Copilotul elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol devenise cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, de Ziua Naţională a României.
„Un tânăr care salvează oameni, care pe timp de ploaie, pe timp de vreme nefavorabilă este în slujba cetăţeanului. Domnul Crăcănel Ginel, care este comandant de zbor la SMURD Bucureşti” - astfel era prezentat copilotul la ceremonia din Mioveni.
Într-una din cele mai importante zile din viaţa lui, primul gând al copilotului a zburat către cei opt camarazi ai săi, care au pierit în accidentul de elicopter din judeţul Sibiu.
„Daţi-mi voie şi permiteţi-mi, dacă se poate, înainte de alte mulţumiri, să păstrăm un moment de reculegere pentru colegii noştri care nu mai departe decât acum o săptămână şi-au pierdut viaţa la datorie, în Poligonul Cinciu. V-aş ruga să nu uitaţi că în permanenţă cineva acolo sus veghează pentru liniştea şi pentru sănătatea dumneavoastră”, spunea el.
Părinţii copilotului nu pot accepta ideea că pasiunea din copilărie i-a adus tânărului sfîrşitul.
„Nu e uşor să ajungi pilot, nu oricine poate să ajungă pilot. De la 14 ani, a fost elev la Liceul Militar, se chinuia săracul de el, a făcut sectoare în Craiova”, povestește Mircea Crăcănel.
Prin clipe cumplite trece şi familia pilotului Petre Cătuneanu. Singurul său copil, o fată care este studentă, a postat pe internet o imagine cu ea şi tatăl ei, însoţită de un mesaj emoţionant: „Ţi-ai dat viaţa pentru ce iubeai mai mult: să zbori şi să salvezi vieţi. Tu eşti eroul meu! Dumnezeu să te ierte!”
„Zborul era viaţa lui, se rotea, ne făcea cu mâna. Ce faceţi domn' Petrică, iar ne-aţi dat jos florile! Un băiat deosebit, o bunătate de om”, spune un vecin.
Ultimul trup scos din elicopter, la 12 ore după prăbuşire, a fost cel al asistentei medicale Gabriela Harton. Era însărcinată cu al doilea copil. După ce a aflat de prăbuşire, iubitul ei a venit la spital şi aştepta cu înfrigurare veşti despre soarta ei.
„Are o fetiță de 13 ani care a rămas fără tată la un an jumate. Acum a murit și maică-sa”, spune Ion Pogorşteanu, tatăl asistentei.
Colega asistentei, medicul Laura Vizireanu, a fost prima persoană adusă la mal, însă colegii ei nu au putut să-i salveze viaţa.
„A lucrat pe mașină și a vrut să lucreze în elicopter, a fost pasiunea și viața ei”, spune Rodica Tudoran, şefa UPU Constanţa.
Ultima misiune a echipajului SMURD a fost transferarea unei paciente de la Tulcea la Constnaţa. Femeia a rămas înmărmurită când a aflat ce s-a întâmplat.