„Este vorba de o posibilă creștere a prețului la energia termică furnizată consumatorilorm casnici din centralele termice. Aici sunt prețurile....acele procente care s-au vehiculat, 27-30%, la prețul gigacaloriei, nu la prețul gazului”, a explicat luni Nicolae Havrileț, președintele ANRE.
De la Guvern, situaţia nu se vede atât de gravă.
„Nu este nimic de alarmat, nu trebuie să ne speriem, nu vine apocalipsa. Le-am cerut nişte date suplimentare, cum aţi făcut aceste calcule? Pentru că eu, ca să merg cu un proiect de ordonanţă de urgenţă, trebuie să am un fundament foarte solid”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.
În prezent, primăriile subvenţionează parţial şi în cote diferite preţul energiei termice. Însă nimeni nu ştie pentru cât timp.
„Trebuie intervenit, pentru că nu mai are de unde să suporte nicio primărie o astfel de creștere”, a spus Iulian Iancu, președintele comisiei parlamentare pentru servicii și industrii.
„În acest moment nu se pune problema majorării prețului gigacaloriei produse la Iași. Este al treilea an pe care îl subvenționăm acest preț, astfel ca populația să plătească 265 de lei gigacaloria”, a explicat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași.
La Timişoara, populaţia plăteşte 252 de lei pentru gigacalorie şi mai puţin nu se poate, spune Primăria. „Nu ştiu dacă vom fi capabili să compensăm acea majorare fără să compensăm preţul la gigacalorie. Este o limită până la care putem face astfel de compensări”, a declarat pentru Digi24 primarul Nicolae Robu.
Guvernul trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca termocentralele să plătească tot un preţ reglementat, dar pentru asta are nevoie de acordul Comisiei Europene, spune ministrul pentru energie.