Angajaţi ai Primăriei Capitalei şi ai unei firme de salubrizare au muncit câteva ore să adune resturile menajere dintre blocuri. Chiar locatarii din zonă sunt cei care fac mizerie, pentru că mulţi dintre ei aruncă gunoiul direct pe geam.
Mâine va urma deratizarea, însă autorităţile ştiu că peste două săptămâni vor lua totul de la capăt.
Pe Aleea Livezilor din cartierul Ferentari au fost aruncate din apartament direct în stradă haine vechi, pungi de plastic, resturi menajere. Pentru majoritatea locatarilor, pubelele sunt un simplu decor, pentru că rămân aproape goale.
„Şobolani. Îi mănâncă de vii până la urmă pe ăştia. Aruncă gunoiul pe geam. Şi nici nu plătesc. De aia se strânge. În fiecare an se strânge aşa. E o zonă defavorizată şi nu s-a ocupat nimeni şi de aia s-a ajuns unde s-a ajuns”, a spus o locatară.
În zonă sunt 46 de blocuri, în care locuiesc în jur de 100.000 de oameni. Angajaţii Primăriei Generale spun că vin periodic aici pentru curăţenie. De data aceasta a avut nevoie de 15 utilaje care să adune mormanele de mizerie.
„Avem angrenați peste 30 de muncitori și estimăm o cantitate de maximum 300 de tone”, a spus Adriana Calcan, reprezentantul unei firme de salubrizare.
„Ar trebui să păstreze curățenia și să depoziteze în aceste containere pe care noi le-am amplasat în vecinătatea blocurilor, dar din păcate deșeurile nu sunt aduse în containere. Ele sunt pur și simplu aruncate de la ferestre direct pe carosabil”, a spus Magdalena Iuga, director adjunct la Direcţia Utilităţi Publice din cadrul PMB.
Teoretic, amenda pentru aruncarea gunoiului în locuri neautorizate variază între 300 şi 1.000 de lei. Practic, nu se aventurează nimeni să dea amenzi pentru aşa ceva în Ferentari, unde Poliţia are altele pe cap. Principalele probleme în zonă sunt legate de criminalitate, proxenetism, trafic şi consum de droguri.