ACTUALIZARE: Citiţi AICI despre reacţia IT-iștilor români la declarația lui Bernie Sanders: test amuzant pentru viteza conexiunii online!
ACTUALIZARE 23:00 Reacțiile utilizatorilor români ai rețelei Twitter la postarea candidatului democrat sunt remarcate și de presa de peste Ocean. The New York Times și ABC News preiau pe site-urile lor o știre a agenție Associated Press care titrează: „Românii se distrează pe seama tweet-ului lui Bernie Sanders despre Internet”.
Peste Ocean, Bernie Sanders a reușit să jignească mulți români, scrie AP. O agenție de turism i-a oferit lui Sanders bilete de avion pentru a vizita țara, în condițiile în care românii fie iau în derâdere, fie se simt ofensați de remarca lui despre viteza Internetului.
Românii au reacționat ferm, joi, unii luându-l peste picior pe candidatul democrat, în timp ce alții spun că se simt jigniți. Un utilizator al rețelei sociale a cerut Washingtonului să renunțe la obligativitatea vizelor pentru români, pentru ca inginerii țării să poată călători în SUA ca să remedieze problema cu internetul. Un altul a creat un nou poster de campanie pentru Sanders, sub sloganul: „Să facem din nou măreață viteza Internetului în America: Să invadăm România!”, remarcă presa americană.
„În ziua de azi chiar şi locuitorii din Bucureşti, România au acces la internet mult mai rapid decât multe oraşe din Statele Unite. Este inacceptabil, trebuie schimbat ceva" - spune el.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Candidatul democrat mai scrie că internetul a devenit un produs de strictă necesitate de care se leagă prosperitatea multor comunităţi rurale americane.
Postarea a determinat mii de comentarii critice sau chiar satirice la adresa politicianului din partea internauţilor români.
„De ce e inacceptabil ca și alți oameni să beneficieze de lucruri bune? Asta a fost o răutate”, îi dă replica un utilizator.
„Trebuie să invadăm România și să-i luăm internetul”, întreabă un altul.
„Bucureștiul este capitala uneia dintre cele mai populate țări din UE. Cred că e OK dacă au o bandă de internet bună.
„Nu numai Bucureștiul, orice oraș mare din România are bandă bună de internet”, scrie un alt român.
„Avem un internet rapid, dar un președinte foarte încet, asta trebuie schimbat”, scrie mucalit, un utilizator din România al rețelei sociale.
Potrivit clasamentului Internet Net Index realizat de Ookla, pe baza datelor colectate în decembrie 2014, România se afla pe locul al patrulea în topul țărilor cu cea mai mare viteză de Internet în bandă largă cu o viteza de descărcare de 60,2 megabiți pe secundă (Mbps). Pe de altă parte, Bucureștiul este orașul din România cu cea mai mare viteza de Internet (80,38 Mbps), capitala situându-se pe locul 14 din 158 de centre urbane luate în calcul de Ookla, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, luna trecută, un raport al Băncii Mondiale releva că nouă dintre primele 15 oraşe ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteză se regăsesc în România. Raportul cerea însă autorităţilor de la Bucureşti să ia măsuri pentru reducerea decalajului existent între zonele urbane şi rurale pe acest segment.
„Nouă dintre primele cincisprezece oraşe ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteză se regăsesc în România. Sectorul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) poate deveni unul dintre factorii determinanţi-cheie de creştere a economiei româneşti, dacă oportunităţile furnizate de internetul de mare viteză sunt utilizate integral”, spunea Elisabetta Capannelli, director de ţară pentru România al Băncii Mondiale, cu ocazia lansării Raportului "Digital Dividends World Development 2016".
Oficialul Băncii Mondiale a menţionat, totodată, că România se află pe locul 23 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte conectivitatea, iar aproape jumătate dintre gospodării nu au un abonament la o reţea de internet de mare viteză.
România performează mult mai bine decât media UE în privința vitezei de acces la internet. Astfel, aproape trei sferturi (72%) din populație beneficiază de viteze de cel puțin 30 Mbps, peste media europeană, de 71%, arăta săptămâna trecută și un raport al Comisiei Europene.
Citiți și: