„Ceea ce ne face să urmărim problema este siguranţa pacienţilor noştri. Nu e vorba aici de firma x sau firma y. Nu suntem chemaţi să judecăm firmele aici. Aici suntem chemaţi să oferim siguranţă pacienţilor noştri şi nu să punem batista pe ţambal sau să liniştim lucrurile, dar să le putem oferi acel nivel de încredere pentru a putea merge la medic, deoarece ăsta este singurul sistem de sănătate pe care-l avem, bun sau rău, cum e... Trebuie să-l îmbunătăţim”, a spus ministrul Sănătăţii, invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24.
Patriciu Achimaş-Cadariu spune că s-au luat măsuri pentru ca dezinfectanţii care nu au trecut probele de laborator să nu mai fie folosiţi: „Am putut verifica în ce măsură aceşti dezinfectanţi îşi fac treaba. Şi şi-o fac în 95% din situaţii. Iar în celelalte 5% am dispus măsurile prin care ei să nu mai afecteze în mod negativ siguranţa pacienţilor noştri.”
Cât despre faptul că produsele unei singure firme, Hexi Pharma, au ajuns în 300 de spitale româneşti, ministrul are o singură explicaţie: „Avem o lege prin care cumpărăm ce-i mai ieftin pe piaţă.”
Ministrul spune că vor fi verificate şi produsele altor firme: „Ceea ce vom face în schimb, dincolo de ancheta penală care vizează acest subiect este faptul că vom verifica şi alţi dezinfectanţi din spitale.”
Întrebat de Cosmin Prelipceanu câţi români ar fi putut muri din cauza infecţiilor căpătate în spitalele care au folosit dezinfectanţi diluaţi, ministrul Sănătăţii spune că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Şi nici una referitoare la numărul de infecţii. Patriciu Achimaş-Cadariu spune şi că o astfel de situaţie – în care substanţele folosite în spitale să fie diluate – nu se întâmplă în alte ţări.
„Astfel de probleme nu prea apar în lume. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu premiere. Premiere total nefericite. Sigur, e absolut inacceptabil dacă astfel de lucru apare. Dar există aceste teste de sanitaţie care sunt obligatorii şi este obligatoriu să fie făcute de orice spital. Dar, vedeţi, ce am descoperit în acest an. Modul vicios în care sistemul funcţionează atunci când există legi. Vă amintiţi de faptul că nu se raportează lucruri care în mod obligatoriu trebuie raportate. Am constatat că, deşi ministerul are o responsabilitate, cel puţin morală, faţă de spitalele din această ţară nu are şi mijloacele prin care să determine schimbări în spitalele aflate la autorităţile publice."