Dosarul Apa Nova. Tribunalul Prahova: Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, cercetaţi sub control judicar 

Data publicării:
APA NOVA AFACERI PENALE APANOVA


ACTUALIZARE 18.00. Cei trei acuzaţi - Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu - au fost eliberaţi, ei urmând să fie cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii DNA pot contesta decizia, iar recursul ar urma să se judece la Curtea de Apel Ploieşti.

ACTUALIZARE 14.50. Numele primarului suspendat al Capitalei apare şi în dosarul Apa Nova. Informaţia iese la iveală în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea lui Costin Berevoianu, a fostului trezorier PNL Vlad Moisescu şi a omului de afaceri Ovidiu Semenescu. 

Procurorii anticorupție spun că Vlad Moisescu s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, în biroul acestuia, și ar fi discutat despre proiectele care urmau să fie votate în Consiliul General al Capitalei. Procurorii au interceptat discuții între cei doi, potrivit unor surse judiciare.

Vlad Moisescu i-ar fi spus lui Sorin Oprescu totul despre proiectele care urmau să fie votate în consiliul de la Primăria Capitalei, potrivit anchetatorilor, inclusiv felul în care consilierii ar fi urmat să voteze.

În referatul cu propunerea de arestare a celor trei suspecți din dosarul Apa Nova, Sorin Oprescu nu are nicio calitate. 


ACTUALIZARE 14.40. Apa Nova a răspuns acuzațiilor DNA, potrivit cărora bucureștenii plătesc cel mai mult pentru apă din cauza unor contracte ilegale.

„Conform ultimelor date statistice primite de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în martie 2015, tarifele pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare practicate de Apa Nova Bucuresti sunt pe pozitia a 17-a, iar cele practicate de Apa Nova Ploiesti pe pozitia a 33-a, între tarifele practicate de cei 33 de operatori mari de servicii de acest tip din România”, se arată în comunicatul companiei.

„Ajustările tarifare au respectat întocmai prevederile Contractului de Concesiune și ale H.G. nr. 1019/2000”, mai arată compania.


ACTUALIZARE 14.30. În referatul procurorilor se arată de asemenea că bucureștenii plătesc cea mai scumpă apă din România din cauza contractelor care nu erau deloc avantajoase pentru municipalitate. Între 300 și 500 de mii de euro s-ar fi primit pentru aceste contracte păguboase, spun anchetatorii.

Procurorii amintesc și de o cutumă la nivelul Primăriei Capitalei și la nivelul consilierilor care votează proiecte importante sau de patrimoniu.

La nivelul Consiliului General al Municipiului București toți consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul ședințelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu”, se arată în referatul DNA.

Este așadar posibil ca această anchetă să se extindă și la unii dintre consilieri.

Consilierii municipali contactați de Digi24 neagă afirmațiile din referatul DNA, în ceea ce-i privește, și spun că este vorba de o generalizare.

Sunt șocat de asemenea idei vehiculate”, a spus Mircea Rizoiu, consilier PSD la Primăria Capitalei.

Pe de altă parte, el nu exclude posibilitatea ca unii dintre consilieri să ia mită și a spus că a avut o bănuială în privința unui coleg din Opoziție.

„E vorba de un coleg, e vorba de o persoană care era spre exemplu din partea PDL, care era şeful Comisiei de Urbanism, mă rog, circula această prezumţie că omul încasa sume frumuşele din intervenţiile pe care le făcea pe comisia respectivă. Am şi intervenit în cadrul Consiliului. La vremea respectivă, când circulau asemenea bănuieli, noi am intervenit direct în şedinţele ordinare în legătură cu aceste bănuieli. La vremea respectivă nu aveam elemente suficiente, erau doar lucruri care circulau pur şi simplu doar ca prezumţii. Or, pe prezumţii nu poţi să te duci să spui domne, ştii, am văzut, am făcut, dar există posibilitatea ca anumite organisme să se sesizeze din oficiu în cazuri de genul ăsta”, a spus Mircea Rizoiu.


ACTUALIZARE 13.00. Apar noi detalii din ancheta apei scumpite de corupție. În referatul pe care l-au întocmit, procurorii spun că managerii francezi ai companiei Apa Nova ar fi ştiut că se petrec ilegalităţi și că firma avea propriul serviciu de securitate. Potrivit procurorilor, compania a angajat foști ofițeri pentru filaj și interceptări.

În documentul întocmit de procurorii DNA Ploiești și transmis deja instanței de judecată de la Tribunalul Prahova se arată că din cercetările făcute în ultimele luni în acest dosar, la nivelul Apa Nova ar fi fost constituit un serviciu de filaj, format din foști angajați ai serviciilor de securitate. Rolul acestuia ar fi fost să împiedice scurgerile de informații de la angajații companiei, informații legate de modul în care această societate își asigura creșterea profitului și modul în care îi răsplătea pe cei trei reținuți seara trecută în acest dosar.

În rechizitoriu, procurii DNA mai spun că persoana de legătură dintre Apa Nova și administrația locală era răsplătită sub forma unor plăți pentru contracte de consultanță fictive. Plățile ar fi fost făcute din ordinul direct al managerilor francezi care conduc sucursala din România a companiei. Mai mult decât atât, aceștia aveau conturi speciale din care făceau aceste plăți, spun procurorii.

Pentru a evita o eventuală deconspirare, se achitau sume de bani care de-a lungul anilor au ajuns la ordinul zecilor de milioane de lei către mai bine de zeci de societăți comerciale controlate din umbră de fostul manager al companiei Apa Nova și de apropiați ai acestuia, mai spun procurorii.

Nu în ultimul rând, în documentul întocmit de procurori este dezvăluit și motivul cooptării fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu în cadrul acestei rețele. Acesta ar fi intervenit încă din anul 2009 pe lângă fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru ca acesta să nu mai facă presiuni la nivel public în ceea ce privește concesiunea acordată de către Primăria Generală a Capitalei către Apa Nova în privința sistemului de alimentare cu apă și canalizare din București, potrivit DNA.


ACTUALIZARE 11.00. Procurorii fac astăzi percheziţii și la sediul Apa Nova Ploieşti, în dosarul în care au fost reţinuţi fostul şef Apa Nova, fostul trezorier al PNL şi un om de afaceri, influent în administraţia locală. Cei trei vor afla astăzi dacă vor fi arestaţi preventiv.

Procurorii DNA Ploiești caută documente, contracte încheiate de Apa Nova Ploiești cu municipalitatea. Există suspiciuni privind nereguli legate de aceste contracte.


Costin Berevoianu este ţinta procurorilor DNA. Fost director general a Apa Nova, el este acuzat că a fost liantul unei înşelătorii de milioane de euro.

Costin Berevoianu: Nu știu, nu știu nimic.

Reporter: Se vorbeşte despre mită de peste 300.000 de euro.

Costin Berevoianu: Vom vedea, nu ştiu nimic!

Anchetatorii spun că, în 2008, din funcţia de director Apa Nova, Costin Berevoianu l-ar fi angajat pe Ovidiu Semescu, om de afaceri. Teoretic, acesta avea rolul să consilieze societatea de apă în contractele cu diferite firme private. Consilierea s-ar fi făcut prin intermediul unui alt om de afaceri, Vlad Moisescu.

Probele strânse au conturat mecanismul prin care cei trei ar fi intervenit pentru ca în Consiliul General al Municipiului Bucureşti să fie adoptate hotărâri în beneficiul Apa Nova. Una dintre acestea, care a permis majorarea tarifelor la apă, a crescut profitul societăţii cu 30%.

Inculpatul Vlad Octavian Moisescu a facilitat emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr (...) care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea S.C. Apa Nova S.A., reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București”, spun procurorii DNA.

Vlad Moisescu, Costin Berevoianu şi Ovidiu Semenescu primeau bani sub forma onorariilor pentru servicii de consultanţă pe care, în realitate, spun procurorii, nu le efectuau.

Vlad Moisescu a mai fost reţinut, în primăvară, la Ploieşti, în dosarul în care a fost arestat şi primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman. Costin Berevoianu, cel considerat de procurori capul rețelei, este fost consilier al primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Societatea Apa Nova a obţinut, în anul 2000, concesiunea asupra Regiei de Apa Bucureşti pentru 25 de ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...