Contractele pentru dezinsecția și deratizarea Capitalei, o afacere de milioane de euro, protejată de primarul Oprescu
Deşi legea îl obligă să organizeze licitaţii, primarul Sorin Oprescu a preferat să prelungească direct contractul acestei companii la rând.
Primăria Capitalei a atribuit, pe 14 iunie 1996, în urma unei licitaţii, contractul de dezinsecţie şi deratizare a Bucureştiului firmei 3D România. Potrivit contractului, timp de 12 ani firma 3D România a încasat în fiecare an câte 7 milioane de euro pentru stârpirea ţânţarilor şi a şobolanilor.
Contractul a expirat pe 13 noiembrie 2008, dar a fost prelungit prin şapte acte adiţionale, în ciuda legilor care obligă primăria să organizeze licitaţii publice pentru atribuirea serviciilor.
Mai mult, preţul a fost suplimentat. Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - ANRMAP - susţin că actele adiţionale la contractul din 1996 au fost încheiate ilegal şi că cele 35 de milioane de euro acordate din bani publici în ultimii şase ani nu au avut o bază legală.
Cele două instituţii de control susţin că există trei legi care obligă Primăria Capitalei să organizeze licitaţie pentru aceste servicii, dar edilul Sorin Oprescu le ignoră.
„A fost încheiat un act adiţional (respectiv actul adiţional nr.6) la Contractul nr.103/14.06.1996, contract care la data 17.11.2009 (data încheierii actului adiţional nr.6) nu mai era în vigoare”, se arată într-un raport de control efectuat de ANRMAP în iunie 2010
În timp ce fostul şef al ANRMAP spune că banii pot fi recuperaţi în instanţă, actualul şef al instituţiei, Bogdan Paul Dobrin, nu vrea să facă declaraţii.
„Toate acele contracte încheiate la vremea respectivă, fără respectarea legislaţiei în vigoare, adică cu nerespectarea acestor prevederi, sunt nule de drept. Ele practic ar fi trebuit să facă obiectul unei acţiuni în constatarea nulităţii absolute în instanţă. Noi făceam la vremea respectivă astfel de demersuri şi în majoritatea cazurilor au fost câştigate. Mai mult decât atât, prejudiciul respectiv trebuie recuperat şi poate face obiectul unui dosar penal”, spune Cristina Trăilă, fost şef al ANRMAP.
În 18 ani, 3D România a încasat de la Primăria Capitalei peste 125 de milioane de euro. Bucureştenii plătesc în momentul de faţă unele dintre cele mai scumpe servicii de dezinsecţie şi deratizare din Europa.
Primăria Capitalei achită anual pentru stârpirea ţânţarilor 4,3 milioane de euro, iar pentru anihilarea şobolanilor, 2,5 milioane de euro. Budapesta, de exemplu, care este de două ori mai mare decât Bucureştiul, plăteşte pentru dezinsecţie de 28 de ori mai puţin, adică 153.750 de euro. Şi pentru deratizare, vecinii unguri dau de 3,5 ori mai puţini bani, doar 700.000 de euro.
Bani publici cheltuiți în interesul regiilor autonome
Mai mult decât atât, potrvit acestor rapoarte, în 2012, Primăria Capitalei a plătit şi deratizările şi dezinsecţiile pentru firme private şi regii autonome din Bucureşti. Suma suplimentară, încasată tot de 3D România, se ridică la 3,5 milioane de euro.
Inspectorii spun că aceste servicii trebuiau plătite de către firme şi nu decontate din banii bucureştenilor. 1.400 de companii şi regii autonome, printre care Apa Nova, Romtelecom, Aeroportul Băneasa şi Metrorex, şi-au făcut deratizarea şi dezinsecţia din bani publici.
„Serviciile de deratizare şi dezinsecţie au fost contractate şi achitate de Primăria Capitalei, în calitate de proprietar al instalaţiilor şi reţelelor sistemului public de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare”, precizează Apa Nova.
Şi Romtelecom a recunoscut că a beneficiat în 2012 de servicii decontate de Primăria Capitalei: „Romtelecom nu are vreun contract încheiat cu această societate. În adresa primită de la 3D România este menționat faptul că aceste servicii se efectuează în baza contractului încheiat de aceasta cu Consiliul General al Municipiului București"
Conducerea Primăriei Capitalei spune că banii au fost cheltuiţi pentru binele bucureştenilor. „Activităţile de deratizare şi dezinsecţie realizate la agenţi economici privaţi, regii şi instituţii publice nu sunt executate în beneficiul acestora, ci în beneficiul populaţiei din întregul oraş”, susține Primăria Capitalei, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.
Primăria Capitalei a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi cu privire la plata ilegală a celor 3,5 milioane de euro.
Firma 3D România este controlată în proporţie de 99,99% de ISS România Group SRL.
La rândul său, ISS România Group SRL are ca acţionarii două firme din Danemarca, ISS Global A/S, cu 99,9% , şi ISS Finans A/S, cu 01%. Firma 3D România este manageriată de către Andrei Leca.
Contactat de Digi 24 directorul firmei nu a vrut să vorbească despre contractul cu Primăria Capitalei.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, cifra de afaceri a firmei 3D România a fost în ultimii 6 ani exact cât contractul cu Primăria Capitalei. Practic, firma daneză nu a avut alte contracte majore.
Primăria dă vina pe consilieri
La doi ani după ce a preluat mandatul de primar al Capitalei, Sorin Oprescu declara: „Unora nu le place că nu mai vreau să fac acte adiţionale la contractele istorice”.
Cu toate acestea, de la preluarea mandatului său, în iunie 2008, primarul Sorin Oprescu a încheiat şapte acte adiţionale la contractul cu firma 3D România.
Tot în 2010, Sorin Oprescu promitea: „În urma unei analize interne, s-a decis ca în luna septembrie să fie organizată o licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de deratizare şi dezinsecţie”.
Primăria Capitalei are acum o altă explicaţie, de vină sunt consilierii: „Nu a fost organizată licitaţia pentru deratizare şi dezinsecţie deoarece nu au fost aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti documentele care stau la baza organizării licitaţiei"
„Se pare că, totuşi, e o practică undeva la nivel de Primăria Capitalei, pentru că nu este primul contract de genul acesta, în care să se eludeze oarecum legea”, spune Cristina Trăilă, fost şef al ANRMAP.
Primarul Sorin Oprescu nu a dorit să comenteze subiectul. Într-un răspuns trimis Digi24, instituția recunoaşte că lucrările au fost atribuite în baza contractului din 1996 și a actelor adiționale la acesta, chiar dacă ANRMAP şi Curtea de Conturi spun că sunt ilegale.
Precizări făcute de Romtelecom
„Menționăm că în luna martie a anului 2012, Romtelecom a primit din partea firmei 3D Romania documentul de informare din care reluăm următorul fragment:
[…] vor începe prestațiile de igienizare prin deratizare și combaterea țânțarilor, acestea vor fi executate de către societatea 3D ROMÂNIA S.A. pentru obiectivele aflate pe teritoriul municipiului București. Prestațiile vor debuta cu tratamente la asociațiile de locatari/ proprietari, iar începând cu luna aprilie acestea vor fi extinse și la celelalte obiective, inclusiv și la cele aparținând Romtelecom.
Activitatea societății 3D ROMÂNIA se desfășoară în baza contractului de prestări servicii pe care societatea noastră l-a încheiat cu Consiliul General al Municipiului București/
Prestațiile de igienizare se vor efectua doar la obiectivele prevăzute în contract și se referă strict la combaterea șobolanilor și la combaterea țânțarilor (larve și adulți). Alte categorii de vectori sau insecte generatoare de disconfort […] nu fac obiectul contractului mai sus menționat.
Costurile prestațiilor efectuate de către S.C. 3D ROMÂNIA S.A. sunt suportate prin bugetul local al municipiului București.
Sunt prevăzute următoarele tratamente, desfășurate în perioada martie-noiembrie?
deratizare pentru suprafețe construite și neconstruite aferente imobilelor administrative
combaterea țânțarilor în subsolurile imobilelor administrative
deratizare pentru rețeaua de canalizare
Suplimentar față de cele specificate în documentul mai sus citat, merită menționat faptul că acesta este un proces repetat anual, iar Romtelecom nu are vreun contract încheiat cu această societate (în adresă este menționat faptul că aceste servicii se efectuează în baza contractului încheiat de aceasta cu Consiliul General al Municipiului București).
Mai mult, pentru toate proprietățile unde Romtelecom asigură curățenie periodică, respectiv la cerere, se efectuează și lucrări de dezinsecție și deratizare cu frecvență trimestrială, servicii pe care compania le achită din sursele proprii în forma în care le contractează de la furnizorii săi”, potrivit unui punct de vedere transmis de Romtelecom.
- Etichete:
- afacere
- capitala
- video
- deratizare
- dezinsectie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News