendumul, va putea să îşi continue munca fără să fie în linia de tragere politică”, a explicat Boris Johnson.
Mai mult, fostul primar al Londrei i-a lăudat pe premierul David Cameron şi pe ministrul de finanţe George Osborne pentru munca depusă în vederea reducerii datoriei publice.
Johnson este considerat favorit pentru a-l înlocui pe fostul său coleg de şcoală şi, la un moment dat, prieten apropiat David Cameron, care a anunţat că va demisiona după ce majoritatea britanicilor au votat împotriva sa, sprijinind Brexit.
Citiți și: