Decizia este foarte importantă pentru cei şapte pacienţi cu boli grave, pentru care nu existau alternative de tratament în România.
Ei au cerut alte tratamente, în condiţiile în care exista o decizie a Ministerului Sănătăţii de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite, astfel încât acestea să fie disponibile bolnavilor. Însă oficialii ministerului au motivat că este o procedură de durată, care se va finaliza în toamnă.
Pacienţii spun, însă, că au nevoie în acest moment de medicamente, pentru a putea supravieţui şi de aceea au decis să dea în judecată Ministerul Sănătăţii.
Ai au introdus în instanţă două acţiuni, una prin care au solicitat actualizarea listei de medicamente comepensate şi gratuite, şi o alta în care au cerutacordarea imediată a tratamentului, până când la finalizarea primului proces.
Ei au obţinut câştig de cauză cu privire la cea de-a doua acţiune, astfel că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au emis ordonanţa preşedinţială prin care obligă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să le acorde tratamentele imediat.
Pe lista demedicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului. Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea a doar 17 medicamente pentru pacienţii care suferă de boli rare.