Când au ajuns pompierii, strigătele de ajutor nu se mai auzeau. Trecuseră 14 minute de când salvatorii se urcaseră în maşini.
Primul echipaj de salvatori a plecat automat de la cea mai apropiată unitate a Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă. Acestă unitate se află în Constanţa, în oraş, la o distanţă de aproximativ 7- 8 kilometri de locul producerii tragediei.
Experimentul Digi24 începe exact din poarta unităţii de unde au plecat luni şi pompierii.
Traseul ales de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost pe Bulevardul Mamaia.
După numai cinci minute suntem la jumătatea drumului. După alte patru ajungem la locul unde a fost lansată la apă barca pompierilor acum două zile.
11 şi 41 de minute. 9 minute făcute doar pe drum.
Rezultă că pompierii, cu avantajul girofarului şi handicapul vitezei reduse, au ajuns cu cinci minute mai târziu decât echipa Digi24 care a mers pe acelaşi traseu, în aceleaşi condiţii de trafic.
„Viteza medie de deplasare a autospecialei la fața locului este de 60 km/oră”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Întârzierea de care vorbesc şi martorii s-a prelungit cu intervenţia greoaie pe apă.
Barca nu avea motor. S-a vâslit până la victimele accidentului.
„La ora 16,31, după aproximativ 20 minute de la momentul alarmării, se lansează prima barcă pneumatică de 10 persoane pentru căutare-salvare. Motorul nu a pornit”, potrivit Monicăi Dajbog.
Diferenţa dintre caii putere ai motorului unei bărci pentru intervenţie şi pompieri neantrenaţi la canotaj a contat în lupta contra-cronometru pentru salvarea celor patru membri ai echipajului SMURD. Sunt tot mai multe voci care impută celor care au coordonat misiunea de salvare că nu au căutat soluţii alternative pentru scurtarea timpilor. Reprezentanţii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare susţin că puteau ajunge în cinci minute la locul prăbuşirii cu o navă despre care autorităţile credeau că este în conservare. În realitate, nava este trasă la chei, undeva la nici 2 kilometri de locul prăbuşirii elicopterului.
Echipajul şalupei a ajuns la locul tragediei din proprie iniţiativă, dar târziu, după ce a aflat de la televizor că un elicopter SMURD s-a prăbuşit. Tot pe malul lacului Siutghiol, care a înghiţit vieţile a patru salvatori SMURD, este şi centrul special de pregătire pentru operaţiuni de salvare în cazul prăbuşirii aeronavelor în ape.