Radu face primii pași în ultimele opt luni. În toată această perioadă, a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, după ce a căzut de pe o clădire înaltă.
Ilona Nițica, kinetoterapeut: „Ajută pacientul să menţină o poziţie fixă şi, de asemenea, prin hamuri, greutatea pacientului este susţinută în mare parte, putem seta atât viteza mersului sau lungimea pasului”.
Un ecran îi ajută pe pacienţi să uite că se află într-un spital.
Ilona Nițica, kinetoterapeut: „Scenariul afişat pe monitor este sincronizat cu pasul pacientului şi astfel se stimulează creierul pacientului să perceapă pasul, plimbarea prin parc”.
Radu Alexa, pacient: „E o senzaţie deosebită pentru că opt luni de zile am privit numai tavanul, iar acum am făcut 700 de paşi, cum ne arată şi ecranul. E un lucru deosebit”.
Alina Momanu, medic primar de recuperare: „Li se adresează pacienţilor cu deficite neurologice de diverse cauze. Pot să fie hemipareză, adică pacientul este paralizat pe jumătate, sau pacienţilor cu deficite neurologice de tip parapareză, adică nu-şi pot mişca picioarele. În general, o cură de recuperare are cam 12-14 şedinţe”.
Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Durata tratamentului ar fi undeva în jur de 30-45 de minute per pacient, deci n-ar putea fi foarte mulţi pacienţi pe zi, dar vom pune în două ture, aşa încât să suplimentăm numărul de pacienţi”.
100 de oameni ar putea urma lunar şedinţe de recuperare cu ajutorul robotului, care a costat o jumătate de milion de euro. Banii au venit de la Ministerul Sănătăţii.
În România mai există un singur dispozitiv similar, dar nu la fel de performant, într-un spital din Băile Felix.