Cercetătorii de la Institutul Geologic al României nu au mai văzut un ban din ianurie. Conturile instituţiei sunt blocate, iar instituţia tutelară, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, întârzie plata salariilor. Conducerea invocă motive... birocratice.
Laurenţiu Asimopolos, director general la Institutul Geologic al României: „Această problemă este generată de o schimbare de conturi care la rândul ei a fost schimbată de o schimbare de denumire a autorităţii care ne coordonează”.
Din decembrie anul trecut, ANCS se ocupă şi de Inovare şi din această cauză şi-a schimbat numele şi a deschis conturi noi. Între timp, salariaţii se descurcă cum pot.
Nelu Florea, liderul de sindicat din Institut: „Acum câteva luni s-a întârziat, dar nu o perioadă aşa lungă, câteva săptămâni. Sunt nemulţumiţi, au dări, au datorii, sunt probleme curente: întreţinerea, cheltuieli curente, unii şi cu boala, sunt într-adevăr probleme”.
Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică şi Inovare coordonează în total 19 institute de cercetare-dezvoltare. Dar numai la Institutul Geologic nu s-au virat banii.
Întârzierea salariilor este doar una dintre problemele instituţiei.
Laurenţiu Asimopolos: „Avem nişte datorii la ANAF în valoare de 964 de mii de lei, deci destul de mari. Printre astea figurează foarte multe, sunt şi defalcate într-adevăr, nu este o situaţie bună, sunt datorii şi la CAS şi la şomaj”.
Institutul este unul strategic, de interes naţional. Acolo sunt păstrate mii de hărţi cu locurile exacte unde se află zăcăminte valoroase: de la aur şi argint până la cărbune şi petrol. Sub protecţia anonimatului angajaţi ai instituţiei declară că, în lipsa unui sistem de securitate, au dispărut documente.
Reprezentanţii Autorităţii Naționale pentru Cercetare şi Inovare au refuzat să comenteze situaţia de la Institutul Geologic al României.